Ingatlan magazin

Orchidea 1×1: ültetés, szaporítás, locsolás, permetezés, fényigény

Mielőtt rászánjuk a pénzt és megvesszük az orchideát, nézzünk utána milyen hőmérsékletet és milyen gondozást igényel ez az orchidea faj. A legtöbb orchideának nem is a locsolás a fontos, hanem a magas páratartalom. Locsoláshoz ne használjunk csapvizet, csak felforralt és lehűtött lágy vizet, hiszen az őserdőben a fák tetején az esővizet gyűjtik össze.

A locsolást elég, ha egy héten egyszer elvégezzük, de ne felejtsük el naponta bespiccelni a levelét, és a gyökereit. A túllocsolás sokkal károsabb lehet, mint ha egy kicsit kiszárítjuk az ültető közeget, ezért óvatosan adagoljuk a víz mennyiséget.

Soha ne ültessük sima virágföldbe az orchideákat, mert léggyökereik megfulladnak, erre a célra speciális orchidea ültető közeget vásároljunk. Érdemes speciális orchidea tápoldatot is vásárolnunk, amit kéthetente egyszer kis mennyiségben adagoljunk az öntözővízhez. Itt is kevesebb a több elmélet a helyes!

A legtöbb orchidea a párás dzsungel mélyéről érkezik hozzánk, így fontos a párás klíma. Bár ezek az orchideák már kevésbé igényesek, egy padlófűtéses lakásban, vagy egy központi fűtéses helyiségben nem érzik túl jól magukat. Ilyenkor jöhet a napi permetezés, ezt a legjobb, ha kora reggel vagy késő este végezzük, hiszen a természetben ilyenkor képződik a harmat.

Az orchideák nem csak a léggyökereken keresztül, de a levelek fonákján található légzőnyílásokon keresztül is képesek vizet felvenni. Kerüljük a pangó víz kialakulását, helyette tegyük a cserepét kavicsos tálcára.

Ha azt látjuk, hogy a bimbók leesnek, vagy épp ki sem nyílnak szinte biztos, hogy a száraz levegő az oka. Épp ezért fontos hogy állandó klímát nyújtsuk növényünknek, ne legyen, se túlszáraz se túl nedves a környezet, mert mindkét klíma gondot okozhat.

Fontos tényező lehet a fény is. Sok orchidea lent él az őserdők talaján, míg a többi fent a magasban, a fák tetején. A virágzáshoz fontos, hogy kapjon elég fényt a növény, de ne tegyük ki tűző, erős napsütésnek. Lehetőleg kérdezzünk meg egy szakembert, hogy az orchidea, amit megveszünk, hideg vagy meleg igényes, és kérjünk mellé gondozási tanácsot is.

Átültetéshez a legjobb időszak áprilistól szeptemberig terjed. Októbertől márciusig ne bolygassuk meg az orchideákat. és a virágzó orchideát sem szabad átültetni. A legjobb, ha kétévente egyszer ültetjük át kedvencünket, pl. ha a léggyökerek már kinőtték a cserepet, ha túl iszapossá válik az ültető közeg, vagy ha egyszerűen lebomlott a talaj.

Ültetés előtt a gyökereket jó alaposan öntözzük be, mert ha túl szárazak, könnyen eltörnek az átültetés folyamán. Amikor kiemeljük az edényből a gyökereket, vizsgáljuk meg van-e sérült, barna vagy beteg gyökér. Ezt távolítsuk el. Ha úgy látjuk, hogy a gyökerek még elférnek a régi cserépben, nem is kell lecserélni a cserepet, csak a közeget kell frissíteni. Tegyük bele a cserép közepére a növényt, úgy hogy a gyökerek kb. 1 cm-re legyenek a cserép karimája alatt, majd szórjuk körbe az új ültető közeggel, és óvatosan ütögessük a cserepet az asztalhoz, hogy mindenhol legyen elég közeg.

A nagyobb orchideákat ilyenkor akár szaporíthatjuk is tőosztással: egy éles késsel szedjük szét a tövet, majd ültessük el külön cserépbe. Egy lepkeorchideánál pl. az 5 cm gyökérrel és 10-15 cm levéllel rendelkező hajtások lesznek életképesek. Ennél kisebb növényt még ne válasszunk el, mert nem marad életben.

A frissen átültet növény még nem képes megkapaszkodni ezért támasszuk ki a tövét egy kis pálcika segítségével.

Az átültetés után ne öntözzük a növényt, és ne adjunk neki tápoldatot sem, mert gyorsabban nőnek, ha éhséget éreznek. Öntözés helyett permetezzük be a levelek fonákját, reggel és este, így nagyobb mértékben tudják felvenni a nedvességet.

Az utóbbi időben az orchidea cserép is nagyobb figyelmet kapott. Az átlátszó műanyag edények igen jó szolgálatot tesznek, hiszen így a gyökér is fényhez jut, ráadásul megfigyelhetjük milyen nedves az ültető közeg, de pont a fény miatt ilyenkor bekövetkezik az algásodás, ami nem tesz jót a gyökérnek. A nagyon világos ablakban válaszunk fehér vagy piros színű cserepet, mert a fekete vagy sötét színű cserép pl. nyáron nagyon hamar átmelegszik.

Érdekességek az orchideákról:

  • A legrégebbi feljegyzés Kínából származik, az i.sz. 2 századából.
  • Még ma is él olyan orchidea, amely a 19. században került kereskedelmi forgalomba.
  • Egyes orchideák csak teliholdas éjszakákon nyílnak.
  • Néhány orchidea igen kellemes illatot áraszt, míg mások dögszaggal csalogatják a rovarokat magukhoz.
  • Létezik egy orchidea faj Ausztráliában, amely a föld felszíne alatt nő és ott is virágzik.
  • A phalaenopsis orchidea a legtöbbet eladott orchidea, több mint 12 millió példányt adnak el évente.
  • Néhány közép amerikai orchidea faj magja kábítószerként hat az emberre.
  • Tudta ön hogy a vanília is az orchideák családjába tartozik, ráadásul afrodiziákumként is hatásos?

Kertvarázs Magazin

Tagged , , ,

Related Posts

One thought on “Orchidea 1×1: ültetés, szaporítás, locsolás, permetezés, fényigény

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket