Ingatlan magazin

Székelyföldi ingatlankörkép: olcsó, de mihez képest?

Sepsiszentgyörgy

Kovászna megyében Sepsiszentgyörgyön és környékén a legmagasabbak az ingatlanárak, 10 kilométeres körzetben több faluba is trendszerűen költöznek ki a városiak. Egy fürdőszobával ellátott háromszobás házért 50 ezer eurót is elkérnek a hirdetők, ugyanebben a helységben egy befejezetlen, új építésű faház ára (kicsivel nagyobb telken) ellenben már 30 ezer euró. A városban azonban már 130-180 ezer euróért hirdetik a többszobás, kertes családi házakat. Az apróhirdetésekben egy négyszobás központi tömbházlakásért 52 ezer eurót kérnek, de háromszobás ára is felmehet 55 ezer euróra. A Prima Casa-programnak Sepsiszentgyörgyön nem volt olyan mértékű pozitív hatása, mint várták, ugyanis kevés fiatal rendelkezik megfelelő jövedelemmel, ráadásul Brassóban és Bukarestben sokkal nagyobb arányban csökkentek az árak.

“A telkeket Sepsiszentgyörgy környékén négyzetméterenkénti 10-35 euróért hirdetik. Ezek az újsághirdetésekben szereplő árak nem feltétlenül irányadóak, sőt esetenként irreálisak” – vélte a Transindex megkeresésére válaszolva Bodor Károly, egy sepsiszentgyörgyi ingatlanközvetítő vezetője. Illyefalva és Killyén környékén, a város déli részén a telkek még mindig nagyon keresettek, de az értékük ingadozó; azt lehet mondani, 35-40 százalékot esett átlagosan a telkek ára. Az átlagosan 18-20 eurós négyzetméterenkénti áron hirdetett területeket is le lehet alkudni 10-12-re, vagy pedig érdemes várni, amíg az eladók még lejjebb nem engedik az árat.

Legalább 30 kilométerre kell elmenni a várostól, hogy olcsóbban, mondjuk 12 ezer euróért felújítható házat vásárolhasson egy fiatal pár, minimum határas telekkel – vélte. A lakható falusi házak árának megállapításánál az az elv, hogy ahány szobás, egy ugyanannyi szobás tömbházlakás áránál ne legyen kevesebb – magyarázta.

tapolca

Kézdivásárhely

Kézdivásárhely környékén, főúttól távol eső falvakban 15 ezer euró körüli összegért már lehet kapni régi házat nagy kerttel, de sem csatornázás, sem vezetékes víz, sem gáz nincs, csupán villany és esetleg régi kerekes kút. Ha főúthoz közel, például Lemhényben, Csernátonban vagy Márkosfalván keresgél a vevő, 25-30 ezer eurót is elkérnek egy szintén felújításra váró ingatlanért. Ha új építésű, beköltözhető, felszerelt házat venne valaki, akár az 50 ezer eurót is meghaladhatja az ár. E falusi ingatlanokhoz városi viszonylatban hatalmas, 15-50 úgynevezett áras telkek is tartoznak, többnyire melléképületekkel (csűr, garázsnak alkalmas egykori istálló stb.)

A városban az elmúlt másfél évben enyhén estek a tömbházlakások árai: míg 2008 elején 40-55 ezer eurót is elkértek egy háromszobásért, most a 30-35 ezres ár is túl magasnak bizonyul. Crişan-Daragus Erika, egy kézdivásárhelyi ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa szerint tavalyhoz képest 20-30 százalékkal csökkentek az árak, ám még így is túl magasak ahhoz képest, amennyit a vásárlók elvárnának. A kereslet jóval nagyobb, mint a kínálat, ám egyelőre az eladók ragaszkodnak a magasabb vételárhoz. Várható azonban, hogy az elkövetkező időszakban még lejjebb esnek majd az árak.

Egy kétszobás tömbházlakás ára annak függvényében, hogy milyen zónában található, átlagos felszereltséggel 95 ezer lejtől (22 ezer euró) kapható. Tíz kilométeres körzetben a felújított, fürdőszobás falusi házak ára 100-180 ezer lej (23-42 ezer euró) attól függően, főút vagy mellékút mellett található, milyen és mekkora a hozzá tartozó telek. Érdekesség, hogy a kínálat nem felel meg a keresletnek: általában a vevők kicsi, csendes helyen lévő házat keresnek, ám „eladósorba” többnyire főút melletti, nagyobb falusi házak kerülnek.

Crişan-Daragus becslése szerint a kézdivásárhelyi árak mintegy 20 százalékkal kisebbek, mint Sepsiszentgyörgyön, és 50 százalékkal alacsonyabbak a brassói ingatlanáraknál. Míg Sepsiszentgyörgy és környéke köztudottan a metropolisból kiköltöző brassóiak kedvelt célpontja, Kézdivásárhelyre nem jellemző, hogy Brassó megyéből idejöjjenek és fölvásárolják az ingatlanokat, mondta el Crişan-Daragus Erika.

A telekárak reálisabbak Kézdivásárhelyen és környékén: attól függően, hogy vizenyős, dombos, kevésbé beépíthető vagy jó fekvésű területről van szó, négyzetméteréért 7-17 eurót kérnek a környező falvakban. A városi beltelkek 25 eurós négyzetméterenkénti áron vagy azon felül kaphatók.

Tagged

Related Posts

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket