További dossziék »

Házak a föld alatt: 4 érdekes példa a világból

Németh Krisztián | 2012. június 5. 10:49 | Módosítva: 2012. június 6. 7:47 | 1 hozzászólás
Címkék: zöldtető | magazin összes címke »

Környezetbarát, újrahasznosítható anyagokból épülnek fel, s természetközeli érzést biztosítanak a bennük lakóknak. Ezek a fő jellemzőei azoknak a föld alatti otthonoknak, melyek némelyikében úgy élhetünk akár egy hobbit. Alapvetően azért kerülnek a föld alá, hogy kevesebb építőanyagból fel lehessen őket húzni, s így kevesebb hulladékot is termeljenek az építkezés során, valamint használatuk is kevesebb energiát igényel. Ráadásul a bemutatott házak még jól is néznek ki.

Íme néhány innovatív és zöld otthon a világból:

1. Zöldtetős megoldás

Az első ház inkább csak egy zöldtetős megoldásnak tűnik, s a lengyel KWK Promes tervezőinek munkája. Lényege, hogy a zöld fű és a talaj segít a ház belső hőmérsékletének szabályozásában.

2. Ház a svájci hegyoldalban

A következő házat egy holland építész cég, a SeaRCH és Christian Müller építész tervezte. Az egyedülálló építmény egy svájci faluban található. A szobák a képen is látható belső udvarra nyílnak, így mindegyikük elegendő természetes fényhez jut.

3. Egy környezetbarát ház

Ez a ház már tényleg olyan, mintha hobbitok építették volna, pedig a walesi Simon Dale volt az építője, aki a fényképek tanúsága szerint is ember. Teljes mértékben termsézetes anyagokat használtak fel, többek között szalmabálát a szigeteléshez, követ és sarat az alaphoz. Ugyanakkor az újabb technológia is megtalálható az épületben, hiszen napelemek termelik az áramot, komposztálós a vécé, s a tetőről összegyűjtik a vizet a kert locsolásához.

4. Föld alatti lakópark

Svájcban egy egész közösség él egy mesterséges tó körül 9 lakásban, melyek tetejét szintén föld, fű és növény borítja. A tervező a Vetsch Architektur volt. Még a lakásokban lévő fürdőszobák is természetes fényt kapnak a tetőalakokon keresztül.

A cikk hasznos volt? Választ kapott a kérdéseire?
A témához kapcsolódó cikkek
Legfrissebb olvasói hozzászólások (1)
  1. Azért érdekes lenne tudni azt is,hogy ma milyen jogszabályok hátráltatják Magyarországon hasonló lakóhelyek kialakítását.

Hozzászólás

500

Moderálási elvek