További dossziék »

Augusztustól pályázhatunk otthonunk felújítására: érdemes előzetes felméréssel belekezdeni!

Farkas Tibor | 2011. július 28. 5:56 | Módosítva: 2011. augusztus 1. 9:41 | 23 hozzászólás
Címkék: energiaosztály besorolás, energiatakarékosság, felújítás, zbr | magazin összes címke »

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében. A Mi otthonunk felújítási és új otthon építési Alprogram forrásaira a pályázatok 2011. augusztus 15. és 2011. október 30. között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be.

A támogatás vissza nem térítendő, utófinanszírozású. Az alprogram két ingatlantípust céloz meg: egyrészt a hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok komplex energetikai korszerűsítésére kérhetnek állami támogatást a társasházak, lakásszövetkezetek és természetes személyek; másrészt új építésű lakások is forrásokhoz juthatnak. Ez a pályázat nem vonatkozik a panelházakra (iparosított technológiájú társasházakra).

Használt ingatlanok: 50-60 %-os energia-megtakarítás

A felújítási pályázatban társasházak és lakásszövetkezetek esetében legfeljebb 12 lakásalbetétes/lakásos lakóépület pályázhat. Első esetben a támogatható tevékenységek közé tartozik a nyílászárók cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, átalakítása, hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítése, valamint a megújuló energiafelhasználás elősegítése. Az állami forrás a teljes beruházási érték 40-50 %-át fedezheti, vagyis egy pályázat 3-5 millió forintot nyerhet.

A kiírók elvárják, hogy a beruházás után lakásonként legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítás következzen be, és az érintett lakásoknak legalább három energetikai kategóriát kell javulniuk, így legalább a B szintű besorolást el kell érniük. Azon lakóépületek esetében, amelyek már jelenleg is megfelelnek a D vagy C épületenergetikai követelmény értékeknek, azoknak megújuló energia alkalmazásával minimum A energia osztályt kell elérniük. Amelyek pedig már jelenleg is megfelelnek a B épületenergetikai követelmény értékeknek, azoknak megújuló energia alkalmazásával A+ energia osztályt kell elérniük.

Új ingatlanok: A vagy A+ kategória

Új építésű ingatlanoknál családi ház, ikerház, sorház, láncház esetén maximum nettó 200 nm hasznos alapterületű lakóegységig nyújtható támogatás. Társasházak esetében pedig lakásonként maximum nettó 90 nm hasznos alapterületig kérhető állami forrás úgy, hogy legfeljebb 12 lakás-albetétes legyen az ingatlan. A támogatás célja, hogy az épületek A vagy A+ kategóriás energetikai szintet érjenek el. Ennek eléréséhez kötelező egy megújuló energia felhasználása, hogy azzal a fűtés és használati melegvíz fajlagos energiaigényének legalább 25 %-a biztosítható legyen. A pályázaton természetes személyek és építtető szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint forráshoz. A támogatható tevékenységek köre ugyanaz mint a használt ingatlanok esetében.

Fotó: Réti Dóra

A napelemeket is támogatják majd?

Bencsik János államtitkár a pályázat kihirdetésekor elmondta, hogy szakértői egyeztetés alatt áll a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukció. A családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak számára még idén ősszel megnyílhat a pályázat, amire közel 3 milliárd forintot szánnak.

Legfrissebb olvasói hozzászólások (23)
 1. 1985-ben épült ALBA -technológiás könnyűszerkezetes ház pályázhat-e ? Nagyon rá férne már az említett felújítási műveletek. A társasház 4 lakásos, de mi egyedül próbálkoznánk, mert van lakótárs, aki már hozzálátott.
  Köszönettel: Horváth J-né

 2. 48 lakásos társasházban lakom,külső szigetelés 4 éve történt,fűtéskorszerűsítést most fejezik be.(mindkettő pályázatos volt). Az idős lakók nem tudják már vállalni a nyílászárók cseréjét, ha cseréltetni szeretném, semmilyen pályázat nem áll rendelkezésre?

 3. Mi egy 48 lakásos társasházban lakunk, tehát nem vehetjük igénybe a pályázatot?
  4 évvel ezelőtt megtörtént a ház külső szigetelése, most fejezik be a fűtéskorszerűsítést (mindkettőhöz igénybe vettünk pályázatot), azonban a lakók túlnyomó többsége idős, és a nyílászárók cseréjét már nem vállalják, még pályázati pénzből sem. Tehát, ha mi szeretnénk cseréltetni a nyílászárókat, akkor többszörösen sincs esélyünk pályázni?

  Lányomék családi házban laknak, ők igénybe vehetik-e a pályázati lehetőséget?

 4. Szeretném megkérdezni, hogy jól értem-e a pályázati lehetőséget. A mi házunk 105 albetétes nem 12 akkor semmire nem pályázhatunk? 1984-ben adták át azóta szinte minden cserére szorul. Nagyon nagy összeg pl. egy kazáncsere is.
  Köszönettel:Hosser L.-né

 5. A mi társasházunkban 14 lakás van…akkor mi elestünk ettől a lehetőségtől? Egyénileg nem lehet pályázni?

 6. Én társasházi lakásomban szeretném az ezeréves FÉG gázkonvektorokat új, energiatakarékos készülékekere cserélni.
  Az lenne a kérdésem, hogy igénybe vehetek-e valamilyen támogatást.

  Köszönettel

  Hende Lilla

  • Kedves Lilla!

   Sajnos nem tudok olyan pályázatról, ami Önnek jó lehet. A most aktuális ZBR Mi otthonunk pályázati kiírás ugyanis nem támogatja társasházi lakás felújítását, csak teljes ház pályázhat a vissza nem térítendő támogatásra.

   Üdvözlettel,
   Tóth Zsolt
   é z s é kft
   1118 Budapest Maléter Pál utca 2. A/1. 3/2.(1) 275 4123 ‎
   http://www.csaladihaztervezes.hu

  • Vidéken élő szüleim családi házát szeretném modernizálni,teljesen felújítani(nyílászárók cseréje,hőszigetelés,vízelvezetés és csapadékvíz hasznosítás,valamint napkolllektorok felszerelése fűtés rásegítésére és melegvíz előállítására).Kérdésem:Melyik pályázat nyújt hozzá megfelelő támogatást ami igénybe vehető mint magánszemélynek.Köszönettel:P Csaba

   • Kedves Csaba, a kérdésére kérdéssel válaszolok: Mikor épület szülei vidéki háza? Ha 1992 előtt és hagyományos technológiával, akkor az 1,6 Mrd -os – ha utána, akkor az őszi 3 Mrd-os pályázati forrásból kaphat támogatást.
    EGY CSAPÁSRA TÖBB LEGYET SZERETNE ? Dupla állami támogatást, s minden banknál kedvezőbb kamattal áthidaló kölcsön lehetőség a felsorolt munkálatokra ! Kérem hívjon a részletekért. Pénzügyi szolgáltatás közvetítés ingyenesen.
    Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna Tel 703785398

  • Kedves Lilla ! Bár nem pályázatból, de állami támogatás igénybevételével 1/3 rész kedvezményt kaphat. Kérem hívjon a részletekért.
   Pénzügyi szolgáltatás közvetítés ingyenesen.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna Tel: 703785398

  • Kedves Lilla ! Bár nem pályázatból, de állami támogatás igénybevételével 1/3 rész kedvezményt kaphat. Kérem hívjon a részletekért.
   Pénzügyi szolgáltatás közvetítés ingyenesen.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna Tel: 703785398

 7. T.cím!
  Családi ház nyílászáróinak cseréjére,valamint szigetelésére,napelem szerelésére ki tud pályázatot írni? Milyen költséggel jár? Ki az a kivitelező,akit elfogadnak?
  Válaszukat várva
  Tisztelettel:Farkas György

  • Kedves Farkas György !
   Egy konkrét céget ajánlok Önnek, korszerű passzívház technológiával dolgoznak – átlagos áron – úgy, hogy partnereiknél eddig elért rabat kedvezményeiket átadják ügyfeleiknek.
   A felújítás várható költségét közösen megbecsülve állami támogatással rendkívül kedvező finanszírozási ajánlatot tudok Önnek személyes találkozásunkkor adni.
   Kérem vegye fel velem a kapcsolatot ez ügyben.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna 0670 378 5398

 8. Engem az érdekelne elsősorben , hogy kit bízhatok meg költség hatékonyan úgy, hogy elintézi a papírmunkát , pályázatot , kivitelezést .
  ez is egy nehéz kérdés.

  • Kedves Iza ! Hogy kit bízhat meg, aki intézi Ön helyett a papírmunkát és az önerő finanszírozáshoz nagyon kedvező ajánlatot ad Önnek ? Kérem vegye fel velem a kapcsolatot ez ügyben.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna 0670 378 5398

 9. Sajnalom hogy meg az ingatlan.com on se tesznek kulonbseget a napelem es napkollektor kozott :( (vagy csak egyszeruen a cikk egyik kerdese nem lett megvalaszolva)

 10. Tisztelt Érdeklődők!

  A pályázati tudnivalókról részletesen a http://www.energiakozpont.hu oldalon tájékozódhatnak.

  üdvözlettel,

  FT.

 11. Örülünk, csak azt nem írták le, hogy hova kell küldeni a pályázatot és hol lehet formanyomtatványt találni hozzá. Kérem, írjanak a részletekről is, mert így nem tudunk élni az információval. Köszönöm.

 12. Szeretném megkérdezni mi lenne az eldő lépés a pályázat beadásához? Hogyan és hol kezdjük mi kell hozzá?

  • Kedves Iza ! A pályázat beadására, annak részletekben történő pénzügyi finanszírozásra konkrét, lépésekkel ütemtervet dolgoztunk ki. Pénzügyi szolgáltatás közvetítés ingyenesen. Kérem hívjon a részletekért. Gábor Zsuzsanna Tel 703785398

 13. Pingback: Jövő hónaptól pályázatok! | Szubotin Péter blogja

 14. Megint a kisembereknek nem lesz lehetőségük igénybe venni ezt a támogatást, a pénzek elosztásánál pedig előtérbe kerülhetnek bizonyos kapcsolatok.

  • Ingatlana energetikai felújításának finanszírozásához nagyon kedvező ajánlatot adok Önnek, állami támogatást intézek. Kérem vegye fel velem a kapcsolatot ez ügyben.
   Üdvözlettel Gábor Zsuzsanna 0670 378 5398

Hozzászólás

500

Moderálási elvek