Ingatlan magazin

Így építsünk kerti kemencét és grillezőt saját kezűleg! Lépésről lépésre

Természetesen a hidegebb, szürkébb hétköznapok gyorsan kiradírozzák fejünkből ezt az ábrándot, és a következő nyár olyan hirtelen köszönt ránk, hogy azon kapjuk magunkat: megint nem épült meg a hőn áhított barátcsalogató-sütögető helyünk. Amit azonban ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Kezdjünk bele máris az építésbe, bőven lesz még időnk befejezni a hidegebb nappalok előtt a munkát!

Mivel azonban minden nyársaló, grillező, illetve kerti kemence más formájú, így nem konkrét megépítési útmutatót adunk, hanem a megfelelő alapanyagokról, az építés szakszerű kivitelezéséről, és a leggyakrabban elkövetett hibákról fogunk beszélni.

Az alapok

Első lépésként jelöljük ki, hová fog kerülni a grillező vagy kemence. Az alapot nem tudjuk a fagyhatár alatt elkészíteni, de ilyen jellegű építménynél ez nem is szükséges. Körülbelül 30 cm mélyen ássuk ki az alapnak való gödröt. Ne sávalapot használjunk, hanem lemezalapot, ami annyit tesz, hogy nem csupán a téglák alatti sávot ássuk ki, és öntjük be betonnal, hanem a grillező alját teljes egészében. A kiásott gödörbe körülbelül 20 cm mély zúzott követ kell terítenünk, amit alaposan döngöljünk le. Erre a rétegre többek között azért van szükség, hogy valamelyest megvédjük a fagyástól a betonunkat, a zúzott kövek ugyanis elég hatékonyan képesek a csapadékot elvezetni a talaj mélyebb rétegeibe, ahol már nem árthat az alapnak.

Mindenesetre számolnunk kell a fagyás veszélyével, ezért jól tesszük, ha a körülbelül 10 cm vastag alapból nem sajnáljuk ki a vasalást! Ide nem árt viszonylag kis kiosztású – például 5×5 cm-es – síkhálóból két réteget is lefektetni, természetes ügyelve arra, hogy a megfelelő távolság meglegyen közöttük, valamint a beton széleitől is. Ha füves területre fogjuk építeni kedvenc sütögető helyünket, akkor jól tesszük, ha az alapot körülbelül 5-10 cm-rel szélesebbre készítjük el, mint magát az építményt. Az így kapott kis betonsáv hatékonyabban tudja elvezetni a vizet a kemence közeléből, de még fűnyíráskor is jól fog jönni, hogy nem közvetlenül a fal mellett nő a fű.

Szaletli és kerti grill a nádfedeles ház mellett (Forrás: ingatlan.com/Prateringatlan)

Az alapozáshoz 1:2,5:4 keverési arányú betont használjunk, azaz 1 rész cementhez 2,5 rész homok, és 4 rész sóder kerüljön. Mivel az alap ezeknél az építményeknél nem túl mély, így jól tesszük, ha a sóderből kiválogatjuk a nagyobb kavicsokat még a munka megkezdése előtt, elkerülve ezáltal kiöntéskor a szétosztályozódást. A friss betont alaposan dolgozzuk be a gödörbe, ehhez otthoni munkánál elegendő egy betonacél, vagy egy pálca, amivel jól megszurkáljuk a beöntött betont, különösen ügyelve a sarkokra, illetve olyan helyekre, ahová magától kisebb eséllyel tud befolyni az anyag. Ölesléccel, vagy hosszabb vízmértékkel lehúzzuk a betont, nagyon ügyelve arra, hogy vízszintes maradjon a teteje. Ha már itt nem vagyunk elég körültekintőek, később nagyon sok gondunk fog származni a nem egyenes alapból.

Természetesen a betont hagyni kell kikeményedni, ez az idő általában 28 nap. Noha minél kisebb súlyú az építmény, elvileg annál hamarabb hozzáfoghatunk az alap terheléséhez, de ha van időnk, jobb ha inkább kivárjuk a 28 napot. Aki nagyon siet, egy átlagos grillezőt körülbelül 2 hét keményedés után elkezdhet építeni. Ez idő alatt azonban a betont időnként locsolgatni kell, és ügyelni arra, hogy a Nap, vagy a szél ne szárítsa ki túlzottan. A cement ugyanis a vízzel reakcióba lépve köt meg, és nagyban befolyásolja a végső keménységét az, hogy mennyire van ellátva a kezdeti időkben ezzel a létfontosságú elemmel.

Építés

Ha nagyobb építményben gondolkodunk, akkor mindenképpen lássuk el vízszigeteléssel a beton alapot, mielőtt megkezdenénk a falak felépítését. Ezt követően jöhet az építés látványosabbik része. A legkedveltebb alapanyag a bontott kisméretű tégla, ugyanis a kedvező ár, és a rusztikus kinézet is mellette szól. Sajnos gyakran lehet tapasztalni, hogy a kereskedésben vásárolt új kisméretű tégla nem tudja elviselni egy kemence hőjét, és eltörik. Az okára eddig nem derült egyértelműen fény, de tény, hogy a régi bontott téglák jobban „teljesítenek”, ha sütögető építésről van szó. Ha tehetjük, szerezzünk be ilyet!

A falazás megkezdése előtt azonban jól tesszük, ha vízbe mártjuk a téglákat, ugyanis a száraz téglák túl gyorsan kiszívják a nedvességet a habarcsból, és így nem fognak jól tapadni egymáshoz. A falazáshoz használhatunk saját készítésű habarcsot, de a legjobb, ha barkácsáruházakban vásárolható, kis szemcsenagyságú, előre kevert habarccsal építkezünk, ugyanis azt gyakorlatilag lehetetlen elrontani, így a kevésbé gyakorlottak is sikeresen meg tudják oldani ezt a feladatot.

Tagged ,

3 thoughts on “Így építsünk kerti kemencét és grillezőt saját kezűleg! Lépésről lépésre

  1. Demeter Kornél

    Kedves Kürti Pál!

    Mivel ebben a cikkben nem egy bizonyos kemence megépítésének lépéseiről van szó, hanem általánosságban a sütögető helyek (nyársaló, grillező, kemence) szakszerű kivitelezéséről és alapanyagainak lehetőségeiről, ezért nem kerültek bele olyan képek, amire Ön gondol. Ha egy konkrét építést mutatok be, azt általában képekkel ,metszeti ábrákkal is érthetőbbé szoktam tenni. Talán a későbbiekben számíthat még ilyen jellegű cikkre is.
    Tisztelettel: Demeter Kornél

    Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket