További dossziék »

Mekkora kommunális adót vethet ki az önkormányzat?

dr. Szabó Dénes | 2011. március 8. 9:50 | Módosítva: 2011. március 8. 9:50 | 2 hozzászólás
Címkék: adó, kommunális adó, Szabó Dénes | magazin összes címke »
Kérdés

Az önkormányzat 2011-re kommunális adóként lakóházunkra 14 ezer forintot vetett ki. Azt mondják, hogy a törvényben levő 12 ezer forintos érték növelhető az inflációval. Meg szeretném kérdezni, hol van leírva, hogy az inflációval növelhető a kommunális adó törvényben szereplő 12 ezer forintos mértéke, és így valójában mennyi a maximálisan kivethető kommunális adó 2011-ben? Másik kérdésem: építményadó mezőgazdasági célra használt épületekre nem vethető ki helyi adóként, akkor miért van az, hogy kommunális adó mezőgazdasági ingatlanokra mégis kivethető?

Válasz

Az önkormányzatokat törvény (pontosan: A helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 6. § -a) hatalmazza fel arra, hogy „az adó mértékét a 2006. évtől az adóévet megelőző második évig eltelt évek fogyasztói árszínvonal változásai szorzatával növelt összegére (a felső határ és a felső határ növelt összege együtt: adómaximum) figyelemmel megállapítsa” – vagyis eszerint az önkormányzatok a törvényben meghatározott adómértéket az inflációval növelhetik.

A mezőgazdasági célú ingatlanokra vonatkozó felvetésére megjegyezzük, hogy a jogalkotó a helyi adókról szóló törvényben az egyes adónemeknél eltérő mentességi okokat határozott meg. Ez azt jelenti, hogy bár „állattartásra és növénytermesztésre szolgáló épületrész” az építményadó fizetési kötelezettség alól mentesül, viszont a kommunális adó alól nem feltétlenül, mivel a kommunális adó tekintetében az önkormányzat illetékességi területén lévő épület főszabály szerint adóköteles.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kérdésre adott válaszok általános és tájékoztató jellegűek, az eset valamennyi körülménye és a pontos tényállás ismerete hiányában nem minősülnek jogi tanácsnak az Ügyvédi törvény 5. § (1) bekezdés c) pontja értelmében és nem helyettesítik azt.

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek
Legfrissebb olvasói hozzászólások (2)
  1. Meg szeretném kérdezni, hogy a kommunális adó kivetése jogos-e az önkormányzat részéről akkor, ha, külterületen épített a fiam lakóházat, de a használatba vételi engedély kitér rá, hogy tudomásul veszi a tulajdonos, az önkormányzat semmiféle kommunális szolgáltatást nem végez.
    Válaszát előre is köszönöm

Hozzászólás

500

Moderálási elvek