További dossziék »

Mikor kell engedély terasz, fedett terasz, télikert építéséhez?

Molnár Henriette | 2011. február 17. 14:22 | Módosítva: 2011. február 17. 14:22 | 2 hozzászólás
Címkék: előtető, építási engedély, kerti tető, Molnár Henriette, télikert, terasz | magazin összes címke »
Kérdés

A házhoz kapcsolódó fedett terasz építése bele számít a beépítettségbe, és engedélyköteles? Ha az oldalfalakat is beépítem kiszerelhető üvegtáblákkal, és ezzel télen zárt télikertté alakítom a teraszt, változtat-e a helyzeten?

Válasz

A terasz építése – amennyiben nem emelkedik 1,00 m-nél magasabban a terepszint fölé – nem engedélyköteles, és nem számít bele a beépítettségbe. Méretkorlátozás nincs, de a telken a Helyi Építési Szabályzatnak megfelelő méretű zöldfelületnek maradnia kell.

A terasz feletti tetőt kétféleképpen alakíthatják ki: amennyiben az Önök által tervezett módon szerkezetileg közvetlenül az épülethez csatlakozik konzolosan, letámasztással vagy anélkül, kinyúlása legfeljebb 1,50 m lehet. Ekkor nem számít bele a beépítettségbe. Ha ennél jobban kinyúlik, az 1,50 m feletti rész beszámít a beépítettségbe. Az előtető építéshez 2,00 m fesztávig és legfeljebb 25,00 m2 alapterületig nem kell építési engedély.

Másik megoldás, ha a terasz védőtető szerkezete független a főépülettől (távolabb is áll tőle), akkor más előírások vonatkoznak rá. Ekkor kerti tetőnek számít, alapterülete legfeljebb 20,00 m2 lehet, engedély nélkül építhető, a beépítettségbe nem számít bele.

Télikert építése mindenképp engedély köteles, területe beleszámít a beépítettségbe. Akkor is, ha oldalfalai kiszerelhetőek.

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek
Legfrissebb olvasói hozzászólások (2)
 1. Mondhatom-e erre a télikertre, hogy amikor bent van az oldalfala akkor üvegház?
  Ha kiveszem az oldalfalakat, akkor védőtető?

  180 napig üvegház, 185 napig védőtető, mert a jogszabály szerint
  se nem építési engedély, se nem bejelentés kötelet “Az év során legfeljebb 180 napra felállított idényjellegű, huzamos emberi tartózkodásra nem szolgáló üvegház építése”.

  Nyilván nyáron a nagy meleg miatt legegyszerűbb és hatékonyabb hűtést biztosít – kiszedni az oldalfalakat, mint árnyékolni.

  Ez járható?

Hozzászólás

500

Moderálási elvek