Ingatlan magazin

Egyre népszerűbb szobanövény: a gloxínia és gondozása

A Gesneriaceae családot több mint 150 nemzetség és 3500 faj alkotja. A legtöbb faj lágyszárú évelő. Legismertebb faja talán a fokföldi ibolya. A legtöbb növény a trópusokról vagy a szubtrópusokról származik. A családba tartozó növények megjelenése rendkívül változatos. Sok kertészeti dísznövény tartozik ide. Pl. a gloxínián kívül a fokföldi ibolya vagy a változatos levélzetű fokföldi kankalin, amelynek virágzata fokföldi ibolyáéhoz, levélzete pedig a kankalinéhoz hasonlatos.

Kertészeti változatok

A nemesített virágok nagyon eltérőek lehetnek az alapfajtól. A Sinningia speciosa fajt 1817-ben Conrad Loddiges írta le először Gloxinia speciosa néven. 1877-ben már Sinningia speciosa néven szerepel. Nemsokára újabb fajokat mutattak be a S. discolor and S. regina fajokat, amelyekről kiderült, hogy S. speciosa változatai.

Mindezzel együtt a helytelen névhasználat megmaradt. A gloxinia hibridizációja illetve szelekciója során szimpla és dupla virágú fajták születtek a legkülönbözőbb színárnyalatokban a vöröstől a bordóig, a fehértől a rózsaszínig, levendula liláig.

Streptocarpus 'Bodil' (Forrás: kertpont.hu)

Általános leírása

A gloxinia szinte szártalan növény, amely gyönyörű, harang alakú virágait hosszú virágkocsányon fejleszti. Az eredetileg bókoló virágszára nemesítés folyamán felfelé törekvővé vált. Nőtt a virágméret, a virágszám, változott a forma és a mintázat.

A fotón látható közeli virágkép mutatja a virágszerkezet 6-os rendeződését. A fotón nem látható hat csészelevél fölött jól látható a hat sziromlevél, a hat porzószál, amelyek felváltva helyezkednek el a nektárt termelő mézfejtőkkel a bibeszál alapján.

(Forrás: kertpont.hu)

Sok nemes fajta levele szürkén vagy fehéren futtatott. Az eredetileg egyöntetű bíbor virágszín mellett megjelent a fehér, a vörös, a bíbor minden árnyalata, egyesek pöttyözöttek, mások sötét árnyalatokkal mintázottak. A legrégibb hibridsor az 1844-ben megjelent Sinningia guttata a hajtástengelyen fejlődő viszonylag apró, pöttyözött virágaival.

Ápolása

A zöld hajtásokat fejlesztő növényt tegyük fényre, de ne érje közvetlen napfény. Fényhiány hatására levelei felnyurgulnak. 3-4 naponta rendszeres öntözést kíván. A növényt ajánlott alulról, a cseréptálból öntözni, hogy elkerüljük a berothadást. Sem a hideg, sem a túl meleg öntözővizet nem viseli. A párás levegőt kedveli, de spriccelni nem szabad, mert a virágszirmok szépsége megsínyli azt. Cserepét állítsuk nedves kavicságyra.A növekedési és virágzási szakaszban használjunk tápoldatot egészen az elvirágzásig. Mivel a növény eredendően hosszúnappalos, ezért napi 10-14 órás megvilágítási időre van szüksége, hogy életfolyamatai bizonyos lépései megtörténjenek, például virágot képezz. Ha most jutottunk ehhez a szépséghez várjuk meg, amíg szépen elvirágzik, és visszahúzódik.

A elnyílt virágokat ajánlott tőből eltávolítani. A gloxínia jó körülmények között akár 6-8 hétig is virágzik.

A virágok elnyílása után pihentessük, hiszen a gloxinia természetes körülmények között is visszahúzódik, és a tápanyagot gumójában raktározva készül a következő szezonra. Ez alatt az idő alatt, a hagymás növényeknél megszokott módon csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, majd amikor a levelek visszahúzódtak hűvös helyen tároljuk a gumót.

Gloxínia hibrid (Forrás: kertpont.hu)

Újbóli virágoztatáshoz december-március hónapban ültessük a gumókat friss virágföldbe és kihajtás után újból a már leírtak szerint járjunk el.

A gloxíniát többféleképpen is szaporíthatjuk: magvetéssel, szár- és levéldugványokkal, gumóosztással. Próbálkozhatunk magvetéssel is. Mindezt április környékén végezzük.

A leggyakrabban házi szaporításként a levéldugványozást alkalmazzák. Éles késsel vágjunk le egy vagy több egészséges, jól fejlett levelet a levélalapnál és helyezzük nedves homok és tőzeg keverékébe, amelyet folyamatosan nedvesen tartunk. A levéldugvány kb. 6 hét múlva begyökeresedik. Amikor a friss hajtások megjelennek, cserepezzük be őket jó minőségű Florasca “A” jelű virágföld keverékbe.

Bár ősszel visszahúzódik, a kertészeti árudákban most is szép számmal kaphatók a hajtatott virágok. Ezek gumóit elvirágzás, a levelek elsárgulása után, fokozatosan csökkentett öntözést követően szedjük fel, és 2-4 hónap pihentetés után cserepezzük be, és hajtassuk.

Garami Márta

Kertpont

Tagged ,

Related Posts

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket