További dossziék »

Jövő heti tennivalók a kertben: a gyep és szobanövények ültetése

Zsilinszky Pál | 2011. augusztus 27. 7:58 | Módosítva: 2011. augusztus 27. 12:48 | 0 hozzászólás
Címkék: cserjék, gyep, kert, pázsit, Zsilinszky Pál | magazin összes címke »

Ilyenkor nyár végén gyomlálás közben sok idősebb cserje alatt megtalálhatjuk azok magoncait, melyeket ásóval óvatosan kiszedve és becserepezve könnyen továbbnevelhetünk. Leggyakrabban a tiszafa, a kékszakáll, a madárbirs, a tűztövis, a borbolya, a mályvacserje, a levendula, a mahónia és a keleti tuja magoncaival találkozhatunk.

Figyeljünk arra, hogy az ilyenformán könnyen megszerzett növényeink nem fajtaazonosak. Ültessük őket kis cserépbe, általános virágföldbe és tegyük szélvédett, párás, árnyékos helyre. Pár napig többször permetezzük meg vízzel, hogy csökkentsük a párologtatásból eredő kiszáradás veszélyeit. (Én nappalra vékony fóliával is le szoktam fedni az első napokban.)

A héten már elkezdhetjük a gyep vetését, a hűvösödő éjszakák, és a reggeli harmat csökkenti a kiszáradást. Ha termőfölddel feltöltést végzünk, azt ne a gyomos, sittes vagy csak tömörödött talajra végezzük, hanem előtte tisztítsuk meg és munkáljuk meg a területet. Tarackos területen a gondos kézi taracktalanítás igen sok időbe kerülhet, ezért érdemes gyomirtózni. Utána kb. 1 hét múlva már gyepesíthetünk. Az őszi vetés minden szempontból kedvezőbb, mint a tavaszi, sokkal kisebb mértékű lesz a gyomosodás, tavaszra szép erős gyepet kapunk.

Erősen ritkítsuk, ill. lassan fejezzük be a gyümölcsfák és cserjék öntözését, hogy ezzel elősegítsük a hajtások őszi beérését és ezzel a téli fagyvédelmet. A szamócát azonban még öntözzük.

A leanderről vághatunk hajtásdugványt, ha szaporítani kívánjuk és tegyük egy üveg vízbe. Borostyánt is gyökereztethetünk még.

A szobanövények még szükséges átültetését most végezzük el, hogy ősszel még megfelelően begyökeresedjenek. A kúszó típusokból (pl. Scindapsus) készíthetünk hajtásdugványt. A tél végén virágzó amarillisz visszahúzódtatását kezdjük meg, vagyis 2-3 hónapig ne öntözzük, mialatt lesárgul a levele, majd újra hajtani kezd. A karácsonyi kaktuszt is egyre kevésbé öntözzük az októberi virágzásig.

Ne siessük el a szilva szedését, várjuk meg amíg teljesen beérik, ekkor készíthetünk a legjobb aszalványt vagy lekvárt belőle. Sajnos a legfinomabb szilvánk a besztercei a legérzékenyebb a Sharka-vírusra, ezért már kevés helyen találhatók egészséges fák.

Zsilinszky Pál

okl. kertészmérnök

webkert.hu

Zsilinszky Pál az ingatlanmagazin.com szakértője, akitől ITT kérdezhet.

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek

Hozzászólás

500

Moderálási elvek