Ingatlan magazin

Pannon táj, régi falvak: parasztházak már 10 milliótól a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidéket a veszprém-nagyvázsony-tapolcai törésvonal választja el a Bakonytól. A pannon táj régi falvaival, szőlőültetvényeivel a magyar mediterránum, a Földközi-tenger partvidékének településeit idézi fel. Itt egyszerre van jelen a búzatábla, a fenyőerdő, a tölgyek, a rétek, a dombok és a jegenyesorok. A Balaton-part szegélyén több helyen (Balatonfüred, Kékkút) szénsavas források fakadnak, amelyek a hajdani vulkáni működés emlékei. Vulkáni terület volt a tóba nyúló Tihanyi-félsziget is, akárcsak a Tapolcai medence mentén található tanúhegyek (Badacsony, Gulács, Szentgyörgy-hegy).

Már az 1970-es években sok budapesti értelmiségi érkezett a 8-10 falut magába foglaló Káli-medencébe, hogy rövidebb-hosszabb időt töltsenek itt. A ’80-as években elindult egy nyugati hullám is: németek, osztrákok, hollandok, svájciak érkeztek.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 1997-ben alakult, és 57 ezer hektáros területe hat korábbi tájvédelmi körzetből tevődik össze. Kapolcsi központtal már jó ideje működik a Művészetek Völgye is, ami újabb lendületet és népszerűséget adott a tájegységnek. Három borvidék érinti a területet: a badacsonyi, a Balaton-felvidéki és a balatonfüredi-csopaki. Számos vár található a környéken, az egyik leghíresebb a Kinizsi Pál által is birtokolt nagyvázsonyi és a parthoz közeli impozáns szigligeti vár. A táj különlegességei ingatlanpiaci szempontból a több száz éves vízimalmok, amelyek egy része fogadóként, vendéglátó-ipari egységként működik. Az Eger-víz patak mentén Vigántpetendtől Gyulakesziig 30-nál több lisztre őrlő és deszkametsző malmot építettek, amelyek közül ma is számos eladó.

Tájjellegű ház 74,5 millióért (ingatlan.com, Misty)

Káli-medence, az örök szerelem

A Káli-medencében nem jött létre ipari centrum, mindig is szőlőtermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, ezért itt a régi építészet alapjaiban megmaradt. A szegénység is közrejátszott abban, hogy a területre jellemző dunántúli parasztházakat nem bontották le. A medence egyedisége még abban is megmutatkozik, hogy míg más helyeken a fa, addig itt a barnás-vöröses homokkő volt az alapvető építőanyag. A Káli-medence valójában a kő és a nád építészete. Régebben a medence közepén létező Kornyi tó – ami mára kiszáradt – jelentős nádlelőhely volt, emellett ott a Balaton. Ezért a nádtető és a kőfalazat a jellemző külső arculatépítő elem. Ehhez a képhez csatlakozott a kőoromfal, ugyanis a nádtető nem lógott túl a falon, így ezen a nagy felületen kialakult egy sajátságos díszítő elem, a vakolatdísz. A medence a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik, ezért a növénytermesztésre, állattartásra és az építészeti környezetre vonatkozóan szigorodtak az előírások.

Nem panaszkodik az ingatlanos

A Misty Ingatlan a tájegység egyik legismertebb ingatlanirodája, több száz ingatlant árulnak. Erdélyiné Csurgay Mária irodatulajdonos nem panaszkodik, a válság ellenére folyamatos az érdeklődés, továbbra is budapestiek viszik a prímet, akiknek elegük van a nagyváros idegtépő nyüzsgéséből, nyugalomra vágynak, és vagy nyaralót vásárolnak, vagy akár végleg ideköltöznek. Külföldiek, köztük külföldre szakadt magyarok is keresgélnek a környéken, a minap éppen Svédországból érkeztek vevőjelöltek. Kitüntetett helyet vívott ki magának a tájegységen belül a Káli-medence, főként a népi építészet helyi reprezentánsait keresik. Az elmúlt évtizedben vadonatúj parasztházakat is építettek, ezt hívják népies stílusnak. A népies házak építésénél is alapvető szempont az eredeti arányok megőrzése: nem szabad a házat sem túldíszíteni, sem leegyszerűsíteni.

Tagged , , ,

Related Posts

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket