Ingatlan magazin

Építettünk egy kocsibeállót engedély nélkül, s nemrég kaptam egy levelet, hogy jön a hatóság. Mire számíthatok?

A leírt gépkocsibeálló előtetőnek számít, ekkora méretben építési engedély köteles építmény. Mivel a területe a telek beépítettségébe is beleszámít, ha túllépték a Helyi Építési Szabályzatban megadott határértéket, akkor a tetőt valóban vissza kell bontani. Egyéb esetben fannmaradási engedélyt kérhetnek rá. A bírság engedély nélküli építés esetén az adott szerkezetekre vonatkozó átlagos bekerülési költség 50%-a.

Tagged , , , ,

About Molnár Henriette

1992-ben diplomáztam a BME Építészmérnöki karán. 2003-ban Sopronban környezetvédelmi szakmérnöki diplomát szereztem. Vidékfejlesztéssel, a természetes és épített környezet kapcsolatával kezdtem foglalkozni. Ez elsősorban környezettudatos területfejlesztési és értékmegőrző feladatokat jelent. Szabadfoglalkozású építészként főleg értékvédelmi, műemléki és épületfelújítási feladatokon dolgozom, tervezési és megvalósítási szakaszban egyaránt.

View all posts by Molnár Henriette →

Related Posts

5 thoughts on “Építettünk egy kocsibeállót engedély nélkül, s nemrég kaptam egy levelet, hogy jön a hatóság. Mire számíthatok?

 1. Szekeres Jenő

  Fizess, hogy az önkormányzati vezetőknek meglegyen a negyedéves milliós prémiumuk, étkezési utalványuk, ingyenes gépkocsi használatuk. Az önkormányzatoknál meg villogjon a pompa és a müszaki felszereltség. Lényeg a bevétel.

  Reply
 2. gitron

  Folytatva: Jogszabályban meghatározott egységár alapján számított érték, jogszabályban meghatározott százaléka. (Függ attól, hogy bejelentést mulasztottak el megtenni, vagy építési engedélyt mulasztottak el kérni, függ attól, hogy az adott építmény védett területen áll-e, stb.

  Reply
 3. gitron

  A válasszal van egy kis probléma. A kocsibeálló nem számít előtetőnek, mert kocsibeálló (gépjárműtároló).
  A beépítettség csak egy dolog, a másik az, hogy egyéb építésügyi szabályokat sért-e az építmény? Ilyen például az elő-, oldal-, vagy hátsókert legkisebb mérete. Másképpen: építési helyen belül van-e?
  Szóval: ha az építésre vonatkozó anyagi jogi szabályoka t nem sérti, csak engedélyt nem kértek, akkor fennmaradási enedély kapható rá, bírság mellett. A bírság jogszabályban meghatározott.

  Reply
 4. rablóbandi

  lényeg hogy fizess !!! megvetted a telketdet fizettél ! házat építettél rá , fizettél ! ingatlan adót is fizeted !! kutyaólat mertél utólag építeni, megbüntettek. autód el ne ázzon csináltál egy tetőfélét , megbüntetnek. mindig az a lényeg hogy a Te saját területeden sem építhetsz szinte semmit. Hiába a tiéd. Fizess !! Fizess !

  Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket