Ingatlan magazin

Mikor kell engedély terasz, fedett terasz, télikert építéséhez?

A terasz építése – amennyiben nem emelkedik 1,00 m-nél magasabban a terepszint fölé – nem engedélyköteles, és nem számít bele a beépítettségbe. Méretkorlátozás nincs, de a telken a Helyi Építési Szabályzatnak megfelelő méretű zöldfelületnek maradnia kell.

A terasz feletti tetőt kétféleképpen alakíthatják ki: amennyiben az Önök által tervezett módon szerkezetileg közvetlenül az épülethez csatlakozik konzolosan, letámasztással vagy anélkül, kinyúlása legfeljebb 1,50 m lehet. Ekkor nem számít bele a beépítettségbe. Ha ennél jobban kinyúlik, az 1,50 m feletti rész beszámít a beépítettségbe. Az előtető építéshez 2,00 m fesztávig és legfeljebb 25,00 m2 alapterületig nem kell építési engedély.

Másik megoldás, ha a terasz védőtető szerkezete független a főépülettől (távolabb is áll tőle), akkor más előírások vonatkoznak rá. Ekkor kerti tetőnek számít, alapterülete legfeljebb 20,00 m2 lehet, engedély nélkül építhető, a beépítettségbe nem számít bele.

Télikert építése mindenképp engedély köteles, területe beleszámít a beépítettségbe. Akkor is, ha oldalfalai kiszerelhetőek.

Tagged , , , , ,

About Molnár Henriette

1992-ben diplomáztam a BME Építészmérnöki karán. 2003-ban Sopronban környezetvédelmi szakmérnöki diplomát szereztem. Vidékfejlesztéssel, a természetes és épített környezet kapcsolatával kezdtem foglalkozni. Ez elsősorban környezettudatos területfejlesztési és értékmegőrző feladatokat jelent. Szabadfoglalkozású építészként főleg értékvédelmi, műemléki és épületfelújítási feladatokon dolgozom, tervezési és megvalósítási szakaszban egyaránt.

View all posts by Molnár Henriette →

Related Posts

2 thoughts on “Mikor kell engedély terasz, fedett terasz, télikert építéséhez?

 1. Tóth Tamás

  Mondhatom-e erre a télikertre, hogy amikor bent van az oldalfala akkor üvegház?
  Ha kiveszem az oldalfalakat, akkor védőtető?

  180 napig üvegház, 185 napig védőtető, mert a jogszabály szerint
  se nem építési engedély, se nem bejelentés kötelet “Az év során legfeljebb 180 napra felállított idényjellegű, huzamos emberi tartózkodásra nem szolgáló üvegház építése”.

  Nyilván nyáron a nagy meleg miatt legegyszerűbb és hatékonyabb hűtést biztosít – kiszedni az oldalfalakat, mint árnyékolni.

  Ez járható?

  Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket