Ingatlan magazin

Hány évre csukhatják le a szomszédot, ha ordítozik velünk?

Garázdaság

Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen – ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg – vétséget követ el, és 2 évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el, illetve 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a garázdaságot csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvényen, fegyveresen, felfegyverkezve követik el.

Amennyiben a szomszédokat zavaró tevékenység megfelel a fenti három követelménynek (kihívóan közösségellenes, erőszakos, és alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen) garázdaság miatt büntetőjogi felelősségre vonják az elkövetőt.

A bűncselekmény megállapíthatóságának szempontjából – szomszédok között – a magatartás riadalom vagy megbotránkozás keltésére való alkalmassága okozhat problémát. Garázdaság megvalósulásának a feltétele, hogy a közösségellenes, erőszakos cselekményt mások – ne csak az abban résztvevők – észleljék.

Szomszédok közötti garázdaság elsősorban kertes házas, falusias környezetben valósulhat meg, de elkövethető egy panelházban például a lift előterében vagy a lépcsőházban. Általában már hosszabb ideje fennálló rossz szomszédi viszony végére tesz pontot, amikor az egyik félnél kicsordul a pohár, azaz a szomszéd olyat mond vagy tesz, ami már végleg elviselhetetlennek tűnik, és a kialakuló szóváltás közben a felek a házak előtti járdaszakaszon összetalálkoznak, és bekövetkezik az „állával öklön vágta, vagy öklével állon vágta” tipikus esete, amelyet a jog garázdaságnak tekint.

A lényeg, hogy a verekedést mások is észleljék, mivel ha arra olyan helyen kerül sor, ahol azt mások nem láthatják, például lakáson belül, a garázdaság nem állapítható meg (az ilyen cselekmény testi sértést valósíthat meg). A garázdaság dolog elleni erőszakkal is megvalósulhat a hangosan veszekedő szomszédok között, ha az egyik fél „hirtelen felindulásból” a másik parkoló gépkocsiját is megrongálja a nyílt utcán.

A garázdaság szabálysértési és bűncselekményi tényállása között egyetlen pontban van eltérés, ez pedig az erőszakos magatartás. Míg a szabálysértésnél az elkövető kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen, addig a bűncselekményi változatban mindehhez erőszak is párosul, azaz ha kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartást tanúsít az elkövető, akkor már vétséget követ el. A garázdaság bűncselekmény megállapítására akkor kerülhet sor, ha mindhárom feltétel, mindhárom tényállási elem együttesen megvalósul. A garázdaság szabálysértésével állunk szemben akkor, amikor a két haragos szomszéd az előbbi „összetalálkozás” alkalmával nem verekszik össze, csak kiabál, ordítozik egymással. A garázdaság esetében erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására.

A garázdaság esetén a csoportos elkövetés, mint minősített (súlyosabban büntetendő) eset fokozott jelentőséggel bír. A csoportos elkövetés azt jelenti, hogy a bűncselekmény elkövetésében legalább 3 személy vesz részt. Nem szükséges, hogy a csoport tagjai mindannyian tettesek legyenek, azaz a bűncselekmény törvényben meghatározott elkövetési magatartását tanúsítsák. Elegendő, hogy a két verekedő mellett a többiek felbujtók vagy bűnsegédek legyenek. Ez esetünkben a verekedésre való rábírással, vagy biztatással, szurkolással valósulhat meg. Az is fontos, hogy garázdaság esetén a csoportos elkövetés a bűncselekményben résztvevők számához igazodik, tehát ha két személy a nyílt utcán verekszik, és a harmadik társ az egyiküket biztatja a csoportos garázdaság megvalósult.

A társas együttélés, illetve a szomszédokkal való kapcsolat szempontjából további két bűncselekmény igényel még fokozott figyelmet: a magánlaksértés valamint a zaklatás.

Tagged , , ,

Related Posts

10 thoughts on “Hány évre csukhatják le a szomszédot, ha ordítozik velünk?

 1. Barta Károlyné

  Tanácstalan vagyok. A testvérem egy tőlem 200 km-es távolságban lévő városi panelben lakik. A lakás az enyém (közös a férjemmel), a testvérem a haszonélvező. Mivel -szégyen ide vagy oda- elég zavaros, lumpen életet él, italozás, alkoholista, haverok, hangoskodás, a lakótársai most a közgyűlésen jegyzőkönyvben figyelmeztették az életmódja miatt, jogosan. 65 éves, nyugdíjas.
  Mit tehetünk, egy felnőtt emberrel ilyen távolról? Hogyan kényszeríthetem az életmódja megváltoztatására?

  Reply
 2. kisvakond

  Észak-déli tájolású ikerház, északi félében lakom. Telekhatár a felező merőleges, 0,5 méterre kerítéstől, smaragd-tuja sort ültetett, mely most 3 méter magas, kötelezhető e 1,5, 2 méteresre levágni, vagy tűrni vagyok köteles, rózsáim leárnyékolását, tönkremenetelét?

  Reply
 3. akit átvertek

  Ilyen esetben mikor a saját családom ( vő )zaklat mit lehet tenni???

  60 éves vagyok kénytelen vagyok még a nyugdíj mellett munkát vállalni, mivel a vőm kijelentette nehogy azt gondoljam ők majd eltartanak. Tanácstalan vagyok, mi lesz velem, mikor nem tudok már dolgozni sem.

  Reply
  • Kata

   Szerintem lehet, hogy jó megoldás kamerákat elhelyezni a lakásban, és felvenni ezeket az eseteket (persze a vő tudta nélkül). Gondolom, ez után már hinne Önnek a lánya.

   Reply
 4. akit átvertek

  Lányom nevére lett a ház iratva, mikor férjhez ment a házra felvett kölcsönt a férjével közösen fizetik, a lakás teljes rezsijét viszont én fizetem.

  A vőm ott ahol lehet belém köt, és lehetőleg a lányom hátamögött csinálja a cirkuszt, pl. azt kiabálja mint egy eszement takarodjak a házból, az asztalról felkapta már a kést úgy jött nekem kiabált velem, közben még le k…z, és mit tudok tenni menekülök előle.Most a házat árulják, magyarul eladják a fejem felül. Lányom nem hiszi,mit csinál a vőm.

  Reply
  • Ahlbrecht

   Hallo,
   Menjen el egy ügyvédhez,vagy orditson vissza rá,hivja ki a rendörséget,ilyen marhákat meg kell ijeszteni,mert ök a gyáva palik.Nem érnek semmit.Ha jön vevö,dugiba dobja oda,zajos hely ez,nincs jo közlekedés stb.találjon ki valamit.. Ha van lehetösége vegye fel mikor ordit a kedves vö,játsza le leányának.Vannak ilyen hülye nök elegen,kik a vadállatoknak hisznek nem a szüllöknek.Sok sikert…Udv.Edit

   Reply
 5. maxx

  Az onbiraskodas esetere is nagyon figyelni kell. Ha az oreg rendor volt, akkor ezt tudni fogja. A kiabalas is kimeritheti ezt az esetet. Tehat csak nyugodt hangon, de nagyon hataroozottan. Javaslatom: suttogva 4 szem kozt.

  Reply
 6. Eliza

  Csak addig tehet meg bármit, amíg nyuszik vagytok. Fogjatok össze többen és jelentsétek fel írásban – felsorolva tételesen, tanukkal eddigi rémtetteit. Csak 1x kell letörni a szarvát, visszafogja magát utána,de most még érzi, hogy ő a nyerő- és minaddig érezni is fogja, míg közösen fel nem jelentitek. Hát hajrá, kezdjétek el!

  Reply
 7. anymula

  Azt állitotta nekik, hogy rátörte az ajtót és megverte. Egyértelműen látszott, hogy semmi nem történt, mégis ügy lett belőle. A többi a lakót is megkérdezték a rendőrök, és ők is azt vallották, hogy gondok vannak az öreggel, nem is kicsit. És az ügyészségi még is eljutott a dolog. Ő zaklat másokat, még is minket vádoltak garázdasággal. A végén kiderült, hogy rendőr volt valamikor az öreg. Erről ennyit, a fenyegetéseket azóta is kapjuk, ugyanúgy zaklat mindenkit, mert tudja, hogy bármit megtehet.

  Reply
 8. anymula

  Ez érdekes…A mi szomszédunk a gyerekeket zaklatja, a 8 éves fiam levitte a szemetet, és a vén ember is akkor vitte pont, beszólogat a gyereknek, őt is belehajitja…
  18 hónapos kisgyerekkel kiabál, hogy eltöri a lábát, mert elesett a lépcsőházba és sirni mert…
  Másokat dobál az erkélyről égő csikkel, meg amivel ér. Sorolhatnám még. 10-en aláirtuk a panaszt, és bevittük a közösképviselethez…nem történt semmi. Majd amikor a férjem bekopogott hozzá és szólni mert, akkor még ő hivott rendőrt ..

  Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket