Ingatlan magazin

Mitől szuper a szupervályog? Érvek és ellenérvek

A szupervályogot Nader Khalili iráni származású építész kísérletezte ki Kaliforniában, ahol a legmagasabb fokozatú földrengés-zónában tesztelték az épületeket. Az új technológia azt ígéri, hogy kiküszöböli a hagyományos vályogfalak hátrányait, így a vízérzékenységet, és sokkal szilárdabb szerkezetek megépítésére is alkalmas – mondja dr. Kovács Mónika Erika, a Szupervályog Magyarország munkacsoport vezetője.

A szupervályog vagy más néven földzsák-technológia négyféle újítást tartalmaz:

– Először is a vályogkeveréket körszövött polipropilén zsákokba helyezik el a fal helyén, majd következik a döngölés fázisa. Erre teszik rá a következő réteget. A zsák megóvja az építőanyagot a környezet viszontagságaitól, és növeli a fal nyomószilárdságát.

– Másodsorban vályogot tartalmazó döngölt sorok közé horganyzott szögesdrótot tesznek, amely összetartja a sorokat, növeli a fal húzószilárdságát.

– Harmadsorban a vályogkeverékhez kis mennyiségben cementet vagy meszet adnak, ami a vályog szerkezetét stabilizálja.

– Negyedrészben pedig a rugalmasan formálható építőanyag miatt íves falakat (boltíveket, kupolákat) is kialakíthatunk, amelyek statikailag előnyösebb szerkezetek, így például tartóoszlop vagy gerenda nélkül is stabil építményeket hozhatunk létre.

Így épül fel egy ház szupervályogból (szupervalyog.com)

Számos funkcióval rendelkező egy-vagy kétszintes építmény emelhető ezzel a technológiával, így ipari és gazdasági épületek, közösségi házak és lakóépületek, de kertépítésre is kiváló. A lakófunkció esetén monolit (csak földzsákból, fa tetőszerkezet, tetőcserép nélkül) és kombinált épületek (földzsák + hagyományos tetőszerkezet, tégla és földzsák falak kombinálása) tervezhetők a technológia hazai meghonosítói szerint. Dr. Kovács Mónika Erika kérdésünkre elmondta, hogy nemcsak melegebb éghajlatú éghajlatú területen – hanem más égövi zónákban, így nálunk is, ahol a hideg telek jellemzőek – tervezhető lakóház a szupervályogból. Colorado államban például 2 ezer méteres magasságban építettek házat ezzel a technológiával.

A hazai tapasztalatokra még várni kell

A hazai tapasztalatokra azonban még várnunk kell, hiszen idén tavasszal készül el az első referenciaház. Általános véleményeket nyilván majd több év múlva fogalmazhatunk meg az eredmények alapján. Mivel nem ipari technológiáról van szó, ezért az anyag felhasználását bárki elsajátíthatja, akár tanfolyamok keretében, akár a hazai cég szakmai felügyelete mellett. Ilyen szempontból közösségszervező és humanitárius szerepet is betölthet az építőanyag egy-egy helyi közösség életében, például hátrányos régiókban. Dr. Kovács Mónika Erika manapság különösen aktuálisnak tartja alkalmazását, elég csak az árvizekre gondolnunk, vagy arra, hogy szerkezet- és kulcsrakész állapotában is a szupervályogból épült ház jóval (akár 50-60%-kal) olcsóbb, mint egy téglaház.

Tagged , , ,

Related Posts

6 thoughts on “Mitől szuper a szupervályog? Érvek és ellenérvek

 1. Pingback: Kortárs földépítészet: a szupervályog « odooprojecthun

 2. igavlo

  LÁSZLÓ és Bakk Albert figyelmébe:
  A cikk elején olvasható, hogy szövött nylon zsákokról van szó. Ezekben tud szellőzni a beletöltött anyag. Vagyis nem “befülledős”, légmentesen záródó zsákokra kell gondolni.

  Reply
  • vasi79

   Én ezt találtam a weboldalukon: “Körszövött polipropilén (PP) zsák, közismert nevén liszteszsák vagy homokzsák” . hogy ez lélegzik-e vagy nem? Próbáld ki :)

   Reply
 3. bakk albert

  Bizony , bizony, Lacinak nagyon igaza van Lacinak! ha betonlábazatra épitjük a hagyományos vályog falat, akár 100évig is állni fog! nejlon zsákban semmi szín alatt nem szabad belerakni az anyagot!

  Reply
 4. Karakas István

  Ez az eljárás nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a vályog készítését, ami nagy előnye lehet a hagyományos vályoggal szemben. Olcsó és könnyen kezelhető falazóanyagra mindig lesz igény.
  Üdvözölni kell ezt az újdonságot, ha tényleg sikerül megszüntetni vele a hagyományos vályog hátrányos tulajdonságai közül néhányat.A felmerülő kérdésekre pedig nyilván megtalálják a választ, azok, akiknek egyébként is ez a feladata.

  Reply
 5. LÁSZLÓ

  Én örömmel olvastam ezt a cikket, saját tapasztalatból mondom a következőket.
  Gyerek koromat vályogos kunyhóban töltöttem, ezt követően szilikátból épült házban, de eme legutóbbi nagyon rideg volt. Ezzel az új technológiával több gondom lenne, az első; hogy a neylon zsákba kevert vályog, hogyan szellőzik-lélegzik.? Ha nem szellőzik megfelelően, toxikus anyagok szabadulhatnak fel, még a neylon zsák anyagából is, akár rák keltő is lehet.!
  Hány évtizedes tapasztalata van a feltalálónak.?

  Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket