További dossziék »

Építettünk egy kocsibeállót engedély nélkül, s nemrég kaptam egy levelet, hogy jön a hatóság. Mire számíthatok?

Molnár Henriette | 2012. február 14. 9:04 | Módosítva: 2012. február 14. 9:04 | 5 hozzászólás
Címkék: bírság, előtető, építési engedély, kocsibeálló, Molnár Henriette | magazin összes címke »
Kérdés

Nemrég építettünk egy kocsibeállót, ami a ház oldalából indul. Az építmény minden oldalon nyitott és három lábon áll. Körülbelül 35 négyzetméter. Engedélyt nem kértünk hozzá. De a napokban kaptam egy levelet, hogy jönnek hozzánk építésügyi hatósági ellenőrzésre. Mire számíthatok? Szóba kerülhet az is, hogy esetleg elbontatják? Ha megbírságolnak milyen összegre számíthatok?

Válasz

A leírt gépkocsibeálló előtetőnek számít, ekkora méretben építési engedély köteles építmény. Mivel a területe a telek beépítettségébe is beleszámít, ha túllépték a Helyi Építési Szabályzatban megadott határértéket, akkor a tetőt valóban vissza kell bontani. Egyéb esetben fannmaradási engedélyt kérhetnek rá. A bírság engedély nélküli építés esetén az adott szerkezetekre vonatkozó átlagos bekerülési költség 50%-a.

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek
Legfrissebb olvasói hozzászólások (5)
  1. Fizess, hogy az önkormányzati vezetőknek meglegyen a negyedéves milliós prémiumuk, étkezési utalványuk, ingyenes gépkocsi használatuk. Az önkormányzatoknál meg villogjon a pompa és a müszaki felszereltség. Lényeg a bevétel.

  2. Folytatva: Jogszabályban meghatározott egységár alapján számított érték, jogszabályban meghatározott százaléka. (Függ attól, hogy bejelentést mulasztottak el megtenni, vagy építési engedélyt mulasztottak el kérni, függ attól, hogy az adott építmény védett területen áll-e, stb.

  3. A válasszal van egy kis probléma. A kocsibeálló nem számít előtetőnek, mert kocsibeálló (gépjárműtároló).
    A beépítettség csak egy dolog, a másik az, hogy egyéb építésügyi szabályokat sért-e az építmény? Ilyen például az elő-, oldal-, vagy hátsókert legkisebb mérete. Másképpen: építési helyen belül van-e?
    Szóval: ha az építésre vonatkozó anyagi jogi szabályoka t nem sérti, csak engedélyt nem kértek, akkor fennmaradási enedély kapható rá, bírság mellett. A bírság jogszabályban meghatározott.

  4. lényeg hogy fizess !!! megvetted a telketdet fizettél ! házat építettél rá , fizettél ! ingatlan adót is fizeted !! kutyaólat mertél utólag építeni, megbüntettek. autód el ne ázzon csináltál egy tetőfélét , megbüntetnek. mindig az a lényeg hogy a Te saját területeden sem építhetsz szinte semmit. Hiába a tiéd. Fizess !! Fizess !

  5. Jobban jár, ha gyorsan visszabontja a tetőt fedő anyagot 20 nm alá

Hozzászólás

500

Moderálási elvek