Ingatlan magazin

Augusztustól pályázhatunk otthonunk felújítására: érdemes előzetes felméréssel belekezdeni!

A támogatás vissza nem térítendő, utófinanszírozású. Az alprogram két ingatlantípust céloz meg: egyrészt a hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok komplex energetikai korszerűsítésére kérhetnek állami támogatást a társasházak, lakásszövetkezetek és természetes személyek; másrészt új építésű lakások is forrásokhoz juthatnak. Ez a pályázat nem vonatkozik a panelházakra (iparosított technológiájú társasházakra).

Használt ingatlanok: 50-60 %-os energia-megtakarítás

A felújítási pályázatban társasházak és lakásszövetkezetek esetében legfeljebb 12 lakásalbetétes/lakásos lakóépület pályázhat. Első esetben a támogatható tevékenységek közé tartozik a nyílászárók cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, átalakítása, hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítése, valamint a megújuló energiafelhasználás elősegítése. Az állami forrás a teljes beruházási érték 40-50 %-át fedezheti, vagyis egy pályázat 3-5 millió forintot nyerhet.

A kiírók elvárják, hogy a beruházás után lakásonként legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítás következzen be, és az érintett lakásoknak legalább három energetikai kategóriát kell javulniuk, így legalább a B szintű besorolást el kell érniük. Azon lakóépületek esetében, amelyek már jelenleg is megfelelnek a D vagy C épületenergetikai követelmény értékeknek, azoknak megújuló energia alkalmazásával minimum A energia osztályt kell elérniük. Amelyek pedig már jelenleg is megfelelnek a B épületenergetikai követelmény értékeknek, azoknak megújuló energia alkalmazásával A+ energia osztályt kell elérniük.

Új ingatlanok: A vagy A+ kategória

Új építésű ingatlanoknál családi ház, ikerház, sorház, láncház esetén maximum nettó 200 nm hasznos alapterületű lakóegységig nyújtható támogatás. Társasházak esetében pedig lakásonként maximum nettó 90 nm hasznos alapterületig kérhető állami forrás úgy, hogy legfeljebb 12 lakás-albetétes legyen az ingatlan. A támogatás célja, hogy az épületek A vagy A+ kategóriás energetikai szintet érjenek el. Ennek eléréséhez kötelező egy megújuló energia felhasználása, hogy azzal a fűtés és használati melegvíz fajlagos energiaigényének legalább 25 %-a biztosítható legyen. A pályázaton természetes személyek és építtető szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint forráshoz. A támogatható tevékenységek köre ugyanaz mint a használt ingatlanok esetében.

Fotó: Réti Dóra

A napelemeket is támogatják majd?

Bencsik János államtitkár a pályázat kihirdetésekor elmondta, hogy szakértői egyeztetés alatt áll a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukció. A családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak számára még idén ősszel megnyílhat a pályázat, amire közel 3 milliárd forintot szánnak.

Tagged , , ,

Related Posts

23 thoughts on “Augusztustól pályázhatunk otthonunk felújítására: érdemes előzetes felméréssel belekezdeni!

 1. Horváth János

  1985-ben épült ALBA -technológiás könnyűszerkezetes ház pályázhat-e ? Nagyon rá férne már az említett felújítási műveletek. A társasház 4 lakásos, de mi egyedül próbálkoznánk, mert van lakótárs, aki már hozzálátott.
  Köszönettel: Horváth J-né

  Reply
 2. Szűcsné

  48 lakásos társasházban lakom,külső szigetelés 4 éve történt,fűtéskorszerűsítést most fejezik be.(mindkettő pályázatos volt). Az idős lakók nem tudják már vállalni a nyílászárók cseréjét, ha cseréltetni szeretném, semmilyen pályázat nem áll rendelkezésre?

  Reply
 3. Szűcsné

  Mi egy 48 lakásos társasházban lakunk, tehát nem vehetjük igénybe a pályázatot?
  4 évvel ezelőtt megtörtént a ház külső szigetelése, most fejezik be a fűtéskorszerűsítést (mindkettőhöz igénybe vettünk pályázatot), azonban a lakók túlnyomó többsége idős, és a nyílászárók cseréjét már nem vállalják, még pályázati pénzből sem. Tehát, ha mi szeretnénk cseréltetni a nyílászárókat, akkor többszörösen sincs esélyünk pályázni?

  Lányomék családi házban laknak, ők igénybe vehetik-e a pályázati lehetőséget?

  Reply
 4. Hosser Lászlóné

  Szeretném megkérdezni, hogy jól értem-e a pályázati lehetőséget. A mi házunk 105 albetétes nem 12 akkor semmire nem pályázhatunk? 1984-ben adták át azóta szinte minden cserére szorul. Nagyon nagy összeg pl. egy kazáncsere is.
  Köszönettel:Hosser L.-né

  Reply
 5. Hende Lilla

  Én társasházi lakásomban szeretném az ezeréves FÉG gázkonvektorokat új, energiatakarékos készülékekere cserélni.
  Az lenne a kérdésem, hogy igénybe vehetek-e valamilyen támogatást.

  Köszönettel

  Hende Lilla

  Reply
  • ingatlanmagazin

   Kedves Lilla!

   Sajnos nem tudok olyan pályázatról, ami Önnek jó lehet. A most aktuális ZBR Mi otthonunk pályázati kiírás ugyanis nem támogatja társasházi lakás felújítását, csak teljes ház pályázhat a vissza nem térítendő támogatásra.

   Üdvözlettel,
   Tóth Zsolt
   é z s é kft
   1118 Budapest Maléter Pál utca 2. A/1. 3/2.(1) 275 4123 ‎
   http://www.csaladihaztervezes.hu

   Reply
  • Ponyikai Csaba

   Vidéken élő szüleim családi házát szeretném modernizálni,teljesen felújítani(nyílászárók cseréje,hőszigetelés,vízelvezetés és csapadékvíz hasznosítás,valamint napkolllektorok felszerelése fűtés rásegítésére és melegvíz előállítására).Kérdésem:Melyik pályázat nyújt hozzá megfelelő támogatást ami igénybe vehető mint magánszemélynek.Köszönettel:P Csaba

   Reply
   • Gábor Zsuzsanna

    Kedves Csaba, a kérdésére kérdéssel válaszolok: Mikor épület szülei vidéki háza? Ha 1992 előtt és hagyományos technológiával, akkor az 1,6 Mrd -os – ha utána, akkor az őszi 3 Mrd-os pályázati forrásból kaphat támogatást.
    EGY CSAPÁSRA TÖBB LEGYET SZERETNE ? Dupla állami támogatást, s minden banknál kedvezőbb kamattal áthidaló kölcsön lehetőség a felsorolt munkálatokra ! Kérem hívjon a részletekért. Pénzügyi szolgáltatás közvetítés ingyenesen.
    Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna Tel 703785398

    Reply
  • Gábor Zsuzsanna

   Kedves Lilla ! Bár nem pályázatból, de állami támogatás igénybevételével 1/3 rész kedvezményt kaphat. Kérem hívjon a részletekért.
   Pénzügyi szolgáltatás közvetítés ingyenesen.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna Tel: 703785398

   Reply
  • Gábor Zsuzsanna

   Kedves Lilla ! Bár nem pályázatból, de állami támogatás igénybevételével 1/3 rész kedvezményt kaphat. Kérem hívjon a részletekért.
   Pénzügyi szolgáltatás közvetítés ingyenesen.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna Tel: 703785398

   Reply
 6. Farkas György

  T.cím!
  Családi ház nyílászáróinak cseréjére,valamint szigetelésére,napelem szerelésére ki tud pályázatot írni? Milyen költséggel jár? Ki az a kivitelező,akit elfogadnak?
  Válaszukat várva
  Tisztelettel:Farkas György

  Reply
  • Gábor Zsuzsanna

   Kedves Farkas György !
   Egy konkrét céget ajánlok Önnek, korszerű passzívház technológiával dolgoznak – átlagos áron – úgy, hogy partnereiknél eddig elért rabat kedvezményeiket átadják ügyfeleiknek.
   A felújítás várható költségét közösen megbecsülve állami támogatással rendkívül kedvező finanszírozási ajánlatot tudok Önnek személyes találkozásunkkor adni.
   Kérem vegye fel velem a kapcsolatot ez ügyben.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna 0670 378 5398

   Reply
 7. k . iza

  Engem az érdekelne elsősorben , hogy kit bízhatok meg költség hatékonyan úgy, hogy elintézi a papírmunkát , pályázatot , kivitelezést .
  ez is egy nehéz kérdés.

  Reply
  • Gábor Zsuzsanna

   Kedves Iza ! Hogy kit bízhat meg, aki intézi Ön helyett a papírmunkát és az önerő finanszírozáshoz nagyon kedvező ajánlatot ad Önnek ? Kérem vegye fel velem a kapcsolatot ez ügyben.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna 0670 378 5398

   Reply
 8. Z

  Sajnalom hogy meg az ingatlan.com on se tesznek kulonbseget a napelem es napkollektor kozott :( (vagy csak egyszeruen a cikk egyik kerdese nem lett megvalaszolva)

  Reply
 9. Karsai Ági

  Örülünk, csak azt nem írták le, hogy hova kell küldeni a pályázatot és hol lehet formanyomtatványt találni hozzá. Kérem, írjanak a részletekről is, mert így nem tudunk élni az információval. Köszönöm.

  Reply
  • Gábor Zsuzsanna

   Kedves Iza ! A pályázat beadására, annak részletekben történő pénzügyi finanszírozásra konkrét, lépésekkel ütemtervet dolgoztunk ki. Pénzügyi szolgáltatás közvetítés ingyenesen. Kérem hívjon a részletekért. Gábor Zsuzsanna Tel 703785398

   Reply
 10. Pingback: Jövő hónaptól pályázatok! | Szubotin Péter blogja

 11. csaabee.m

  Megint a kisembereknek nem lesz lehetőségük igénybe venni ezt a támogatást, a pénzek elosztásánál pedig előtérbe kerülhetnek bizonyos kapcsolatok.

  Reply
  • Gábor Zsuzsanna

   Ingatlana energetikai felújításának finanszírozásához nagyon kedvező ajánlatot adok Önnek, állami támogatást intézek. Kérem vegye fel velem a kapcsolatot ez ügyben.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna 0670 378 5398

   Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket