Ingatlan magazin

Heti tennivalók a kertben: védekezzünk a lisztharmat és a cseresznyelégy ellen!

A permetezéshez most sárga színű cseresznyelégy fogólappal lehet előrejelzést végezni, ha pedig időben felkészülünk rá, akkor az ősszel egy csomóba összehordott cseresznye fölé tavasszal vékony anyagból kis sátrat építhetünk, amiből nem tudnak kijönni a kikelt legyek (így lehet pl. mákgubókat is a máktokbarkó kukacaival, vagy körtét és mást is). Ha sok repked a sátorban, akkor védekezzünk!

Szőlőben végezzük el a hajtásválogatást. Törjük ki a sűrűsítő, felesleges és meddő hajtásokat. A szőlőlisztharmat a peronoszpóra mellett a szőlő legveszélyesebb betegsége. Ellene először kb. most kell védekezni (a peronoszpóra ellen is) amikor 20-25 cm-sek a hajtások.

Az új szerek mellett iktassunk be néhány kén tartalmú szert is, de figyeljünk rá, hogy csak 12 C fok felett és 25 C fok alatt használjuk. Egyes szőlőfajták érzékenyek a kénre (pl. Othello) és betakarítás előtt egy hónappal se permetezzünk már semmilyen bornak szánt szőlőt kénnel, mert gátolja az erjedést. A kén tartalmú szereket a környezetvédelem miatt se hagyjuk ki, mert az atkákat is gyérítik így esetleg nem kell külön permetezni ellenük.

Fontos, hogy míg a lisztharmat ellen 2 hetenként rendszeresen kell permetezni, addig a peronoszpóra ellen csak csapadékos időben. Mindkét betegség fellép mind a fürtön, mind a levélen. A lisztharmat a levélen szürkésfehér bevonatot, majd akár teljes száradást is okozhat. A bogyók felrepednek és szürkésfehér bevonat alakul ki rajtuk, ami száraz időben elszárad, nedves időben berothad. A peronoszpóra a levelek színén a fény felé tartva jól látható jellegzetes olajfoltot, a bogyókon először töppedést, később teljes száradást is okozhat. Ellene az érintő hatású (kontakt) réz tartalmú szereken kívül (pl. bordói lé) más érintő és felszívódódó hatású szerekkel is védekezhetünk. Ajánlatos a réz tartalmú szereket inkább csak nyártól használni, de egyes csemegeszőlők érzékenyek lehetnek rá. Viszont fontos, hogy ne használjunk csak felszívódó szereket, mert rezisztencia alakulhat ki.

Zsilinszky Pál

okl. kertészmérnök

webkert.hu

Tagged , , , ,

About Zsilinszky Pál

Dísznövénytermesztés szakon végeztem a Kertészeti Egyetemen. Egy évig a Főkert faiskolájában dolgoztam majd 7 évig az MTA ÖBKI botanikuskertjében Vácrátóton. Jelenleg kertépítéssel és fenntartással foglalkozom elsősorban családi házaknál, emellett szabadföldi dísznövényeket is termesztek. 15 éve foglalkozom internetes szaktanácsadással.

View all posts by Zsilinszky Pál →

Related Posts

One thought on “Heti tennivalók a kertben: védekezzünk a lisztharmat és a cseresznyelégy ellen!

  1. Woolf

    Tisztelt hozzáértők!
    Meggyfám gyümölcsei teljesen kukacosak, egy szemben 2-3 kukac is van. Idén kihelyeztem 10 db sárgalapot, és a képen látható rovart fogta igen nagy számban. A klasszikus cseresznyelégyh ez csak a szárnya mintázatában hasonlít. Mi lehet ez? Vajon ez kukacosítja a gyümölcsöt? A sima cseresznyelégyb ől egyet sem fogott a sárgalap!

    Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket