Ingatlan magazin

Mire jó a belső szigetelés, hogyan érdemes kivitelezni?

Két okból nem szoktam javasolni a belső oldali hőszigetelést. Egyrészt a hőszigetelés hatására a fal eredeti belső felülete még hidegebbé válik, ezáltal könnyen lecsapódhat rajta a levegő nedvessége. Vastagabb hőszigetelés esetén még az is lehetséges, hogy mindez a fagyzónában történik, ami komoly épületkárokat is okozhat. Ezért csak belső oldali párazárással lehet alkalmazni.

A másik gond a csatlakozó szerkezeteknél jelentkezik, hiszen azok a pontok, ahol a szigetelt külső fal a belső falakkal és a födémmel találkozik, erős hőhidak lesznek. Ezeken a részeken a belső felületi hőmérséklet a szigetelés előttihez képest is alacsonyabb lehet! Innen van sokaknak olyan tévhite, hogy a hőszigetelés párazáró volta miatt jelent meg a lakásban a penész. Ha lehetséges, ezekre a csatlakozó szerkezetekre is vezessük rá a hőszigetelést, mintegy fél méteres hosszban.

Amennyiben mégis ezt a megoldást választjuk, úgy a lécváz közé helyezett hőszigetelést, és ennek a párazáró fóliával és építőlemezzel való burkolását javaslom – mint egy tetőtér beépítés esetén. Annak érdekében, hogy a hőhidak minél kevésbé jelentkezzenek, érdemes vékony hőszigetelést alkalmazni. Ez ugyan azt fogja jelenteni, hogy nem túl sok energiát fognak megtakarítani, de a hőérzetük így is lényegesen kedvezőbb lesz.

Tagged , , , ,

About Kruchina Sándor

1984-ben diplomáztam a Veszprémi Vegyipari Egyetemen, mint vegyészmérnök. Hat évig a Szilikátipari Központi Kutató és Tervező Intézetben dolgoztam, ahol hőszigetelőanyagok vizsgálata, fejlesztése volt a feladatom. Ez idő alatt épületszigetelő szakmérnöki képzésen bővítettem ismereteimet. 1992-től az Austrotherm Kft-nél dolgozok, először mint területi képviselő, majd 2004-től marketing vezetőként.

View all posts by Kruchina Sándor →

Related Posts

5 thoughts on “Mire jó a belső szigetelés, hogyan érdemes kivitelezni?

 1. Kruchina Sándor

  Tisztelt Sebestyén Zsolt!

  A belső oldali hőszigetelés többnyire nem javasolt. Abban az esetben viszont, amikor van külső oldali hőszigetelés is, már nem az ördögtől való gondolat. Ökölszabályként azt szoktuk mondani, hogy a belső oldali szigetelés vastagsága ne legyen több, mint a külső fele. A falazóanyag ismeretében ennél pontosabb számot is lehet mondani, és előfordulhat, hogy akár az 5 cm vastag belső szigetelés sem okoz penészesedést.

  Üdvözlettel:
  Kruchina Sándor

  Reply
 2. Sebestyén Zsolt

  Tisztelt Kruchina Sándor!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy négyszintes társasház negyedik emeletén lakunk észak-déli fekvéssel melynek külső falai 5 cm-es szigetelést kaptak. Télen a nagy hidegben a falak borzasztóan hidegek, így a belső falak 5 cm-es nikeceles szigetelésén gondolkodunk. Ön szerin várható-e bármi jellegű probléma (penészedés, károsodás).
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:
  Sebestyén Zsolt

  Reply
 3. Malmosi Péter

  Tisztelt Német Krisztián!

  Hasonló problémával küzdöttünk mi is, és úgy oldottuk meg, hogy a konyhabútor mögötti falban végigvezettünk egy szigeteletlen fűtéscsövet, mely egy újonnan (más helyiségben) elhelyezett radiátorhoz fut. Kb. 20 cm sávban enyhén kifűti a falat, és ez elég ahhoz, hogy ne újuljon ki a penész. A fűtéscső műanyag-aluminium kompozit, a vakolat nem bántja. Jó megoldás a meglévő konyhai radiátor fűtéscsövét a szekrény mögé kanyarítani, esetleg bevésés nélkül is.

  Reply
 4. REMAJ LAJOS

  kérdésem lenne:4×4-es sarok konyhabútorom miatt a szigeteletlen házban a bútor felett csak 17 fok van, máshol 21. mi a jobb megoldás: lapradiátor a bútor mögé, vagy belső hőszigetelés csak a bútor mögött?

  Reply
  • Németh Krisztián

   Kruchina Sándor válasza:

   Tisztelt Remaj Lajos!

   A belső oldali hőszigetelést semmi esetre sem javaslom, hiszen a mostani veszélyesen alacsony hőmérséklet is azért alakult ki, mert a konyhabútor mint egy belső oldali hőszigetelés működik. Ha lehetséges, érdemes 5 cm-re elhúzni a bútort a faltól, mert így elindulhat a konvekció a bútor mögött, ami meleg levegőt visz a kritikus részre. Ha ez nem lehetséges vagy nem elégséges, fűtőszőnyeg elhelyezését célszerűbbnek látom, mint egy egész radiátorral a lábosokat fűteni.

   Üdvözlettel:
   Kruchina Sándor

   Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket