További dossziék »

Szigetelési egyszeregy: hogyan, mivel, milyen vastagságban szigeteljük a házunkat?

Németh Krisztián | 2012. március 2. 6:04 | Módosítva: 2012. március 13. 13:21 | 31 hozzászólás
Címkék: belső szigetelés, hőszigetelés, részleges szigetelés, szigetelés, vízszigetelés | magazin összes címke »

Nagyon sok hasonló kérdést kap hőszigetelésre - vastagságra, födém szigetelésére, részleges és belső szigetelésre - vonatkozóan állandó szakértőnk Kruchina Sándor. Ezekből a tipikus kérdésekből és szakértőnk hasznos tanácsaiból összeállítottunk egy rövid cikket, mely remélhetőleg segít azoknak, akik mostanában vágnának bele házuk szigetelésébe.

Mekkora is legyen a szigetelés vastagsága? A kivitelezők általában mindenre 5 cm-es szigetelést javasolnak, a falazat azonban eltérő lehet, ezért más és más vastagságú szigetelést kíván. Ráadásul az ajánlások is fokozatosan változnak. Ezért érdemes áttekinteni, hogy most milyen vastagságokat javasol a szakértő.

Kisméretű tégla falazat

30-38 centiméteres falvastagság esetén a minimum a 12 cm-es eps hőszigetelés, de érdemes inkább a 15 cm-es grafitadalékos polisztirolt választani, ha anyagi lehetőségeink megengedik.

Vályog

A falakat célszerű olyan perforált polisztirol hőszigetelő lemezekkel hőszigetelni, mint pl. Baumit Open, mivel a vályog a szokásos égetett agyag falazóelemekhez képest nagyobb nedvességforgalmat bonyolít le. A hőszigetelés legalább 12 cm vastag legyen. Belső szigeteléssel kifejezetten veszélyes kísérletezni, mert az épület állékonyságát veszélyeztetjük. (A belső szigeteléssel kapcsolatos problémákról később ejtünk még szót.)

B30-as tégla

A B30-as falra minimum 12 cm vastagságú szigetelés szükséges. Ha valamilyen ok miatt nem lehetséges ilyen vastag hőszigetelést alkalmazni, úgy a grafitadalékos hőszigetelő lemezeket lehet választani, melyekből 2-3 cm-el vékonyabb is megfelelő.

30-as Porotherm tégla

Már az 5 cm-es vastagság is megfelel a jelenlegi szabványértéknek, azonban ennél nyugodtan lehet vastagabb szigeteléssel próbálkozni, hiszen 14 cm esetében a fal hőátbocsátási tényezője (U érték) 0,34-ről 0,19-re csökken.

38-as Porotherm

Az ajánlott minimum – ami nem összetévesztendő a szabvány kötelező értékével – ebben az esetben 6 cm. Mivel a plusz hőszigetelés viszonylag olcsó és hamar megtérül, ezért akár 12 cm vastag hőszigetelést is választhatunk.

Gázszilikát

A gázbeton hőátbocsátási tényezője 0,76-0,61 között változik típustól függően. Ahhoz, hogy a ma javasolt 0,3 W/m2K értéket elérjük, erre 8-7 cm vastag hőszigetelést kell tenni. A jelenlegi követelményeknek persze már az 5 cm-es vastagság is megfelel, azonban a javasolt értéket ez nem éri el, a megfelelő vastagság pedig inkább a 10 centiméter.

30-as Ytong

A 30-as ytong a mostani épületenergetikai rendeletnek önmagában is megfelel. Az ajánlott hőszigetelési értékhez (U=0,3 W/m2K) viszont 4 cm-es hőszigetelés kellene.

Ha ilyen falunk van, és alacsony energiafogyasztású házat szeretnénk létrehozni, akkor 8 cm vastag EPS hőszigetelésre lesz szükség. Ha nem ez a cél, de szeretnénk a fűtésköltséget csökkenteni, úgy a födém szigetelésével érdemes foglalkozni, illetve a nyílászárókat megvizsgálni.

37,5-ös Ytong

Ez a fal a falazóelem típusától függően 0,25-0,37 W/m2K hőátbocsátási tényezővel rendelkezik, ezért ha ilyen falunk van, akkor hőszigetelés nem feltétlenül szükséges. Amennyiben mégis szigetelnénk, úgy érdemes egy 7 cm-es vastagságú EPS-t elhelyezni rajta.

Könnyűszerkezetes ház

Ezeknél eltérő a falak hőátbocsátási tényezője, s csak ennek ismeretében lehet pontosan meghatározni a javasolt vastagságot. A 10 cm-es vastagság azonban alapvetően jó lehet a legtöbb esetben, mivel a túl vastag szigetelés nem okoz gondot.

Legfrissebb olvasói hozzászólások (31)
 1. Kérjük, hogy kérdéseikkel közvetlenül a szakértőhöz forduljanak a szakértői felületen: http://ingatlanmagazin.com/author/kruchina-sandor/

  Köszönettel,

  ingatlanmagazin.com

 2. A házunkat 30-as LEIER féle Habisol falazó elemmel építettük ami abban az időben korszerű volt szigetelési szempontból is.Kérdésem az lenne, hogy jobb szigetelési érték elérése érdekében milyen típusú és vastagságú szigetelést javasolna.Köszönettel:Pordany

  • A Habisol fal polisztirol kitöltéssel 0,45 W/m2K hőátbocsátási tényezővel bír. Erre legalább 5 cm hőszigetelés kell ahhoz, hogy az ajánlott 0,3 W/m2K éréket elérjük, de lehet ennél vastagabbat is alkalmazni. A szigetelés a fehér, hagyományos polisztirol lemezzel lesz gazdaságos.

   Kruchina Sándor

 3. Üdvözlöm!
  nekem 25-ös ikerselyt tégla van falazva és kívül belül kapott egy 3 cm perlit vakolatot és egy 4-cm-es polisztirolt, hány cm-es polisztirolt kellene rakjak? caparol vékony vakolat van rajta,belüröl teljesen penészedik mindenhol én ha lemosnám és fel ragasztanám az ajánlott polisztirolt akkor az nem járható nem fogja meg a ragasztó? persze be dübelezném. köszönöm válaszát

  • Ha kívül és belül is a 3 cm vastag perlitvakolatra 4 cm polisztirol vakolat került, úgy a falazat hőátbocsátási tényezője most kb. 0,65 E/m2K. Erre 7 cm polisztirolt érdemes tenni. Ha nem két rétegben lett felvive a vakolat, úgy 10 cm legyen a szigetelés vastagsága, de a belső oldali hőszigetelést továbbra sem ajánlom.

   Kruchina Sándor

 4. Tisztelt szakértő.

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a házam régi címeres tömör téglából épült és közel 60cm a fal vastagság ezt milyen mértékben kel szigetelni, ha azt akarom, hogy megfeleljen az előírásoknak?

  • A jelenlegi előírásokhoz 7 cm vastag hőszigetelés elégséges, de javaslom a 12 cm vastag megoldást, mivel annak többletköltsége viszonylag kevés.

   Kruchina Sándor

 5. Tisztelt szakértő: Véleményét kérem, azon problémám megoldásában hogy a hőszigetelést ragasztóval felragasztani és dűbelezni, vagy a tetőlécet felszerelni a falra és arra felcsavarozni a hőszigetelést melyik a jobb megoldás?
  köszönöm válaszát.

  • Mindenképpen az első megoldást javasolnám, ha vékonyvakolat adja a végső felületképzést. Amennyiben szerelt burkolatot szeretne, úgy a második változat a jobb, de ne a léchez rögzítse a hőszigetelést, hanem a lécek közé helyezze el, majd a burkolatot rögzítse a lécvázhoz.

   Kruchina Sándor

 6. Üdvözlöm!
  Az én kérdésem is a szigeteléssel kapcsolatos.
  A garázs fölötti szobát alulról, a garázs mennyezete felől szeretnénk szigetelni, mert a lakás többi szobája alatt szobák vannak,és tapasztalatunk szerint sokkal melegebbek. A garázs födémje deszkaborítású, afölött 30-as betonkefnik, majd a betonpadozat parkettaborítással. Milyen szigetelést használjunk?

  Válaszát köszönöm: Dorkó Gabi

  • A legolcsóbb megoldás ha visszabontja a deszkaborítást, a lécváz közé könnyű üveggyapot hőszigetelést tesz legalább 10 cm vastagságban (szükség esetén a lécváz vastagságát meg kell növelni), majd visszahelyezi a deszka borítást.

   Kruchina Sándor

 7. Kedves Szerkesztők!
  40cm-60cm vályogfalak esetén elég a mennyezet szigetelése vagy a falak belső szigetelése is eredményt hozhat?
  A födém fa kétoldali lécezés és 6cm-10cm agyag fedés szabvány sátortető.
  Energiát szeretnék megtakarítani persze ésszerű befektetés a cél.
  köszönöm válaszát

  • Az az optimális, ha a hőszigetelés megszakítatlanul megy körbe az egész épületen, ezért a homlokzati falakat is érdemes szigetelni. Vályog esetében inkább az olyan perforált polisztirol hőszigetelő lemezekkel érdemes hőszigetelni, mint pl. Baumit Open. A hőszigetelés legalább 12 cm vastag legyen. Mindezt természetesen csak akkor, ha a ház vízszigetelése megoldott.

   Kruchina Sándor

 8. Kedves Szerkesztők!

  Nagyon sajnálom, hogy “szakemberek” még mindig nem veszik észre, hogy a porózus, esetleg még ráadásul csap-hornyos függőleges fugázatú falazaton, amennyiben külső vakolat nélkül kerül fel a hőszigetelés (teljesen mindegy, hogy szálas vagy hab) a szél az egész szerkezetet átjárja. Az épület légzárás mérése (BloweDoor teszt) során a hiányosságok szembeszökőek, hiszen a belső vakolat számtalan helyen folytonossági hiánnyal küzd.

 9. A Kedves Olvasó figyelmébe ajánlanám, hogy ne a rendeletben előirt értékek minimális feltétele legyen a cél a szigetelésnél.
  Gondolják végig egy ház szigetelés mennyi munkával költséggel állványozás stb.A bekerülési költséghez képest viszonylag alacsony költséggel vastagabb szigetelő anyagot is választhatnak.
  Ahol hely. illetve lehetőség van ott akár 20 cm vastagságig is el lehet menni. Nem az Energetikai Tanusítvány lesz jobb, hanem a fűtési költség lesz jóval kevesebb.

 10. Budapesti, belvárosi, századfordulós 2. emeleti lakásom utcai falát szeretném szigetelni. Mivel kivülröl való szigetelés – társasházról lévén szó – nem megvalósítható, milyen megoldás jöhet még szóba?

  • en szemely szerint a belso falakra leceket lonek majd az koze 5-10 cm szigetelest es utana befedni gipszkartonnal. a belso futes visszaverodik nem a falak lesznek futve.amikor a hideg vastag falak a belterulet meg meleg futott a meleg a falak iranyaba tavozik a hideg falak mukodnek mint egy porszivo

 11. Már többször olvastam a födém szigetelésnél az OSB tiltását.Nálam a födém nem járható. Élére állított 25-ös padló, közte 20 cm kőzetgyapot, tetején OSB, a mennyezet gipszkarton.

  Milyen problémát okozhat az OSB ?

  • Nem engedi át a párát. Ez régi fafödémeknél gond, a pára megreked a fafödémben, szigetelésben és korhadást, penészedést okoz. Az Ön esetében sokat segít a gipszkarton, és ha van felette párazáró réteg (jelenleg kötelező), akkor nem probléma az OSB. Ettől függetlenül érdemes néha egy-egy lapot felemelni ellenőrzésként (konyha, fürdő felett a sarkoknál). Ha nedves, penészes az alja, vagy elnehezült a szigetelés a párától, akkor perforálni, ritkítani kell, vagy deszkára cserélni.

   • Köszönöm a választ , sokat segített. A készítő azt mondta, a konyha, és a vizesblokk eleve a “vízálló” gipszkartonnal van fedve, és felette a vastag fólia, a többi részen a normál gipszkarton a vékony fóliával.Mivel a padlásra feljutás nem lehetséges, és a tetőtér teljesen zárt zsindelytető, jelent -e valami plusz segítséget , ha a mennyezetet vízzáró festékkel átfestem? Pld RESISTENT TÄCKFÄRG-al?

    • Nem tenném, rögtön beindulna a penészedés a lecsapódó vízpárán. Mindenképp vágjanak a födémbe egy padlásfeljárót! A padlást időnként ellenőrizni kell, bármilyen beázás, kémény probléma, vagy kisállatok (akár pl. darazsak!) beköltözése esetén bajban lesznek.

 12. Érdeklődnék, hogy a 44-es phoroterm falat érdemes ee szigetelni és mennyível, mivel. Köszönöm

  • Felesleges. A jelenlegi követelmény falaknál u=0,45 W/m2K. A 44 cm Porotherm hőátbocsátása kb. 0,3 W/m2K. Vagyis harmadával jobb a követelménynél. Az új előírások is 0,3 körüli értéket fognak megszabni. Lesznek, akik azt javasolják, hogy szorítsa le 0,2 körülre az u értéket, de jobban jár, ha az erre fordítandó összegből vesz egy napkollektort, vagy egyéb alternatív energiát termelő berendezést.
   Ésszerűen kell gazdálkodni, nagyon nyomulnak a falszigetelő lobbik, nem feltétlen kell bedőlni nekik.

 13. A födémek szigetelése nem ilyen egyszerű. Nem lehet eleget hangsúlyozni, fafödémre csak páraáteresztő ásványgyapot, üvegyapot szigetelés kerülhet, ritka deszkázat járófelülettel (tilos az OSB).
  Polisztirol szigetelés alá (csak betonfödémre szabad tenni) párazáró vagy pára elvezető réteg kell.

  Födém szigeteléssel egy családi háznál kb. fele-harmada költséggel sokszor legalább kétszeres energia megtakarítást érünk el, mint a falszigeteléssel.

 14. A tufa falakkal mi a helyzet? Soha sehol nem lehet olvasni róla!

  • A tufabetonnak, mint a könnyített falazóblokkoknak is többféle típusa volt, de a mai szemmel nézve ezek nem különböztek a kor más, hasonló, akkor hőszigetelőnek tartott falazóelemeitől, így pl. a B30-as, vagy a kohósalak beton falazóblokktól. Ebből következik, hogy ezekre a falakra is 12 cm fehér, vagy 10 cm szürke EPS hőszigetelést érdemes tenni.

   Kruchina Sándor

 15. Nem tudom elküldeni a cikket e-mailben,mert a következő hibaüzenetet adja:Could not execute/usr/sbin/sendmail .Ez miért van? :(

 16. A családi házam 1982-ben épült ALFA falazó elemből,milyen vastag szigetelést tegyek rá?

  • Ha a hamarosan életbelépő rendelet szerinti értéket szeretné elérni, úgy 10 cm-t tegyen rá. Ha ennél jobbat szeretne, úgy a 12 cm grafitadalékos EPS lesz a megfelelő.

   Kruchina Sándor

Comments are closed.

Moderálási elvek