További dossziék »

Padlás hőszigetelése: segít az OSB lap?

Kruchina Sándor | 2010. november 8. 14:29 | Módosítva: 2010. november 8. 14:29 | 1 hozzászólás
Címkék: hőszigetelés, Kruchina Sándor, padlás, szigetelés | magazin összes címke »
Kérdés

Padlás hőszigetelésével kapcsolatosan kérném segítségét: új építésű lakásunk padlását hőszigetelés szempontjából nem tartjuk elégségesnek. A jelenlegi kialakítás a következő: fa födém és gerendázat, mely alulról gipszkartonnal van borítva. Felül - a padlástérben - fóliázott üveggyapot szigetelés (a gerendázat vastagságában, kb 10-15 cm). Az üveggyapot felett nincs semmi. Terveink között szerepel, hogy az üveggyapot fölé OSB háncslemezből egy járófelületet alakítunk ki, mely nem csak a padláson történő közlekedést tenné lehetővé - jelenleg a gerendákon "ugrálunk" - de talán a szigetelés hatékonyságát is növelné.

Válasz

Az OSB a hőszigetelést nem javítja, viszont elég jelentős a páraellenállása. Javaslom, hogy először is duplázza meg a hőszigetelés vastagságát. A szigetelést a megemelt gerendák közé helyezheti el. A járófelület kialakítására inkább deszkaborítást ajánlanék.

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek
Legfrissebb olvasói hozzászólások (1)
  1. Tisztelt Kruchina Úr!

    Padlásunkon a gerendák közé elhelyezett üveggyapot alatt nincs páraelzáró fólia. Most terveztünk rá elhelyezni 3 cm-es lépésálló hungarocell szigetelést + OSB lapot. Milyen hatása lenne ennek a lépésnek illetve a páraelzáró fólia hiányának?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:

    Nagy Zoltán

Hozzászólás

500

Moderálási elvek