További dossziék »

Lehet-e gipszkartont szerelni salétromos, hulló vakolatú falra?

Vida Ferenc | 2010. október 27. 9:40 | Módosítva: 2010. október 27. 9:40 | 0 hozzászólás
Címkék: építés és felújítás, gipszkarton, szigetelés, Vida Ferenc, vizesedés | magazin összes címke »
Kérdés

Régi, felújított házunkban falszárító készüléket helyeztünk el, mert a fal nincs megfelelő alappal ellátva és vizesedett. A mérések szerint a vizesedés megszűnt, de a falak állapota nagyon rossz. Salétromosodik, és egy idő után a vakolat is lejön (az alsó részen), a festék lepereg (sima meszelés). Lehet-e gipszkartont szerelni a fal elé, hogy szép, egységes képet mutasson, vagy van-e más megoldás erre a problémára?

Válasz

Lehetséges, hogy a falszárító készülék rövidtávon megoldást jelent a problémára, de hosszútávon nem járható út. Véleményem szerint a vizesedés csak átmenetileg szűnhetett meg. Ezért mindenekelőtt a probléma (vizesedés) elhárítására gondoljanak, tegyenek ellene. Az Önök esetében azt tudom javasolni, hogy nézessék meg egy szakértővel a hiba forrását.

Ha már száraz a fal, azt vaporex vagy renovex nevezetű légpórusképző adalékanyagokkal lehet vakolni. Ezek engedik szellőzni a falat, viszont diszperziós festékkel nem szabad lefesteni. Gipszkarton falat ugyan fel lehet építeni a hibás felületre, de gondoljon bele, hogy ott dohos, gombás, egészségre káros anyagok vannak. Így a családjának okozhat vele légúti és egyéb egészségügyi problémát.

Az acéllemezes szigetelést javaslom Önöknek. Az acéllemezes szigetelési eljárást téglafalaknál, laza szerkezetű vályog és vert falaknál alkalmazhatjuk. Az acéllemezes eljárás a fal vízszintes síkjában, falkeresztmetszetnek megfelelően, a hullámosított lemezek egymásra fedésével (1cm-1,5cm) besajtolással történik. A kivitelezés során elzárjuk a talajból származó és a fal keresztmetszetébe átszivárgó nedvesség útját a padlószint alatti magasságban. Az így létrehozott szigetelő réteg feletti fal a nedvesség utánpótlásának hiányában természetes úton kiszárad.

Előfordulhat, hogy egy-két esetben a nem megfelelő fuga (megszakad a fuga folytonossága, vagy nincs) akadályozza az acéllemezes eljárást. Ebben az esetben ezen szakaszokat egyéb szigetelési eljárások alkalmazásával lehet leszigetelni.

Öreg épületeknél, ahol más technológia nem jöhet szóba (fúrás, fűrészelés, vágás), ez a technológia biztonsággal alkalmazható. (Forrás: http://www.felujitlak.hu/szakipar?tipus=hoszigeteles – a lap alján olvashat bővebben a víz elleni szigetelésről.)

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek

Hozzászólás

500

Moderálási elvek