További dossziék »

Feljelentettem a szomszédot állattartás miatt, de mire kijön a hatóság, eltünteti őket. Mit tegyek?

dr. Nagy Zoltán, dr. Lados Melinda Szibilla | 2011. október 10. 20:24 | Módosítva: 2011. október 10. 16:34 | 4 hozzászólás
Címkék: állattartás, Nagy Zoltán, szomszéd, szomszédjog | magazin összes címke »
Kérdés

A szomszéd állattartással foglalkozik egy zárt, domb alján lévő, rosszul szellőző kis helyen. Ez azt eredményezi, hogy nyáron szellőztetni sem lehet, többször szóltam érte nekik, megfenyegettek. A tettlegességet el szeretném kerülni, nekik nincs mit veszteni, nekem a munkahelyembe kerülne. A helyi önkormányzatnál több alkalommal tettem feljelentést, de mire a hivatal kijön, minden az előírásoknak megfelelő: elviszi az állatokat, a trágyát. Kis idő múltán azonban visszahozza az állatokat. Az önkormányzat a válaszlevelében rosszhiszeműség gyanúját, valamint szankció kivetését emlegeti. Mit lehet tenni a törvényesség eszközével?

Válasz

Valóban az önkormányzatnál lehet ilyen esetekben eljárást kezdeményezni első lépésben. A bizonyítás eredménytelensége sajnos az önkormányzatnak felróható, hiszen – feltételezem – előzetesen bejelentik az ellenőrzés időpontját, amely időpontra viszont a szomszéd „eltünteti” a nyomokat. Azt javaslom, hogy a következő alkalommal, amennyiben bejelentést tesznek, úgy kifejezetten azt kérjék, hogy ne előre bejelentett időpontban legyen az ellenőrzés.

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek
Legfrissebb olvasói hozzászólások (4)
 1. Ne egy állatot kérjél meg az ellenőrzésre!
  Egyébként ha van kutyád, vagy valami állatod, hívd jki az állatorvost hozzájuk!
  S a kerítésen keresztül mutasd meg neki a szomszéd állatos birtokát!
  Ha oda is jár ki mint állatorvos, akkor tud róluk mint tanú nyilatkozni, ha nem akkor a nálad való jártasságából kifolyólag tud róla, mint tanú.
  S ezt nefeledd el megemlíteni a hívatalban!
  Vagy ha olyanok az állattartási körülmények, értesítsd az állatvédőket!
  Azok még hatásosabbak.

 2. Tényleg érdemes lenne megpróbálni a váratlan ellenőrzést.

  Ha nem megy, akkor valóban: az állatokon kívül a jegyző is büdös! :-)))
  Ekkor már gyanítható a korrupció / nemtörődömség az önkormányzat részéről, és érdemes lenne felsőbb szinten próbálkozni.

 3. Mert jelen pillanatban egyszerűen hülyének nézik önt. :(

 4. Nagyon valószínű, hogy ismerős vagy rokon dolgozik az önkormányzatnál. Én javaslom, hogy készítsen fényképet az állatokról, trágyarakásról. Tudom, hogy nem bizonyíték, de a roszhiszeműséget el lehet vele kerülni. Sőt hivatali hatalommal való visszaélésnek hívják, amit a jegyző művel. Ha megfenyegetik rosszhiszeműséggel és szankciókkal, akkor nem árt, ha közli velük, hogy abban az esetben feljelenti őket hivatali hatalommal való visszaélés alapos gyanúja miatt. Rögtön más lesz a hozzáálásuk.

Hozzászólás

500

Moderálási elvek