További dossziék »

A szomszéd kéménye az udvarunkba füstöl. Mit tehetünk?

Molnár Henriette | 2012. január 10. 20:16 | Módosítva: 2012. január 10. 13:19 | 2 hozzászólás
Címkék: füst, kémény, Molnár Henriette, szomszéd, szomszédjog | magazin összes címke »
Kérdés

A szemben lévő szomszédunk kéménye szokatlanul működik. A füst nem felfelé száll, hanem ahogy kijut a kémény tetején, hirtelen levágódik a két ház közé és fejmagasságban áthúz végig a házunk előtti járdán, ahol a bejárati ajtó van, illetve a terasz, ahol pl. a ruhákat szárítanánk. Szellőztetni sem lehet. A kémény egy alacsony kis épület tetején van, kb. 3 m magas. Mit tehetünk?

Válasz

Azt javaslom, hívják ki a helyileg illetékes kéményseprőket, vagy gépészmérnököt a szomszéd kéményének felülvizsgálatára.

A kémények magasságának meghatározásakor a tüzelőberendezéshez előírt minimális magasságon túl figyelembe kell venni a környezeti adottságokat is (széljárás, környező épületek, stb.).

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek
Legfrissebb olvasói hozzászólások (2)
  1. Eloszor azonban azt kene tisztazni, es a valaszban ennek szerepelni kellett volna, hogy melyik haz epult elobb. Nagy valoszinuseggel a szomszed kisebb haz a kisebb kemennyel. Marpedig kemenymagasitasra senki sem kotelezheto sajat koltsegen, csak azert, mert valakit zavar a fustje. Ha a szomszed minden szabalyt betart, a kerdezo a sajat koltsegen megmagasithatja a szomszedja kemenyet!
    Nem ertem, hogy ez miert nem szerepel a fenti valaszban…

  2. Érdekes javaslat, de a szomszéd nem valószínű, hogy beengedi a kéményseprőt illetve gépészmérnököt a telkére. Mi a további teendő, ha a kéményseprő megállapítja, hogy igen, a füst épp a mi ablakunkba száll? Mert nálunk is hasonló a helyzet, nem lehet szellőztetni télen, mert gyakran dől be a füst a szomszédtól.

Hozzászólás

500

Moderálási elvek