További dossziék »

Mire figyeljünk, ha egy egykori belvárosi bérházban vennénk lakást? Modern lakások, veszélyes bauxitbetonból

Molnár Henriette | 2011. október 20. 6:16 | Módosítva: 2011. október 21. 8:24 | 1 hozzászólás
Címkék: bauxitbeton, ingatlanvásárlás, modern, Újlipótváros, vasbeton | magazin összes címke »

A modern lakóházak az 1930-as években terjednek el tömegesen. Budapest egységes, modern negyede Újlipótváros, de szép együtteseket láthatunk a Móricz Zsigmond körtér környékén és Zuglóban is. Ebben az időszakban kisebb telkeket osztanak, melyeket keretesen építenek be: az épületek zártsorúan az utcafrontra épülnek, az egymáshoz csatlakozó belső udvarokban egységes zöldfelület alakul ki.

A XX. század első fele átmeneti időszak az építészetben. A konzervatív tervezők hagyományos historizáló stílusban terveznek, míg a haladó gondolkodásúak szecessziós vagy modern stílusban. Előfordul az is, hogy egy tervező pályafutása során stílust vált.

Nagy lépések történnek a városfejlesztésben is. Elkészülnek az első átfogó szabályozási tervek. A településeken különböző övezeteket és zöldterületeket is kijelölnek. Budapesten először kedvezményekkel, majd adminisztratív úton korlátozzák az oldalsó és hátsó épületszárnyak építését, így a zárt udvaros körfolyosós házak az 1930-as években végleg eltűnnek.

A szecessziós törekvések elsősorban az épületek külsejét változtatják meg. A modern tervezők azonban újragondolják a funkciókat, alaprajzokat. A fejlett acélszerkezetek és a vasbeton elterjedésével megszűnnek a téglaszerkezetek adta kötöttségek. A nagyjából egyforma méretű cellaszerű sorolt helyiségek helyett a vasbeton vázas épületek szabad alaprajzi formálásra és tágas terek kialakítására adnak lehetőséget.

A rossz gazdasági helyzet miatt a tervezők folyamatosan kísérleteznek a kisméretű, de funkcionálisan gazdag lakások kialakításával. Gyakori a nappali-szalon-étkező összevonás, és van, hogy a konyhát a hálószobában helyezik el. Ebben az időszakban jelennek meg először az egyterű lakások is. Érdekesség, hogy a kísérletezések miatt számos modern épületet le kellett bontani vagy át kellett építeni annak használhatatlansága miatt.

A Hollán Ernő utca Újlipótvárosban (Fotó: MTI)

Egy tipikus modern lakóház

Kialakul egy viszonylag konszolidált alaprajzi forma. A polgári lakások mérete csökken az előző korokhoz képest: többségük 2-3 szoba hallos, konyhával, fürdővel, cselédszobával. A lakásokban a nagy hall, mint kényszerű helyiség jelenik meg: a beépítésnél kb. 12 m épületmélység megengedett, amit három traktusra bontanak: az utca felé szobák, középen hall, fürdő, az udvar felé konyha, cselédszoba.

A modern tervezők teljesen elhagyják az épületdíszeket, helyette a tömegalakítással próbálnak hatást elérni. Ez azonban inkább csak a villaépületek esetében érvényesül, a szűk telkeken, zártsorú beépítésnél kevesebb lehetőség adódik az ilyen attrakciókra. Nagyon tipikusak az erkélyek, zárterkélyek, tetőteraszok.

Vasbeton, bauxitbeton

A vasbeton kezdeti magas ára miatt csak nehezen terjedt el. A vasbeton szerkezetekben rejlő lehetőségeket a modern tervezők használták ki először. A beton, mint formára önthető anyag új lehetőségeket nyitott a tömegalakítás terén. A pillérvázas épületekben szabadon kísérletezhettek az alaprajzi kialakítással. A vasbeton gerendák, áthidalók lehetővé tették nagyméretű nyílászárók, szalagablakok alkalmazását. A vasbeton födémen nem volt szükség a magastetőre, lapostetőket, tetőteraszokat alakítottak ki.

A kor tipikus építőanyaga a bauxitbeton. A bauxit cementet 1928-ban kezdték gyártani, és kb. 1950-ig volt forgalomban. Eredetileg téli, illetve rövid határidejű építkezésekhez használták. A bauxitbeton ugyanis kötéskor nagy mennyiségű hőt fejleszt, és gyorsan szilárdul, néhány nap alatt kizsaluzható. A használat során derült ki, hogy szerkezete az idő múlásával porózussá válik, és szilárdsága csökken. A porózus szerkezet miatt a benne lévő vasalat nedvesség hatására gyorsan rozsdásodik, ami a térfogat növekedés miatt szétfeszíti a szerkezetet.

Jelen tudásunk szerint mintegy 2 ezer épület készült bauxitbeton szerkezettel, túlnyomó többségük Budapesten és környékén. A bauxitbeton jól felismerhető vörösesbarna színéről. A bauxitbeton szerkezeteket az 1960-as évek óta folyamatosan felülvizsgálják, és állapotuk szerint kategorizálják. Az ’A’ kategóriás bauxitbeton jó állapotú, megfelelő szilárdságú. A ’B’ kategóriás szilárdsága csökkent és fokozott figyelmet igényel. A ’C’ kategória (szétválasztva C1 és C2 kategóriára) azonnali megerősítést vagy bontást igényel. A bauxitbetonok szilárdság csökkenése idővel lassult, a rossz állapotú szerkezeteket mára már megerősítették vagy lebontották.

Modern lakóépületeink általában jó műszaki állapotban vannak, de folyamatos karbantartás igényelnek, mint a legtöbb régi épület. Felújításuk, karbantartásuk az egyszerűségük miatt viszonylag gazdaságos. Ha modern épületbe költözünk, mindig tájékozódjunk a közös képviselőnél a bauxitbeton szerkezetekről. Kérdezzünk rá, mely elemek készültek bauxitbetonból, történnek-e folyamatos felülvizsgálatok, és azok milyen értékeket mutatnak.

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek
Legfrissebb olvasói hozzászólások (1)
  1. A Szent István park házainak nagy része bauxitbetonból épült…

Hozzászólás

500

Moderálási elvek