Ingatlan magazin

Mekkora kommunális adót vethet ki az önkormányzat?

Az önkormányzatokat törvény (pontosan: A helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 6. § -a) hatalmazza fel arra, hogy „az adó mértékét a 2006. évtől az adóévet megelőző második évig eltelt évek fogyasztói árszínvonal változásai szorzatával növelt összegére (a felső határ és a felső határ növelt összege együtt: adómaximum) figyelemmel megállapítsa” – vagyis eszerint az önkormányzatok a törvényben meghatározott adómértéket az inflációval növelhetik.

A mezőgazdasági célú ingatlanokra vonatkozó felvetésére megjegyezzük, hogy a jogalkotó a helyi adókról szóló törvényben az egyes adónemeknél eltérő mentességi okokat határozott meg. Ez azt jelenti, hogy bár „állattartásra és növénytermesztésre szolgáló épületrész” az építményadó fizetési kötelezettség alól mentesül, viszont a kommunális adó alól nem feltétlenül, mivel a kommunális adó tekintetében az önkormányzat illetékességi területén lévő épület főszabály szerint adóköteles.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a kérdésre adott válaszok általános és tájékoztató jellegűek, az eset valamennyi körülménye és a pontos tényállás ismerete hiányában nem minősülnek jogi tanácsnak az Ügyvédi törvény 5. § (1) bekezdés c) pontja értelmében és nem helyettesítik azt.

Tagged , ,

About dr. Szabó Dénes

Dr. Szabó Dénes ügyvéd több mint 14 éves hazai és nemzetközi ügyekben szerzett szakmai tapasztalattal rendelkezik. Jelenleg az e|n|w|c - Ausztria és a kelet-közép európai régió egyik vezető jogi tanácsadó cégének - budapesti Partnere. Szakterületei: ingatlanjog, pénzügyi- és bankjog, felszámolási- és csődjog, közbeszerzési ügyek és a peres eljárások joga.

View all posts by dr. Szabó Dénes →

Related Posts

2 thoughts on “Mekkora kommunális adót vethet ki az önkormányzat?

  1. Pasker Ignácné

    Meg szeretném kérdezni, hogy a kommunális adó kivetése jogos-e az önkormányzat részéről akkor, ha, külterületen épített a fiam lakóházat, de a használatba vételi engedély kitér rá, hogy tudomásul veszi a tulajdonos, az önkormányzat semmiféle kommunális szolgáltatást nem végez.
    Válaszát előre is köszönöm

    Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket