Ingatlan magazin

Jövő heti tennivalók a kertben: a gyep és szobanövények ültetése

Figyeljünk arra, hogy az ilyenformán könnyen megszerzett növényeink nem fajtaazonosak. Ültessük őket kis cserépbe, általános virágföldbe és tegyük szélvédett, párás, árnyékos helyre. Pár napig többször permetezzük meg vízzel, hogy csökkentsük a párologtatásból eredő kiszáradás veszélyeit. (Én nappalra vékony fóliával is le szoktam fedni az első napokban.)

A héten már elkezdhetjük a gyep vetését, a hűvösödő éjszakák, és a reggeli harmat csökkenti a kiszáradást. Ha termőfölddel feltöltést végzünk, azt ne a gyomos, sittes vagy csak tömörödött talajra végezzük, hanem előtte tisztítsuk meg és munkáljuk meg a területet. Tarackos területen a gondos kézi taracktalanítás igen sok időbe kerülhet, ezért érdemes gyomirtózni. Utána kb. 1 hét múlva már gyepesíthetünk. Az őszi vetés minden szempontból kedvezőbb, mint a tavaszi, sokkal kisebb mértékű lesz a gyomosodás, tavaszra szép erős gyepet kapunk.

Erősen ritkítsuk, ill. lassan fejezzük be a gyümölcsfák és cserjék öntözését, hogy ezzel elősegítsük a hajtások őszi beérését és ezzel a téli fagyvédelmet. A szamócát azonban még öntözzük.

A leanderről vághatunk hajtásdugványt, ha szaporítani kívánjuk és tegyük egy üveg vízbe. Borostyánt is gyökereztethetünk még.

A szobanövények még szükséges átültetését most végezzük el, hogy ősszel még megfelelően begyökeresedjenek. A kúszó típusokból (pl. Scindapsus) készíthetünk hajtásdugványt. A tél végén virágzó amarillisz visszahúzódtatását kezdjük meg, vagyis 2-3 hónapig ne öntözzük, mialatt lesárgul a levele, majd újra hajtani kezd. A karácsonyi kaktuszt is egyre kevésbé öntözzük az októberi virágzásig.

Ne siessük el a szilva szedését, várjuk meg amíg teljesen beérik, ekkor készíthetünk a legjobb aszalványt vagy lekvárt belőle. Sajnos a legfinomabb szilvánk a besztercei a legérzékenyebb a Sharka-vírusra, ezért már kevés helyen találhatók egészséges fák.

Zsilinszky Pál

okl. kertészmérnök

webkert.hu

Zsilinszky Pál az ingatlanmagazin.com szakértője, akitől ITT kérdezhet.

Tagged , , , ,

About Zsilinszky Pál

Dísznövénytermesztés szakon végeztem a Kertészeti Egyetemen. Egy évig a Főkert faiskolájában dolgoztam majd 7 évig az MTA ÖBKI botanikuskertjében Vácrátóton. Jelenleg kertépítéssel és fenntartással foglalkozom elsősorban családi házaknál, emellett szabadföldi dísznövényeket is termesztek. 15 éve foglalkozom internetes szaktanácsadással.

View all posts by Zsilinszky Pál →

Related Posts

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket