Ingatlan magazin

Extrém kicsi házak, hatalmas ötletek. Válogatás a világból (fotókkal)

1. Kamaszlakás néhány négyzetméteren

A legtöbben a hálószobákban találkozhattunk a kis alapterület – jó helykihasználás kombinációval, melynek mintapéldánya ez a kis francia házikó, amelyet egy kert végében építettek önállósodó csemetéjük számára a szülők. A négyszintes kuckó minden szegletében érdekes helykihasználási megoldások láthatók. Ki hinné, hogy ilyen kis alapterületen elfér egy társalgó, egy fürdőszoba, valamint egy dolgozó- és hálószoba? Tökéletes otthon egy önálló életét kezdő tini számára.

Kamaszlakás néhány négyzetméteren

2. Liliputi ház Texasban

Tényleg minden nagyobb Texasban, mint bárhol máshol? A Tiny Texas Houses építésziroda tulajdonosai szerint biztosan nem. Szerintük ugyanis a jelenlegi szemétlerakókban található építőanyag bőven elegendő lesz a következő generáció számára, így ők ezt a rengeteg hulladékot hasznosítva építenek mini házakat. A legtöbb általuk megálmodott otthon energiatakarékos és szennyvízvisszaforgató-rendszerrel felszerelt, ám mivel alapterületük mindössze 3,72 x 8,68 méter, nagy kihívás elé állítják az újonnan beköltöző lakókat.

Liliputi ház Texasban

3. Miniház a kert végében

Nem egy amerikai metropoliszban nagyban űzik a kisházas építkezést. Például a méregdrága bérlakásairól híres Seattle-ben nemrég engedélyezték, hogy a nagyobb házak mellé a családok miniotthonokat építhessenek, így akár több generáció együttélése, vagy az önálló kis lakások kiadása is lehetővé válik. Hasonló terveket szőnek Denverben is.

Miniház a kert végében

4. Egy lengyel ötlet: ház a póznán

A túlzsúfolt területekre történő építkezés kivitelezésére több izgalmas megoldás született már, de egyik sem volt olyan kreatív, mint a lengyel Front Architects terve, amelyhez az ötletet valószínűleg az út menti hirdetőtáblák adták. A megoldás: hogyha lehetetlen helyre szeretnénk építeni otthonunkat, akkor felfelé kell terjeszkedni. Ezen póznára „szerelt” mini otthonok kiemelkednek a környezetükből, ráadásul csodálatos kilátást nyílik belőlük. Egyetlen hátrányuk, hogy egyterűek.

Ház a póznán

5. Svéd remetelak

A svéd Arvesund által tervezett Hermit’s Cabin – azaz remetelak olyan faház, amelyben maximum egy ember és néhány bútor fér el, ám nagy előnye, hogy könnyen szállítható, és bárhová elhelyezhető, akár a kert végébe vagy egy erdő közepére.

Svéd remetelak

6. Házbővítés tojással

Bővítené házát egy vendégszobával? Ez első ránézésre igen hosszadalmas és drága vállalkozásnak tűnhet – ráadásul felesleges is, hiszen a DMVA tervezői már megalkották az ideális „plusz szobát”. Ez a tojás formájú építmény ráadásul egyedülálló mini otthonná is alakítható egy fürdőszoba és egy konyha hozzáadásával. Már csak a szomszédok furcsa pillantásait kell megszokni.

Házbővítés tojással

7. Francia kocka

Ezt a kis kockát eredetileg hétvégi háznak tervezték a francia építésziroda munkatársai, ám ha jobban megnézzük, otthonnak is megfelelő. Hihetetlen, de e kis dobozokban minden megtalálható, amire egy négytagú családnak szüksége lehet, leszámítva talán a teret. A tetőablakkal fedett Carre D’Etolies-ek Franciaország-szerte bérelhetők.

Francia kocka

8. Közösségi tér

Nem minden kisház remetelak. Az OSKA Architects által tervezett Rolling Huts házak például „közösségi létre” lettek tervezve. A parafából, furnérlemezből és acélból épített házak a lehető legjobban beleolvadnak a környezetbe, ráadásul ügyes kialakításuknak köszönhetően majdnem 66 négyzetméter áll a lakók rendelkezésére.

Közösségi tér

9. Szorongás Tokióban

Építésre alkalmas területet találni a zsúfolt Tokióban szinte lehetetlen, ám Takafumi Matsunga építész ezt is megoldotta. Ebbe a két ház közötti, alig több mint 3 méter széles sikátorba tervezte lakóházát, amelynek legszűkebb pontján akár mindkét szemközti falat is meg tudják érinteni a lakók. Ugyanakkor az ügyes belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően ez a miniház szinte tágasnak tűnik.

Szorongás Tokióban

10. Apró ház a temetőnél

Végül, de nem utolsósorban bemutatunk egy régi londoni házat, amely legszűkebb pontján mindössze 90 centiméter széles. Eredetileg azért épült a két ház közötti sikátorba, hogy a sírrablóktól elzárja a St. George temetőt, ám mostanáig egyben kényelmes mini otthonként funkcionál.

Apró ház a temetőnél

Tagged ,

Related Posts

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket