Ingatlan magazin

Igénytelen növény a rukkola: hogyan termesszünk a kertben, cserépben? Mire jó?

Apró termetű, 20-25 cm magas, erős, kissé a dióra emlékeztető aromájú kétéves növény. Megjelenésében laza levelű salátára emlékeztet. Tősarjakkal terjed. Pitypanghoz hasonló sötétzöld, erősen szeldelt levelei szórt állásúak. A családra jellemzően fürtben álló, sárgás szirmú virágait négy szabad csészelevél, négy ugyancsak szabad szirom és két körben elhelyezkedő hat porzó alkotja. A két virágtakarókör tagjai egymással mindig váltakozva (keresztben) állnak. Termése becőke.

Keresztes virágú növény (Forrás: kertpont.hu)

Tartása

Igénytelen, rendkívül alkalmazkodó képes, de fagyérzékeny növény. Ezért egész Európában megél, és talajban sem válogat, bár a homokos, meszes, enyhén száraz talajt kedveli a legjobban. Ha megtelepszik, gyorsan terjed, és kiszorítja a gyomokat. Önvető. Kiskertben a spenóthoz hasonlóan termeszthető. Szereti a napos, meleg helyeket. Növekedése ezeken e helyeken a legszebb. Balkonládában, cserépben is nevelhetjük. Lakásban napos és meleg helyre állítsuk, és mérsékelten öntözzük.

Márciustól augusztusig vethető. 20-30 cm sortávolságra vessük, 1-2 cm mélyen, folyóméterenként 18-22 magot vessünk. Kelés után kb. 4 héttel kezdhetjük szedni 5-10 cm-es leveleit. Később magszárba megy. Érdemes szakaszosan vetni. Magját elszórva vadon is kikelhet.

Szikleveles állapotban (Forrás: kertpont.hu)

Fűszer és saláta alap

A zöld levelek nagy mennyiségben tartalmaz C, A, B, és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, folsavat is. Mivel ezek a növények általában apró levelűek, egészben vagy apróra az vágva, az egész hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez. Jellegzetes ízét az izotiocianátoknak köszönheti. További ízanyagai a káposztafélék családjára jellemző kénanyagcsere termékeknek köszönheti. Ehhez járulnak még egyéb hat szénatomos komponensek is. („levél” alkohol, amelynek aromája zöld levelek és frissen kaszált fűhöz hasonlit, illetve ennek vajsav észtere) Konyhai felhasználását illetően a legkedveltebb salátákban. Már néhány rukkola levél is új ízt adhat a salátának. Markáns íze miatt kis mennyiségben érdemes használni. Kitűnő zöldfűszer. A rövid ideig párolt levelek jól illenek az olasz tésztaételekhez, rizottókhoz. A levelekkel olivaolajat és balzsamecetet is ízesítenek. A zsázsához hasonlóan csíráját is fogyasztják.

Levele a pongyola pitypang leveléhez hasonló, de nincs vele rokonságban (Forrás: kertpont.hu)

Magolaja

Manapság újra felfedezték magolajának májvédő, tumor gátló és gyomorfekély elleni hatását. Gyulladás gátló, vizelethajtó és keringésserkentő hatását több kutató is tanulmányozta. Az olajos magvak antibakteriális hatása is bizonyított. Olajának összetételét analizálták, és megállapították, hogy nagy koncentrációban tartalmaz eruka savat, olein savat, cisz11-ekozenoid savat, ezek igazolják a tradicionális orvoslásban való alkalmazását. Magjának olaja habzó szerként kerül szappanba, masszázs olajok alkotórésze, és saláta olajként is használják. A sajtolt növény takarmányként szolgál, illetve zöldtrágyaként alkalmazzák. A növényből nyert erukasav frakciót polietilén, polipropilén felületkezelő. Olajáért Pakisztánban és Észak-Indiában termesztik.

Garami Márta

Kertpont

Tagged ,

Related Posts

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket