Ingatlan magazin

Minden, amit a kutyatulajdonosoknak tudni kell – komoly szigorítás jön augusztustól

kutya, ugat, kerítés, SXC

2012. augusztus 1-jével hatályba lép az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 115/2012. (VI. 11.) Korm. rendelet, amely komoly szigorítást eredményez az ebtartás területén, illetve a szabályokat be nem tartók számára jelentősen emeli a kiszabható közigazgatási bírság összegét. Úgy gondolom, nem árt tisztában lenni e rendelkezésekkel.

Az ebtartás esetei

Az ebtartással kapcsolatban rögtön az elején tisztázni kell, hogy megkülönböztetünk veszélyes és nem veszélyes ebet, amelyek tartására más-más szabályok vonatkoznak, illetve az sem mellékes, hogy az ebtartásra családi házban, avagy társasházban kerül sor.

Az állattartás legfontosabb szabályait az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény foglalja össze, amelynek a végrehajtási rendeletei szigorodnak az idei évtől jelentős mértékben.

Két kutya

A törvény értelmében az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását. Ez egyébként igaz a családi házban, illetve lakásban tartott állatok, különösen ebek esetében is. Ami értelmezésemben azt jelenti, hogy társasház esetében még a lakók előzetes engedélye alapján – hiszen nem tudhattak róla, hogy mihez adják az engedélyüket – sem tartható például két szomszédos lakásban úgy eb, hogy azok folyamatosan egymást túlugatják. Ebben az estben az egyik – vagy mindkét – ebet el kell (kellene) távolítani.

A kutya jogai

Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.

A fentiekből következik, az egyik olvasói kérdésre a válasz is, amely szerint a kutyát – függetlenül attól, hogy társasházról vagy családi házról van szó – olyan módon kell tartani, hogy az másokat semmiképpen ne veszélyeztessen. Tehát az az ebtulajdonos, aki úgy tartja a kutyáját, hogy az például a kerítést átugorhatja, vagy azon másképpen átjutva másokat veszélyeztet, megvalósítja a veszélyeztetést.

150 ezres bírság a kutyaszar miatt

A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani. Aki e kötelezettséget elmulasztja részben szabálysértést követ el, amelyért akár 150 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható, továbbá ezzel párhuzamosan közigazgatási bírság is alkalmazható.

Tehát, aki az ebet másokat veszélyeztető módon tartja, avagy az ürüléket nem távolítja el adott esetben több százezer forint bírságot is fizethet. Hatalmas tévedés, az én kutyám, az én lakásom azt teszek amit, akarok vélekedés, amelynek rendkívül súlyos következményei lehetnek.

Nem lehet kidobni

Az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos. Az okozott eredményre (sérülés, kár stb.) tekintettel szabálysértést, adott estben bűncselekményt valósít meg, tehát aki az ebet kiteszi, magára hagyja, de közigazgatási bírsággal még abban az esetben is sújtható, ha a magára hagyott állat semmilyen sérülést vagy kárt nem okoz.

Tagged , , ,

Related Posts

87 thoughts on “Minden, amit a kutyatulajdonosoknak tudni kell – komoly szigorítás jön augusztustól

 1. Rozsláng

  Az embereket is fel kellene világosítani, talán nem vizslát kellene a 3. emeleten reggel 6-tól délután 5-ig 20 négyzetméteren bezárva tartani, nem csoda, ha egész nap ugat a kutya, ha pedig végre kihozzák megy neki mindenkinek. Környékünkön a legújabb “dili” hogy egyre többen póráz nékül viszik e a kutyát sétálni – Budapest – forgalmas belváros – és ha van képem szólni, hogy fogja vissza az ebet, mert nem biztos hogy mi barátkozni szeretnénk vele – még ő van megsértődve.

  Reply
 2. hy487

  “Az új előírások értelmében kistestű ebeknek (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40kg) 15, nagytestűeknek 20 m2 területet kell biztosítani a jövőben.”
  Arra vonatkozóan van-e valami előírás, hogy kis lakásban (30 m2) 2-3 felnőttel mekkora teret kell biztosítani egy ebnek? Budapest, 7. ker. belvárosi iker társasház, belső zárt udvarra néző lakásokban lakó szomszédoknak miért kell elviselni az egész napra bezárt, egyedül hagyott kutyák vonítását, ugatását, gyakran órákig, akár hajnalban is?? Az ilyen “állatszerető” gazdit nem lehet megbüntetni??
  Az ember pihenéshez való joga sérülhet??

  Reply
 3. kovács jozsef

  nekem is van egy kis palotapincsim akit nem gyözök megvédeni a nagytestü szájkosár és poráz nélküli kutyáktol sétáltatás közben. kérdésem mikor lesz törvényben hogy szájkosár és poráz nélkül nem lehet sétáltatni a kutyákat.érdekes akiskutyákon van poráz anagyok meg szabadon rohangálnak .veszélyesek a kiskutyákra és a gyerekekre is.

  Reply
 4. Leona

  Dr Gratzer Gábor a szerző nagyon félremagyarázza a jogszabályt, de ami ennél is elkeserítőbb, a téves véleményét publikálja is. Ugyanis az ő értelmezése teljesen téves arra vonatkozóan, hogy az ebet el kell távolítani, ha ugat. Az állattartáshoz való jogot törvény mondja ki. Ez a kormányrendelet sem fog semmiféle felhatalmazást adni arra, hogy valaki kutyatartáshoz való jogát korlátozzák.

  Reply
 5. Sebők Katalin

  Lassan a törvényekkel követnek el állatkínzást. Teljesen leszűkítik az állatok életterét. Inkább arra hoznának törvényt, hogy a Margit szigeten már lassan nincs olyan bokor, ami nem az emberi ürüléktől és pisitől bűzlene, vagy a Szent István körúton a járdán, a parkoló autók között emberi ürülékek vannak. Ezeket nem látják a törvény alkotók?

  Reply
 6. Mandy

  De könyörgöm… A postaláda ugye legtöbbször olyan helyen van, hogy a kutya ne érje el. Ez több okból is praktikus, pl. sok kutya szeretné “elolvasni” az újságot, az enyémek is megteszik, ha a szórólapot nem a ládába teszik hanem behajítják a kertbe. Az én kutyáim nem érik el a postaládát. Valamint minden érkezőt hangos ugatással figyelmeztetnek, hogy itt bizony kutyák vannak. Soha nem is nyúlt be senki sem a kerítésen úgy, hogy a kutyák elérjék. Így nem igazán értem ezt a postás dolgot..

  Reply
 7. Csere Erika

  Most az fog következni, mint az ivartalanítás, most a némitás lesz a divat a kutyáknál. Jól fognak keresni az állatorvosok. A kutya igy lett megteremtve, hogy ugat. Kész-passz. Sok embert is el kellene hallgattatni, nemde???
  Különben azért vagyunk emberek és nem állatok, hogy ne szarjunk a liftbe, ne pisáljuk le a lépcsőházba a falat, mert hát mégiscsak ez egy “felsőbb” faj! Igaz?

  Reply
 8. szandra

  milyen emberek vannak itt????
  normálisak vagytok ti?
  németországban be van tiltva a kutyaugatás?
  szerintem nagyon unatkoznak azok az emberek akik ilyen témákkal foglalkoznak.
  oké szedjük össze a kutyapiszkot , de kutyaugatás??????? akkor inkább tiltsuk be a kutyatartást nem?? egy kutya ugat, az ember pedig beszél….ez ilyen
  sok unatkozo ember akinek nincs más dolga mint ilyen dolgokkal bosszantania magát

  Reply
  • Zorro

   Van alapja, ha zavarja a szomszédot pl. az állandó ugatás, akkor kötelezhetik a gazdát, hogy tegyen ellene és ha ez nem valósulna meg, a legutolsó esetben arra is, hogy eltávolítsa az ebet, máshol helyezze el.

   Nincs ebben amúgy semmi különös, egyre többen vagyunk, egyre közelebb egymáshoz és egyre türelmetlenebbek is lettünk sajnos…

   (megj.: persze a feketerigót sem szokás lelőni a reggeli ébresztésért…) :)

   Reply
 9. aniram

  Teljesen egyetértek azzal, hogy a kutyapiszkot fel kell szedni. (Nekem is van kutyám és fel is szedem)… Azonban azokat a dolgokat szinte felháborítónak tartom amikor az unatkozó vénasszonyok fröcsögő nyállal elküldik az ember(lányát) melegebb éghajlatra már egy kutya láttán is. Megfenyegetik hogy lelövik a kutyáját…stb. de kérdem én a gyerekeket fűbe szarató anyukáknak, vagy a hontalanoknak ki szól?! Rájuk ki szab ki büntetést?! Vagy rájuk nem vonatkozik a törvény?!

  Reply
 10. Bosnyák Simonné

  Tisztelt Dr. Gratzer Gábor!A kérdésem a következő?Üdülő övezetben 4 ember méretű kutya nyüszít reggeltől estig a szomszédok fülébe!Ezt semmi nem tiltja???
  Önkormányzati határozat van arról,hogy a városban csak két kutya tartható,kivétel az üdülő övezet,ahol 1.Ki tatrtatja be és milyen eszközökkel ellenőrizhető ezt???
  Másik példa?Eb tartó aláírat a szomszédokkal egy levelet hogy ó kutyát akar tartani 10 -et!Ezeknek lesz szaporulata 10 x 5-6 kutya az már 50-60 kutya!!Lehetséges ez??

  Reply
 11. endy

  Kérdésem: És az emberi ürülék, hányás és a többi után mennyi büntetést kell fizetni és kinek ?
  Minden éjszaka a házunk előtt teszik a 15-17 éves homospiensek !

  Reply
 12. Tüncyke

  Undorító a kutya tartók viselkedése.Kutyasétáltatáskor a kutyájuk a házam elé piszkít,a kapualjamba vizel,majd mintha semmi sem történt volna tovább sétálnak.Természetesen a produktum ott díszeleg.Ha tehetném,a kutyaszart a gazdi hátára kenném!!!!Megjegyzem,hogy nekem is van kutyám.

  Reply
 13. Kovács István

  Komondorokat tartok házőrzés céljából.A komondorok feladata,mindenki elriasztása akinek nincs megengedve a belépés vagy behatolás.ha a behatoló a látvány ellenére is behatol a területükre akkor elkapják.De kérdem én akkor a tulajdonost kell bírságolni ?Azért,hogy megvédi védeti a tulajdonát?A kutyának pedig mindegy, hogy az úját vagy a lábát teszi be a territóriumába,vagy mélységében is behatolt!Kérdezem én akkor milyen ez a jog védelem?Már megint a behatolóknak van igazuk?

  Reply
  • Peresztegi Éva

   Peresztegi Éva
   Több kutyát tartok mivel az itthonvégezhető munkám lehetőséget ad -örömömre-,hogy felelősségteljesen,a szeretet bőségével,maximálisan igényes ellátásukkal gondozhatom őket! Hangsúlyoznám,menhelyből,s az odakerülés elől mentettek a kutyusaim,kistestűtől a nagytestűig.A kerítés abszolút a ház előtti járókelők védelmére lett kialakítva,(kerítésmagasítás, beláthatatlanság:nádszövet)!Ám – IQ-ok hergelik a kutyákat,NEKIK JÁR BÜNTETÉS,HA BENYÚLNAK A KB3 CM-ES RÉSEN,S BEORDÍTANAK RÁJUK?

   Reply
  • Kiss Tímea

   Kedves Károly!

   Én úgy gondolod, ha már itt tartunk, hogy elöbb a szemetelőket illetve az állatkínzókat kéne elővenni. Ja és a macskatulajdonosokkal mi lesz? Azok még a homokozóba is odapiszkítanak.
   Mellékesen hozzáteszem egyik dologból sem volt még egészségügyi krízis vagy járvány. Egy po-
   hár vízben több a kórokozó.Komolyan gondolja hogy kutyatartókat ( és a kutyatartók jobb emberek mint a másik tábor) kéne bűntetni azért mert nagyrabecsült politikusaink államadósságot halmoztak fel?

   Reply
   • Domcsek Szilvia

    Kedves Tímea!
    az államadósság egy dolog egy másik meg hogy mindentől függetlenül akár lesz belőle járvány akár nem igenis mindenkinek kötelessége eltakarítani a kutyája piszkát! Elég érdekes hozzáállás ha a másik nem takarítja akkor én sem! mert ezek szerint Ön ezt vallja! a macska kiszökik de nem harapja le a kezem! a kutyája után pedig pórázon sétáltatás közben a koszt eltakarítani nem törik le senki keze! Igenis büntessék meg azt aki miatt a gyerekem, vagy én a kutya sz..r-ba lépünk!

    Reply
    • Peresztegi Éva

     Kedves Szilvia!
     Leírt soraival tökéletesen egyetértek,s mivel,mint előzőleg említettem,több kutyus szerető gazdija vagyok,sétáltatni ugyan nem is minden nap tudom vinni őket,(5-en vannak), de nagyon fegyelmezettek, s még a velükvaló séta közben is simán megoldható a “kutyagumi”felszedése,kis-,nagyzacskó,pórázok,s vízes flakkon nélkül el sem indulunk itthonról! Említeném,1500 nm-es telken lakom velük, így mozgásigényüket többnyire itt,játék közben vezetjük le,de “baleset”séta közben is előfordul!

     Reply
    • Kiss Tímea

     Károly!
     A kérdés nem egyszerűen csak fekete és fehér. Nyílván városi környezetben én is “takarítok”. Erdőben, lakott településtől távol nem. El kéne gondolkodni, hogy a nejlon amivel takarítok még 50 év múlva is megmarad, míg a tartalma már rég nincs sehol. Le lehet fonni a konzekvenciát mi a rosszabb ökológailag, társadalmilag: “kutyaszarba lépni” ? vagy megfojtani törékeny bolygónkat a soha nem lebomló műanyaggal?

     Reply
 14. Oláh Károly

  Tisztelt Úr/Hölgy!

  Én kettő, fajtáját tekintve harci kutyát tartok családi házban megfelelően elkerítve, kennelben és csak akkor vannak ki engedve, ha nem vagyunk otthon, este, vagy pedig ha nem szól semmi ellene, hogy mozogjanak a kutyák. Ha jól értelmezem a fentieket akkor min. több száz ezer forint büntetést kell fizetnem ha pl így is van egy olyan hülye gyerek aki hergeli a kutyát és benyúl a kapurésen? Vagy a kutyákat direkt házőrzésre már nem is lehet tartani mert börtön jár érte?

  Reply
 15. Szűcsné dr. Mészáros Edit

  Minden állatokkal kapcsolatos törvényt üdvözölni kell,még ha sajnos hiányosak is. A rövid történet .a szomszéd malamutja átjött a kerítésen és megtámadta a 9 éves kedves életvidám pulimat aki a sérülésbe belehalt.Sajnos a fenti törvény sem nyújt megnyugtató megoldást az ehhez hasonló esetek elkerülésére.

  Reply
 16. Mozesné Dobos Ilona

  Mit lehet tenni, az idegen betolakodókkal szemben? Nekünk három pulink van, az egyik jelenleg tüzel. Azóta minden nap két tacskó bepréseli magát a szó szoros értelmében a kerítés rácsai között. Tavaly 5 tyúkunkat ölt meg az egyik fényes nappal. Az egyiknek ismerjük a gazdáját, a másiknak sajnos nem, de a jelenlétük idegesítő a kertünkben és vajon miért is kellene eltűrnünk két idegen kutya betolakodását? Tényleg tűrnünk kellene? Nincs megoldás rá?

  Reply
 17. Kiss Tímea

  Gyönyörű!
  A normális kutyatartókat büntetik: -csak pórázon lehet sétáltatni
  – kutyaszart összeszedni ( holott az elmúlt 100 000 év alatt semmi probléma nem volt a kutsapiszoktól) NEVETSÉGES

  Az állatkínzók meg megusszák egy ejnye-bejnyével TRAGÉDIA.

  Lenne fontosabb dolga is a jogalkotónak….. és máshonnan kéne pótolni a büdzsé hiányát

  Reply
 18. kisnagy

  Azt hiszem a szigorú szabályokat nem itt kellene elkezdeni betartatni .Volna hol elkezdeni , de azokkal se tudnak mit kezdeni és most jönnek a kutyások . Valami módon megpróbálunk valamennyi pénzt beszedni , majd a másik ablakon meg számolatlanul kiszórni . Az emberek már semmi szégyen nélkül végezhetik dolgukat utcán, parkban , naponta találkozok ilyen esetekkel. Azokat mikor büntetik . Miért nem lehet bizonyos helyeket kijelölni a kutyásoknak ahova levihetik futkározni kedvenceiket .

  Reply
  • Peresztegi Éva

   Ámen!
   Apropó..! Kutafuttatók miért nincsenek? -,hogy a kutyatartók “kiszolgáltatott” helyzetben legyenek, minél több pénzre lehessen büntetni Őket..,(persze,ha valóban felelőtlenek,akkor jogos), de e “lazastílusú kutyások “vétkeiből” származó 100 ezrekből kijelölt kutya sétáltatókat, kutyafuttatókat kellene végre kialakítani,mely a kutyák-, s azok gazdái, valamint a kevésbé kutyaszimpatizáns embertársaink örömére, tiszteletére szolgálna…!Így ki is lőhetnénk a 2″tábor” atrocitásait,sérelmeit!

   Reply
  • Csere Erika

   Teljesen igazat adok azoknak, ha dühösek az olyan kutyatartókra, akik a kutyájuk piszkát nem szedik fel! Ha valaki kutyát tart, annak ez kötelessége, és ne nézzen el másfelé, ha a kutyája kakil, hanem igenis szedje fel!! Nekem is van kutyám és természetesnek tartom ezt, és nagyon fel tud dühíteni amikor kutyaszarba lépek! Sajnos ilyen emberek miatt itélnek el minden kutyást, pedig nem csak ilyen emberek vannak. Ugy gondolom, hogy még a kutatartáshoz is “fel kell nőln.”

   Reply
 19. Nyíri Antalné

  Mindig a kutyatartókat piszkálják mert könnyű “megfogni” lehet büntetni. A kóbor macskákat ki bünteti meg? Ahogy eljön az este bejárnak az óvodákba, játszóterekre a homokban végzik a dolgukat. Szeretem és sajnálom őket de ez az igazság. Miért nem létesítenek állat menhelyeket? Nézzék meg hogyan működnek pl. Amerikában, és más országokban. Olyan telepekre mint az Illatos u.i nincs szükség! Segítsenek olyan állatmenhelyeknek ahol tényleg az állatok megsegítése a cél. ira

  Reply
 20. obluda

  A szigorúbb szabályok semmit nem érnek, ha az illetékes hatóság nem tartatja be őket (vagy bünteti a be nem tartásukat) KÖVETKEZETESEN, MINDIG ÉS MINDEN(KI) ESET(É)BEN. Ami nem történt meg idáig, és nem látok semmi arra utaló jelet, hogy ezentúl meg fog. Valódi változást egyébként sem a tekintélyelvű rendeletgyártás hozna, hanem a szemléletformálás és a propaganda (például az ivartalanításé), aminek jelenleg állami szinten nincs gazdája, de hajlandóság se rá. A rendeletírogatás pótcselekvés.

  Reply
 21. Elvira

  Hallo ,
  en nem csak kutyatulajdonos de allatvadö is vagyok. Hat igen erthetetlen szamomra hogy miert engedelyezett a kutyak megkötve tartas,en a gazdajukat kötnem meg egy hetig legalabb. De a borzaztobb hogy ha jelenti a helytelen tartast senki nem foglalkozik az üggyel meg a allategeszsegügy sem kerdezem miert kapjak a fizatesüket?!!

  Reply
  • Lívia

   Én meg téged kötnélek meg, amikor ilyen hülye vagy. Azt a kutyát, amelyik csavarog vagy kijön a kapun kívül meg kell kötni. Nem az embereknek kell kikerülni a járdán és kimenni a főútra az ilyen kutyatulajdonosok miatt. Nekem is volt kutyám, de annak eszébe sem jutott a háztól eltávozni, pedig velünk ki szokott menni, de ott volt körülöttünk. Nálunk a cigánybandánál mindig kinn van a kutya az utcán, nem csak a gyerekek félnek a felnőttek is, mert megtámadja őket.

   Reply
   • Deda

    Szerintem meg aki kutyát tart gondoskodjon róla, hogy a kutya ne tudja elhagyni a kertet. Ezt viszont nem megkötéssel kell, hanem megfelelő kerítéssel végső esetben kennellel. a kutya megkötése láncra számomra állatkínzással egyenlő! Kutyát tartani nem kötelező. Az tartson, aki megfelelő körülményeket tud teremteni számára!

    Reply
    • Peresztegi Éva

     Üdvözlöm Deda!

     Éppen az Ön általi sorok az egyik fontos lényege a felelős kutyatartásnak!Mindebben a formában KIZÁRÓLAG AZOK AZ EMBERTÁRSAINK TUDJÁK E KUTYATARTÁSi módot elsajátítani,akik valódi,szerető érzéssel vannak a kutyájuk iránt!Csak ez esetben lesz képes arra,hogy a kutyaláncot MEG SE VEGYE,ÉS SENKIT NE VESZÉLYEZTESSEN!Ilyen kutyás Gazdíkat lenne jó látnom,ellentétben amiket láttam,több mint felháborító!Sok olyan gazdival találkoztam,kik saját kutyájukat féltve,(mérgezés)nem jelezték…

     Reply
  • gyerekbarát

   Téged még nem vett körbe falkányi kutya és nem rettegtél hajnalba munkába menet. Éld át és majd azután mondj véleményt, ha szétmarcangolják a képed a cuki kis kutyusok. Régebben kötelező volt a láncon tartás napközben, csak éjszaka lehetett elengedni a kutyákat teljesen zárt udvarban.
   A sintér befogta a kóborló kutyákat rendszeresen, így az utcák biztonságosak voltak felnőtt és gyerek számára egyaránt. Az ember számára van az út a játszótér, a park, de lassan már az állat lesz felsőbbrendű.

   Reply
 22. Tamás

  Nem mindenki jöhet- mehet, de a postaláda elhelyésénél a “balesetmentes” küldemény elhelyezését biztosítani kell. A postás közfeladatot ellátó személy nem akárki, Nekem is van és volt kutyám, de mindig figyeltem rá, hogy véletlenül se legyen gond, ez szerintem alapvető emberi hozzáállás.

  Reply
 23. Olasz Rita

  kiragadnék a végéből egy részletet:
  ” (például a jogesetek alapján sajnos gyakori, hogy a kutya egy ujjpercét harapja le a kerítésen benyúlónak) 3 évig, életveszélyes sérülés esetén 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”
  és nem értek valamit….ez most komoly, hogy a kutya gazdája kap börtönt, mert valaki BENYÚL a kerítésen (tehát hívatlanul, birtokon belül van, még ha csak a keze is) és azt megharapja a kutya??? akkor is ha kint van a figyelmeztető “harapós kutya” tábla???

  Reply
  • Gratzer Gábor

   Tisztelt Hozzászóló! IGEN ez teljesen komoly, és 1978-óta a Büntető Törvénykönyv hatálybalépése óta biztosan így van. Üdv: Gratzer G

   Reply
   • Olasz Rita

    köszönöm a választ, bár kellően ledöbbentem… ezen az alapon, akkor nem is kell kerítés, se kapu, jöhessen-mehessen mindenki a magánterületeken is, vigyen amit lát…:-/
    a benyúlkáló nem követ el birtokháborítást? ha benyúl, mert éppen gyümölcsöt akar ad absurdum lopni, akkor neki semmi következménye nincs? atya ég… hát hol élünk?? :((

    Reply
    • Gratzer Gábor

     T. Hozzászoló! Ön keveri a polgári jogi birtok kérdést, a bűncselekménnyel szembeni megelőző jogos védelemet, illetve a bűncselekményt el nem követp vétlen harmadik személynek okozott sérülésért való felelősséggel. Ha jobban végig olvassa e cikket, és a folytatását akkor választ kap a kérdéseire. Egyébként ha a kutya sérülést okoz vétlen harmadik személynek, nincs olyan ország ezen a Világon, hogy ne felelne érte a tulajdonos. Üdv: Gratzer G

     Reply
    • Gergő

     Kedves Rita! Minden második gyerek benyúl a kerítésen “De aranyos kutyuli, megsimogatom!” felkiáltással… Én, a szülő, pórázon kéne vezessem a gyereket, hogy ne szaladjon oda?

     Reply
     • Peresztegi Éva

      Ámen!
      Apropó..! Kutyafuttatók miért nincsenek? -,hogy a kutyatartók “kiszolgáltatott” helyzetben legyenek, minél több pénzre lehessen büntetni Őket..,(persze,ha valóban felelőtlenek,akkor jogos), de e “lazastílusú kutyások “vétkeiből” származó 100 ezrekből kijelölt kutya sétáltatókat, kutyafuttatókat kellene végre kialakítani,mely a kutyák-, s azok gazdái, valamint a kevésbé kutyaszimpatizáns embertársaink örömére, tiszteletére szolgálna…!Így ki is lőhetnénk a 2″t
      ábor” atrocitásait,sérelmeit

     • Peresztegi Éva

      Kedves Gergő!
      Szó sincs a gyermeknek pórázról, én is két gyermeket neveltem fel egyedül,s amíg kicsik, szigorúan fogtam az utcára lépve a kezüket,mert mint szúlő,szeretem,s felelős vagyok értük!…(már felnőttkorúak!)…a továbbiakban csupán KÖVETKEZETES NEVELÉS kérdése,s szófogadó gyermekünk amit kérünk tőle, azt fogja tenni,hiszen erre még a kutyáink is abszolút képesek,(ha neveljük őket),akkor a gyermekünk méginkább….ENNYIRE EGYSZERŰ!

 24. Péter

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Hogy lehet hitelt érdemlően bizonyítani egy kutya tulaj hanyagságát a
  kutyapiszok el nem távolítása okán? Nálunk a lakótelepen rengeteg, aki
  a kutyagumit nem távolítja el. (körülnéz, és ha nem látja senki, akkor
  otthagyja… – többször megfigyeltem már ezt…)

  Sok kisgyerek van, akik a fűben négykézláb mászkálnak….
  Sokad magunkkal még a gyerkőcöket sem merjük a fűre engedni…

  Ha lefényképezem és bejelentem az Önkorinál, az elég?

  Köszönöm a szíves viszontvála

  Reply
  • Gratzer Gábor

   Tisztelt Hozzászóló! Nem vagyok ügyvéd, jogász vagyok ugyan, azonban nem ügyvédként dolgozom. Minden esetre a válasszom, hogy szerintem igen, ha lefényképezi az elég bizonyíték.

   Szép napot: Gratzer G

   Reply
 25. Szalontai Zsanna

  Nem tudom, a rendelet ki tér e a kutyák zavaró ugatására.Valószínű nem.Családi házban lakom,s a környéken egyik házban két kutya rettenetesen megzavarja a csendet.Eszméletlen ugatásokba kezdenek,s a körülöttem lévő többi lakó már az önkormányzathoz akar fordulni,az állandó ugatás miatt.Állítólag nincs mit tenni.Felhívtam az illetékest,nem biztat semmi jóval.Szeretem a kutyákat,de a nyugalmat is.A gazdival már beszéltem,nagyon sajnálja, de nem tudja befogni a kutyusok száját..üdv mindenkinek

  Reply
 26. Róth Gábor

  A szomszédos Ausztriában 10-ed ennyi kutya van. Ezeknek a kutyáknak van gazdája, és nem ugathatnak. Valószínű minden 10-ik Magyar kutya is hasonlóan korrekten van tartva. A többi, feleslegesen megszületett 9-el van a baj, akivel nem törődik a gazdája. Óriási biznisz itthon a kutyakaja. Nem véletlen. Ha a kutyát este jól megfuttatja a gazdi, majd ad neki enni bőséggel, akkor a kutya éjjel nyugton marad.
  A kutya nem házőrző! Ez óriási tévedés. Ha valaki be akar menni egy kutyás házba, akkor befog.

  Reply
 27. Mumo

  Nálunk a postás az, aki megvadította a kutyákat. Láttam, amikor a még kölyök kutyánkat a kapu rugdosásával hergelte, amikor rászóltam, hogy ne csinálja csak röhögött…Máskor pedig lehajolt, s meredten nézett a szemébe, hiába szóltam, hogy ilyet normális ember nem csinál. Ha befordul az utca elejére lehet hallani, minden kutya megvadul tőle. Az ilyen emberek ellen ki védi az állatot, gazdát? Két kicsi gyerekünk van, sok kis baráttal, a kutya imádja őket. Csak a postást gyűlöli!

  Reply
 28. Koppány Csongor

  Az előttem szoló Kovács áginak teljesen igaza van, ki, és mi alapján fogja meg különböztetni, hogy mi a veszélyes, és mi nem? Én már tudom előre, hogy az én Rotweiler kutyáim a veszélyes kategóriába sorolódnak. Én ismerem ezeket a kutyákat, és tudom, hogy milyen fantasztikusak. Csak szeretetet kaptak egész életükben, és Ők sem ismernek mást. Persze fel lehet dühíteni Őket is, de ezt senki nem teszi.Nyilván van tekintélye, és talán azért. A támadó, ellenséges kutya a gazda hibája.

  Reply
  • Gratzer Gábor

   T. Hozzászolók! A cikk folytatásban lesz szó a veszélyes és nem veszélyes eb közötti különbségről, és arról, hogy ezt mi szabályozza. Előljáróban engedje meg, hogy megnyugtassam az Ön rotweiler kutyája – a fajtára való tekintettel – nem minősül veszélye ebnek, azonban egyedileg bármely kutya – péládaul ha emberre támad – veszélyesnek nyilvánítható.

   Szép napot: Gratzer G

   Reply
 29. Kovács Ágnes

  “Az ebtartással kapcsolatban rögtön az elején tisztázni kell, hogy megkülönböztetünk veszélyes és nem veszélyes ebet,…..”
  Ki lesz, aki megkülönbözteti, és minek alapján?????
  Szerintem meg kell különböztetni veszélyes és nem veszélyes gazdát is! Valamint kutyára veszélyes embert, gyereket és felnőttet egyaránt!

  Reply
 30. Marcsika

  Sajnos mi is kertvárosi részen lakunk, ahol a kutyaugatások ki idegelik az ember lányát, főleg éjszaki amikor beindulnak. A gazdáik bezárják egy kicsi ketrecbe mivel 4-es társasházak, és sorházak vannak így udvarra nem engedhetik ki, mert a másik területére nem mehetnek és nem piszkíthatnak. A másik sajnálatos tény, hogy éjszaka a kóborló éhes ebek döntögeti fel a szemete s kukákat, élelmet keresve hát ha már kutyát tartanak akkor neveljék meg, mert idomítható mivel nekem is volt kutyusom.

  Reply
 31. Szabóbácsi

  Németországban már 30 éve tiltva volt a kutyaugatás. Kertvárosi környezetben. Természetes hogy állattartással a szomszéd nem zavarható. A felfogadott kiképző szépen meg is tanította a németjuhászt erre. Valahogy együtt tudnak ott élni és figyelni a másikra is. Egy vakkantást nem lehetett hallani. Viszont rendszeresen kivitte a mezőre, pályára, ahol ilyenkor kiugatta magát. Az első 3 percben be nem állt a pofája :-)

  Reply
  • ubela

   Kertváros, Németország, ma délután még nem volt betiltva a kutyaugatás.
   Lehet, hogy van olyan tartomány, ahol igen, de Schleswig-Holsteinban speciel nem.

   Reply
 32. Trixi

  Panelházban lakom.A szinten van egy kutya,amelyik nagyon sokat ugat-amikor a gazdája nincs itthon.Napközben,késő este.A szomszédaimat is zavarja.Mit tudunk tenni?

  Reply
  • Gratzer Gábor

   Tisztelt Hozzászoló! Ezzel kapsolatban olvassa el a korábbi írásokat, amik a szomszédi viszonyokról szóltak, mindegy ugyanis, hogy a zavarást a hangos zene, vagy az üvöltő kutya okozza, az ingatlan tuladjonos felelős.

   Reply
 33. Galagonya

  Jó lenne, ha odafigyelnének arra, hogy a rendeletet be is tartassák. Az ebtartókat (tisztelet a kivételnek) egyáltalán nem érdekli, hogy hova végzi a kutya a dolgát. Parkok, ahol gyerekek is játszanak, óvodák, iskolák közvetlen bejárata, és esze ágában sincs felszedni. Jó kis pénzt kaszálhatna az Önkormányzat, ha valóban megbüntetné azokat akik nem szedik össze a kutyájuk után az ürüléket. Hajrá!!!

  Reply
 34. Fozsia

  Azt szögezzük azért le, hogy nem minden esetben van az, hogy a kutyás otthagyja a végterméket az utcán, és hogy a kutyája reggeltől estig bömböl. Ezeket persze senki sem veszi észre, csak azokat a gyökereket, akik ezt megengedik maguknak ill. kutyáiknak. Bár nem tudom hány kedves felháborodó hívta fel figyelmét már kultúr ember módjára a kedves “gazdának”, hogy a cselekedete nem teljesen illendő?
  Maximum odaböfög valmilyen szitokcsokrot, és elkönyvel minden kutyatulajdonost egyetlen példa alapjá

  Reply
  • Fozsia

   És ilyen szájtépésekkor sem gondol senki a valódi munkát végző kutyákra, akik életeket mentenek, vagy vak- siket- beteg emberek életét könnyítik meg, vagy szoeongásos/értelmifogyatékos gyerekek bajait említik. Esetleg rákot diagnosztizálnak, vagy elveszett embereket keresnek.

   Persze ez mindenki ember számára teljesen természetes, hogy az emberek szolgálatában állnak ezek a kutyák. És ha rájuk szorulnának el is várnák, hogy “használhassák” őket.

   Reply
   • alien

    Konkrétan így van, mivel a kutya van az emberekért, és nem fordítva. s nem érzem szükségét annak, h megköszönjem a gazdának, h normálisan bánik a kutyájával. Mivel ezt vállalta tatásakor, és ez kötelessége is. Nem kötelező állatot tartani, de nem is érdem az állattartás…

    Reply
 35. Sallai Jenőné

  A “Folytatjuk” előtt négy sorral: “a kutya egy újpercét harapja le a kerítésen benyúlónak” (először javítanám: ujjperc és nem új perc), kérdésem a következő: egy idegen miért nyúl be a kerítésen, főleg ha vele szemben áll (netán ugrál, morog) egy kutya?! Tudom, ki kell táblázni a harapós kutyát, de ennek híján is észrevehető a hörögve, morogva közeledő eb, hiszen egy kutya sem terem ott két pillanat alatt, hogy leharapja ama ujjpercet. A postánál pedig fontosabb a saját kéz ép megőrzése.

  Reply
  • Gratzer Gábor

   T. Hozzászoló! Köszönöm a javítását! Sajnos vannak olyan foglalkozások, pl. postás, aki kénytelen a levelet, újságot stb. a levélszekrénybe helyezni, és az általam ismertetett balesetek ekkor szoktak keletkezni. Valószínúnek tartom, hogy egyetlen konkrét bíróság által jogerősen befejezett ügyben, egyetlen sértett sem örömében, vagy kíváncsiságból haraptatta le az – köszönettel a figyelmességét – ujjpercét. Szép napot: Gratzer G

   Reply
 36. egry

  Nekem hàrom kutyàm van, akik kifejezetten hàzôrzès cèljàbôl vannak. Sajnos a 2 m magas betonacèl hàlo seem mindig akadàly nekik. Nem kedvtelèsbôl tartom, hanem hàz ès vagyonôrzès cèlzattal. Ha nem lennènek ‘talàn màr a hàzat is lebontottàk volna. Szerintem ameddig a kôzbiztonsàg olyan amilyen felesleges ilyen rendeleteket hozni. Helyette ennek kôltsègeire az àltalànos kôzbiztonsàgot kellene erôsiteni. A tàrsashàzban èlô , hobby kutyàk tartàsàt a tàrsashàzi tôrvèny szabàlyozza.

  Reply
  • Gratzer Gábor

   T. Hozzászoló Ön szerint felesleges, sok ezer más ember szerint, aiknek az életét a kutyatartók felelőtlensége, és bizony gyakori aroganciája keseríti meg nem felesleges, és szerintem sem felesleges, a jogesetek ismeretében. Minden esetre ha a három kutyáját nem tudja féken tartani, és elszabadulnak, akár feleslegesnek gondolja, akár nem meg fogják büntetni, szerintem nem feleslegesen – de ez az én véleményem. Sép Napot: Gratzer G

   Reply
 37. Macilaci

  A kutya az egy családtag és nem egy játék, vagy hobbytárgy (normális esetben). Joga van mindenkinek – akár lakásban – tartani. Hogy döntik el, hogy két egymás melletti lakásból ki ne tartson azért, mert egymással ugatnak?
  Nem olvastam a megkínzások büntetéséről. Nehogy már a kutyapiszok nagyobb mértékben legyen büntetve mint a bántalmazás, éheztetés! Még ezen kéne dolgozni! Nem kötelező állatot tartani.

  Reply
 38. Balu

  Átolvasva a rendelet nem tér ki a házőrzésére tartott ebre, ha a hívatlan “vendégnek” okoz sérülést kerítésen belül. Tehát végzi a dolgát, őrzi a házat ! Ebben az esetben is kártérítést kell fizetnem a betörőnek ?? Hiányolom én is az előttem hozzászólóval egyetértve hogy megint nem foglalkoznak a felelőtlen gazdákkal akik hagyják hogy kutyájuk feleslegesen ugatva másokat zavarjanak, különösen az éjszakai pihenést illetően. De általában véve is lehet a szomszédban csecsemő, vagy több műszakban do

  Reply
 39. Bognár József

  Végig olvastam az ebtartáról szóló cikket, de legnagyobb sajnálatomra a cikk nem tér ki az udvarokban tartott ebekre. Sajnos van olyn családi ház ahol lyan nagyhangú ebet-ebeket tartanak , hogy a szomszédság megőrül az állandó hangos és igen zavaró ugatástól A rendelet magalkotásánál nem csak a rársasház tüöbbi lakóját kéne megnyilatkoztatni hanem családi házas helyeken a szomszédok beleegyezését is figyelembe kéne venni. Nálunk van a hátsó szomszédban egy kutya, rémes az állandó ügatását hallg

  Reply
 40. Agnieszka

  Vannak pesti utcák, melyek bűzlenek a kutya vizelettől és ürüléktől. A társadalomnak el kéne már dönteni, h. kié az utca, fontos-e, hogy a járdán babakocsit tolni, kisgyemeket sétáltatni lehessen és ne legyeb bűz. Nem való lakásba, városba ennyi kutya! Az, hogy ki kivel osztja meg a lakását, addig magánügy, amíg a zaj vagy bűz nem zavarja a szomszédot, de ebben a koszban, ami a pesti utcát jellemzi nem lehet gyalogjárni. Ide akarunk idegenforgalmat? A büntetés nem lehet elég drasztikus.

  Reply
  • Nelli

   Vannak pesti utcák parkok és aluljárók amik bűzlenek a csövesek vizeletétől ürülékétől hányásától. Tessék, el van döntve hogy kié az utca, az emberé, de amíg egy ember nem igényesebb mint egy állat addig ne szóljuk már meg az állatot. Emberként kéne viselkedni és most ezt nem csak a csövesekre értem,hanem arra is hogy parkos részeken a kedves mamák a bokorba szaratják a gyereket és bizony ugyan úgy otthagyják a csemeték termékét. Akkor most nem való városba lakásba ennyi gyerek vagy mi? Vicces..

   Reply
 41. Tóthné

  …. beszélünk itt SZIGORÍTÁSOKRÓL….amíg egy keverék tacskó kan ivartalanításáért 12-15 ezer ft.- ot kérnek ( ALSÓ HANGON) – a lánykutya meg ennél is drágább – addig ez az egész CSAK UGYANOLYAN SZÁNALMAS KÉPMUTATÁS MINT A TÖBBI ….
  (AZ HOGY NÉHA VANNAK AKCIÓK PÁR HÉTIG AHOL 3 EZER ft. elengednek az árból – az ide édeskevés….) akkor miről beszélünk?????

  Reply
 42. Róth Gábor

  Jobb lett volna egy Nyugat-Európai szabályzás bevezetése. Ez megint csak fél munka. A kutyatartás szabályzása nem csak a kutyáról és annak gazdájáról kell szóljon, hanem ennek a tevékenységnek az összes vonzatáról. Nem csak a kutyaszar zavaró…
  A kutyaugatás komoly csendháborítási következményekkel jár, ha nem megfelelő módon tartják a kutyát, nem megfelelő körülmények között. Milyen alapon kell ezt tűrnie a szomszédoknak?

  Fejlettebb társadalmakban ennek is van kultúrája.

  Reply
 43. Az

  Én járok futni olyan helyre ahol kutyát futtatni tilos. Ennek ellenére mindenki oda viszi le a kutyáját és nem egyszer ugattak meg és majdnem meg is támadtak ezek a kutyák, amiket rendőr is végignézett mégse csinált semmit! 150ezer? 1.500.000 is kevés lenne azoknak akik nem szedik fel utánuk a szart és ilyen felelőtlenek, hogy olyan helyena hol ember sportolnak és kutyát futtatni tilos elengedik! Eleve hülyeségnek tartom a városi lakásban a kutyát…”Csak Budapesten naponta 40 tonna kutyaürülék”

  Reply
  • pzs

   Remélem ki is fogják szabni a 150 ezres bírságot az otthagyott szarért. Fizessen a kutyás, ha nem tünteti el a kutyaszart. Az utcán szaratás szennyezés, nem valamiféle szabadságjog.

   Reply
  • Ordenary

   A kutyák öncélúan nem támadnak. Ha te ilyen hatást váltasz ki belőlük, annak te vagy az oka. Például túl közel futsz el mellettük, vagy megijeszted őket, stb. A kutyák közül többen arra lettek tenyésztve, hogy jelezzenek, az ugatást tudd be annak. Mint ahogy a mellékelt ábra mutatja, nem csak a kutyák, de te is beleugatsz olyanba, amibe nagyon nem kéne.

   Reply
 44. Papp Andorné

  Az állatokra már különféle törvényeket kitaláltak.
  Az emberekre mikor hoznak törvényeket ,hogy éljenek és hány gyereket vállalhassanak , akiket
  tisztességesen fel is tudnak nevelni és nem belőlük élni .
  A kutyások többsége jobban oda figyel a kutyájára mint sok ember a gyerekére.
  Szerintem az emberek többet szemetelnek a közterületen , mint a kutyák. Mi alapján lesz
  kiszabva a büntetés a kutyaürülékre. Kis kutya és nagy kutya között .
  A madarakra nem hoznak törvényeket , melyik fán ülhetnek.

  Reply
 45. Bartala István

  Ragyogó! Ez biztos része az Orbán féle polgárátnevelő programnak. Adózni és adózni minden után, azonkívül büntetni de büntetni mindenért. Az ugatást is büntetni fogják? Kutyások és nem kutyások között itt olyan anarchia lesz, hogy az kimondhatatlan. Kezd ebből az egész országból egyre inkább elegünk lenni. Mi a jóistent akarnak még az átlagembertől elvenni? Lassan a saját életét is….

  Reply
  • Gratzer Gábor

   T. Hozzászóló! Nem gondolom, hogy e szabályoknak bármilyen politikai motivációja lenne. Inkább Ön godnolja végig, hofgy hazánkban hány kutyát engednek szabadon, kínoznak meg, versenyeztetnek, és hány állat kerül a telepekre. Segítek egyes felmérések szerint évente mintegy 20 ezer! Ez egy óriási szám, ami azt jelenti, hogy igenis szükség van a szigorúbb szabályokra, mert valóban sokan nem gondolják végig, hogy mivel jár az állatartás.

   Szép napot: GG

   Reply
   • Nelli

    Ezeket a szabályokat úgy is csak a szabályos állattartók fogják betartani, akik miatt kikerül az utcára az a 20 ezer kutya, azokra ezek a szabályok sem fognak semmit hatni, mert úgy sincs senki aki velük ezeket betartatná. Aki lelkiismeretes az ez után is az lesz aki meg nem az megtalálja a kiskaput és úgy is kirakja a kutyáját ha akarja vagy szaporítja …. Csak a rendes emberekről fog lehúzni ez is még egy bőrt…. És meg lehet nézni csak ezen a fórumon is hogy megy már az utálkozás..

    Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket