További dossziék »

Heti tennivalók a kertben: másodvetés és csigák elleni harc

Kertpont | 2012. június 30. 6:58 | Módosítva: 2012. június 29. 11:12 | 0 hozzászólás
Címkék: görögdinnye, karalábé, karfiol, kert, meztelencsiga | magazin összes címke »

A gyümölcsök és zöldségek szüretelése mellett - amennyiben elegendő esővizet gyűjtöttünk, vagy rendelkezünk fúrt kúttal - ne legyünk restek, ha eddig nem tettük, vágjunk bele a zöldségfélék másodvetésébe, hangsúlyozva, hogy ez kizárólag gazdaságosan öntözhető területen érdemes.

Vethetünk közepes tenyészidejű karalábét késő őszi és téli fogyasztásra, mindeközben már szedhetjük a középkorai fajtákat.

Szintén szüretelhetjük már a korai bokorbabot, de másodterményként már újra vethetjük is a karós babbal egyetemben.

Rövid tenyészidejű csemegekukorica másodvetésével is érdemes kísérletezni, de még lehet vetni a közepes tenyészidejű gyökérzöldségeket is.

Amennyiben még találunk talpalatnyi szabad területet kiskertünkben, oda feltétlenül potyogtassunk el néhány céklamagot téli tárolásra. Az őszi és téli retekfajtákat is vethetjük még, melyek rendszeres öntözése különösen szem előtt tartandó.

Az ínyencek pedig az utolsó pillanatban vannak, ha cikória (őse a katáng) termesztésbe szeretnének kezdeni, hiszen a késő őszi-téli hajtatáshoz, a megfelelő fejlettségű gyökér kialakulásához most még elvethetjük a magvát.

(MTI Fotó: Lehoczky Péter)

Az aktuális időjárásra való tekintettel, várhatóan hamarosan leszáradnak a dughagyma levelei, így megkezdhetjük azok felszedését és jól szellőző helyen tárolhatjuk egészen tavaszig.

Komoly kihívás a karfiol házikerti termesztése, ha merészek voltunk és belevágtunk, akkor a legfontosabb teendőnk a rózsák védelme a napégéstől, mely sárgás-barna elszíneződést okoz. A takarás legpraktikusabb módja a visszatört levelekkel való borítás.

A rebarbarát már ne szedjük, hagyjuk erősödni a töveket, bőséges tápoldatos öntözéssel segítve regenerálódásukat.

A görögdinnye hajlamos a legképtelenebb irányokba elindulni kiskertünkben, ezért a hajtások számunkra megfelelő menetirányba való eligazgatása után bátran dobjunk egy kis lapát földet rá az irány véglegesítése érdekében.

Az elmúlt hét csapadékos időjárása után mohó és falánk puhatestűek lephetik el fotoszintetizáló birodalmunkat. A házas és meztelen csigák ellen legjobb a kíméletes preventív védekezés, a gyomirtás, mellyel a kedvenc sziesztázó területeiket, a fényszegény, árnyékos és hűvös helyeket számoljuk fel, ahonnan alkonyatkor indulnának alattomos támadásra, hogy féktelen étvágyukat csillapítsák. Megoldás lehet a sündisznók kertünkbe csalogatása is, ezek a kedves mesehősök ugyanis a csigák természetes ellenségei. Kedvenc búvóhelyük a farakások, így ha kertünk egyik szegletében süniotthont teremtünk, jó eséllyel telepednek meg nálunk. Mérgező vegyszerek helyett pedig féltett növényeink köré szórjunk porított műtrágyát (pétisó, szuperfoszfát) vagy égetett mészport, de a porított bazaltőrleménnyel is bűvkört vonhatunk köréjük. Ha végső esetben mégis a mérgező vegyszerek használatához folyamodunk, a levélzöldségeink környezetében ezeket semmi esetre se alkalmazzuk!

Kovács László

okl. kertészmérnök

Kertpont

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek

Hozzászólás

500

Moderálási elvek