Ingatlan magazin

Elbirtoklás esetében 15 év múlva kerül az ingatlan a tulajdonunkba

Változik a tulajdonos, ha letelt az elbirtoklási idő?

Az elbirtoklási idő letelte nem jelent tulajdonosváltozást, ha a tulajdonos menthető okból nem tudja gyakorolni tulajdonosi jogait. Ebben az esetben az idő meghosszabbodik az őt akadályozó tényező megszűnésétől számított egy évig.

Mik az elbirtoklással történő tulajdonszerzés feltételei?

A tulajdon elbirtoklással történő megszerzésének feltételei az elbirtoklási idő mellett a megszakítás nélküli és sajátjakénti birtoklás. Ha az elbirtoklás ideje megszakad, az idő számítását újra kell kezdeni. Az elbirtoklási idő megszakad, ha a tulajdonos felszólítja a birtokost a dolog kiadására, vagy ezért bírósághoz fordul, illetve rendelkezik a tulajdonával (használatát átengedi, megterheli vagy átruházza azt). Megszakad akkor is, ha a dolog akaratán kívül kikerül a birtokos birtokából, és egy éven belül nem kéri vissza bíróság előtt.

Sajátom vagy nem a sajátom?

Sajátjaként úgy birtokolhatja a dolgot valaki, ha birtoklását véglegesnek tekinti. Ez a véglegesség megnyilvánulhat abban, hogy például viseli a dologgal járó terheket, beruház, a dologról mint sajátjáról nyilatkozik. Nem sajátjaként birtokol abban az esetben, ha birtoklásának van jogcíme: például bérlője, használója vagy haszonélvezője a dolognak.

Az elbirtoklással megszerzett tulajdonjog a törvény erejénél fogva keletkezik, tehát nem szükséges hozzá hatósági határozat, bírósági ítélet, sem az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés. Nem célszerű viszont kihagyni az ingatlan-nyilvántartási bejegyzést, mert a tulajdonszerzésre nem lehet azzal szemben hivatkozni, aki az ingatlanon jóhiszeműen jogot szerzett. Mivel az ingatlan-nyilvántartás közhiteles nyilvántartás, adatait hitelesen tanúsítja, jóhiszeműnek itt azt tekinthetjük, aki az ingatlan-nyilvántartásban bízva, ellenérték fejében szerez jogot.

Kezet vetettek rá
Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
Cím: 1136 Budapest, Tátra u. 5/b. I. emelet
Telefon/fax: 06-1-266-6621
Mobil: 06-30-692-9392
E-mail: info@kocsis-iroda.hu
Honlap: Dr. Kocsis Ildikó
Ügyvédi Iroda

Fő tevékenységi köreink:

 • Gazdasági társaságok alapítása, módosítása, képviselet cégeljárásban,
 • ingatlanokkal kapcsolatos szerződések készítése, eljárás a földhivatal és a szükséges egyéb hatóságok előtt,
 • polgári peres és nemperes ügyekben a képviselet ellátása,
 • magánjogi szerződések, egyéb okiratok készítése, véleményezése.

Mennyi időbe telik az ingatlan elbirtoklása?

Ingatlan elbirtoklási ideje 15 év. A Polgári Törvénykönyv 1991-es módosítása óta lehet állami vagy szövetkezeti tulajdont elbirtokolni. Az akkor bevezetett 10 éves elbirtoklási időt, az ingatlanok tekintetében annak lejárta előtt (2001-ben) felemelték 15 évre. A módosítás egyik indoka az volt, hogy az állami tulajdonban lévő ingatlanok számbavétele a rendszerváltás óta még nem fejeződött be, tekintettel a korábbi nyilvántartások hiányosságaira, így az elbirtoklási idő felemelése szükséges a rendezett tulajdoni viszonyok megszilárdításához.

Mikor kizárt az elbirtoklás?

Kizárt az elbirtoklás olyan dolgok esetében, amelyet erőszakkal, alattomos módon vagy bűncselekménnyel szereztek. Kizárt az elbirtoklás ingatlan esetében, ha a föld nem osztható meg, az elbirtoklás viszont csak a föld egy részét érinti, ellenben nem jelent akadályt az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyzett elidegenítési tilalom.

Tagged

About dr. Kocsis Ildikó

Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd, Európa jogi szakjogász. 1998-ban szerezte meg jogi diplomáját Szegeden, majd 2002-ben másoddiplomaként Európa jogi szakjogász oklevelet vehetett át. Önálló ügyvédi irodája, a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda 2004-ben történt megalapítása előtt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogtanácsosa, ahol 2003-ban főtanácsosi címet szerzett. Jogászként széles szakmai tapasztalatokra tett szert az ingatlanjog területén.

View all posts by dr. Kocsis Ildikó →

Related Posts

6 thoughts on “Elbirtoklás esetében 15 év múlva kerül az ingatlan a tulajdonunkba

 1. Jogo

  Az szeretném kérdezni, hogy van-e jogalapja elbirtoklásnak akkor, ha valaki nem jegyeztetett be az elmúlt 36 év során elbirtoklás címén tulajdonjogot egy közös tulajdonban álló területre, de nem is törődött azzal, legalábbis bizonyítani nem tudja csak azt, hogy az elmúlt években művelés alá fogta a területet. Hogyan védekezhetünk az ellen, hogy elbirtokoljon tűéóml egy területet, és még

  Reply
 2. Szalai

  Azt szeretném kérdezni hogy az elbirtoklási tőrvényt lehet e alkalmazni olyankor ha egy ingatlanak 3-örököse van és csak az egyik lakik az ingatlanban és ő állja a vele járó költségeket immárom 25-éve szakadatlanul. Az ingatlan felujitás,állag megóvás végett és a közüzemi költségeket is mind egyedül ő fizeti,,3 egyenlő arányban van felosztva az ingatlan a másik örököse lemondana a részéről.Kérem válaszoljanak! Köszönöm.

  Reply
 3. Szalai

  Azt szeretném kérdezni hogy az elbirtoklási tőrvényt lehet e alkalmazni olyankor ha egy ingatlanak 3-örököse van és csak az egyik lakik az ingatlanban és ő állja a vele járó költségeket immárom 25-éve szakadatlanul. Az ingatlan felujitás,állag megóvás végett és a közüzemi költségeket is mind egyedül ő fizeti,,3 egyenlő arányban van felosztva az ingatlan a másik örököse lemondana a részéről.Kérem válaszoljanak! Köszönöm.

  Reply
 4. Jegesmaci

  És mi a helyzet akkor, ha az ingatlan vev%u0151je olyan személyt%u0151l veszi meg az ingatlant, aki már nem volt tulajdonos az adásvételi szerz%u0151dés megkötésének id%u0151pontjában, mert id%u0151közben történt egy elbirtoklás? Még ha az elbirtokló nem is jegyezteti be a jogát, akkor sem lehetne az eladótól tulajdonjogot szerezni, mert az adásvél származékos szerzésmód, így a vev%u0151 az eladó jogosultságának a folytatója, de ez csak akkor igaz, ha az eladó tulajdonos lenne még mindig ( nemo plus iuris ).
  Az elbirtoklás pedig a fenálló tulajdonjogtól függetlenül jön létre.
  Viszont, ha az elbirtokló nem hivatkozhat a tuljadonjogára a vev%u0151vel szemben, akkor hogyan alakul a jogi helyzet azután, ha az elbirtokló keresettel kéri a tulajdonjog megállapítását és utánna bejegyezteti a tulajdonjogát az ingatlanra?
  Közös tulajdon jönne létre?

  Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket