Ingatlan magazin

6 millióból családi ház, de engedély azért kell rá a Belügyminisztérium szerint

A könnyűszerkezetes mobilházak először Amerikában indultak hódító útjukra, hiszen a tengerentúlon amúgy is rugalmasan változtatják lakóhelyüket az emberek, a lakókocsis életmódnak komoly hagyományai vannak. Ha a munkájuk elszólítja őket más államba vagy városba, egyszerűen arrébb költöztetik a mobilházat. Az amerikai lakosság 6 százaléka, azaz körülbelül 20 millió ember él mobilházakban, természetesen főleg a szegényebb rétegek. Később Európában is számos országban megjelentek ezek az építmények, Olaszországban különösen sok mobilház épül, például a földrengés által sújtott övezetekben. Eleinte sátor vagy lakókocsi helyett kezdték el használni, később azonban fokozatosan szélesedett a felhasználási köre: vadászház, hétvégi ház, iroda, orvosi rendelő, büfé, bölcsőde, óvoda, továbbképző központ, idősek otthona, és természetesen családi ház funkcióját is betölthetik.

Magyarországon angol használt és új mobilházakat is forgalmaznak, de egy-két vállalkozás helyben is gyártja az épületeket. Hazánkban néhány száz mobilház épült eddig, főként üdülőterületeken, a Balaton környékén: Alsóörsön, Révfülöpön, Siófokon, Balatonlellén. Számos helyen úgynevezett mobil lakóparkokban helyezik el a mobilházakat, amelyek szinte ugyanúgy funkcionálnak, mint a kisebb városok. Magyarországon erre még nincs lehetőség, a mobilházhoz saját telekkel kell rendelkeznünk. A Magyar Mobilház ügyvezető igazgatója a kérdésünkre elmondta, hogy az országban 3-4 polgármesterrel is tárgyal az ügyben, hogy az adott település közigazgatási határain belül mobil lakóparkokat alakítsanak ki, ahol az otthonok mellett uszoda és sportpálya is épülhetne. Komplex programot fejlesztettek ki, és jelenleg a megvalósításukon dolgoznak. Az elemi károk sújtotta övezetekben ez nagy lehetőséget jelentene.

Pro és kontra érvek

A laikusok és az építészek körében egyaránt vannak ellenzői és támogatói a mobilházaknak. Sokan tartanak attól, hogy elterjedésük inkább a szegénynegyedek számát növeli, bár hazánkban a gyártók szerint egyáltalán nem a szegényebb rétegek érdeklődnek a mobilházak iránt. Mások szerint épp a hitelválság mutatott rá, hogy szükség van ilyen típusú épületekre, hiszen egy használt mobilház egy zártkerti telken felállítva reális alternatíva lehet azok számára, akik rendelkeznek egy-két millió forintnyi önerővel, de nem akarnak hitelt felvenni, hogy azt 10-30 éven át fizessék. Vagy a panellakásban lakók számára is lehetőségként szolgálhat, ha kertes övezetben kívánnak élni.

A jogi szabályozás sem egyértelmű hazánkban. A magyar építésügyi törvényben a mobilház kifejezés nem szerepel, és mivel mobil alkotás, sokak szerint a telepítéséhez nem kell építési engedély. A Belügyminisztérium álláspontja szerint viszont kell engedély (lásd keretes írásunkban). Mivel a települések eltérő hozzáállást tanúsíthatnak, ezért előzetesen érdemes érdeklődni az illetékes építésügyi hatóságnál a helyi szabályozásról. Abban mindenki egyetért, hogy szükség van az engedélyezési eljárás korrekt kialakítására.

[keretes]

A Belügyminisztérium álláspontja:

„Sokan és szakszerűtlenül nyilatkoztak e kérdésben mostanában. A kérdés megválaszolása azonban nem polgárjogi kérdés, hanem műszaki, az Európai Unió is ekként kezeli. A „mobilház” szakmai álláspontunk szerint épületnek minősül és a telepítéséhez az építésügyi hatóság engedélye szükséges. Az építményekre az építésügyi jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni a tervezéstől a használatbavételen át egészen a rendeltetésszerű használat és a karbantartási kötelezettség teljesítéséig.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) „építmény”-fogalma (2.§) szerint a készterméket is építési tevékenység eredményeképpen helyezik el a tervezett helyén. Tehát a helyszínre kerekeken szállított készterméket valahol el kell helyezni. Kell egy építési telek, egy előre megtervezett építési hely, kell hozzá valamilyen a biztonsági, a stabilitási és egyéb követelményeket is kielégítő alapozási mód (rögzítési mód), be kell tartani a telepítési követelményeket stb. Az építmény fogalmában szereplő helyhez kötöttség pont ezt jelenti.

Nem vitathatóan a „mobilház” létesítésének célja a lakás funkció megvalósítása, tehát jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgál, szerkezeteivel teret, helyiséget határol körbe meghatározott rendeltetés céljából. Ezen ismérvek alapján a tervezett építési helyen elhelyezett és a követelményeket kielégítő „mobilház” az Étv. „épület” fogalma alá tartozik és egyben építmény is.

Az építésügyi hatósági eljárásokról és az építésügyi hatósági ellenőrzésről szóló 193/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 16. § (1) előírása szerint „Az Engr.-ben meghatározott esetekben az építési tevékenység végzéséhez az építésügyi hatóság engedélye vagy bejelentés megtétele szükséges.”

[/keretes]

Tagged ,

Related Posts

18 thoughts on “6 millióból családi ház, de engedély azért kell rá a Belügyminisztérium szerint

 1. Tóthné Éva

  Felkeltette az érdeklődésemet. Magánemberként – aki a lakóháza fűtéskorszerűsítése előtt áll – és építész szakemberként – aki javasolhatná a szakemberek kollégáknak és az építtetőknek – több információt szeretnék: hol lehet működés közben referenciát látni, milyen cégekhez lehet fordulni akik árajánlatot is adnak és a kivitelezést is elvégzik. További kérdések: kell-e valamiféle engedélyeket ehhez beszerezni (pl. az energiaszolgáltatótól) és házilagosan kivitelezhető-e és akkor hol szerezhető be, vagy csak szakember végezheti.
  Kérem, szíveskedjenek tájékoztatni. Üdvözlettel: Tóthné Éva

  Reply
  • Szeles István

   Tisztelt Tóthné Éva!
   Huszonegy éve lakunk gyors lakóházban,melynek felépítésében magam is részt vettem és cégem fűtés szereléssel, napenergia hasznosítással foglalkozik.Éves fűtési költségünk nem éri el a 70 000 Ft-ot. A fűtött légköbméter kb 360m3. Elkötelezett természet védő vagyok, szívesen megosztom Önnel a tapasztalataimat a kevésbé pazarló megoldásokkal kapcsolatban.Sok dolog pénzbe se kerül csak egy kis odafigyelésbe .
   Üdvözlettel:Szeles István

   Reply
   • Rácz-Mónus Ferenc

    Kedves Szeles István!

    Azt írta szívesen megosztja a tapasztalatait a kevésbé pazarló megoldásokkal kapcsolatban. Én szívesen olvasnám a tapasztalatait, ezért kérem írja meg nekem.

    Üdvözlettel:
    Rácz-Mónus Ferenc

    Reply
   • gábor jánosné

    Szeles István urral szeretném felvenni a kapcsolatot mobil ház ügyben Köszönöm szépen mihamarabbi jelentkezését .tel 06303402312 köszönöm

    Reply
 2. Beer Attila /B.TÉKER kft/

  Az a baj,hogy az emberek csak a tégla építésű házakban érzik jól magukat és ezért nem kímélik a pénztárcájukat sem. Ezek az˝ olcsó”lakásépítések nálunk is léteznek csak nincs rá igény.
  Pedig mi engedélyekkel együt tudunk jól szigetelt gyorslakóházat készíteni 6M-ból ami 80E/m2-nek felel meg.

  Reply
 3. aa

  Terdik Mihály:

  Sőt az audi a8 sem egy személygépjármű, hanem egy 4 kerekű kerékpár az első csomagtartóban motorral! De ezt a rendőrség nem ismeri el! Felháborító!

  Reply
 4. smpeti

  Infra padlófűtés:

  “A használt mobilházak fűtését villannyal oldják meg, ami nem olcsó mulatság. … Például egy 60 nm-es mobilházban 2010 januárjában 16-17 ezer forintba került a fűtés, miközben az állandó belső hőmérsékletet 20 fok felett tartották.”
  Ha az infra padlófűtés nem olcsó, akkor a gáz fűtés az mi? Méregdrága?
  Megnézném én azt a hagyományos építési technológiával épített 60 m2-es házat, amelyiket havi 16-17 ezer forintból, folyamatos 20 fok feletti hőmérsékletet biztosítva, gáz kazános megoldással fűtenek!
  “Bár már nem újdonság az infrafűtés mégsem került be a köztudatba, mint jelentős alternatíva a gáz-, központi-, vagy fafűtés mellé, pedig ez a technológia lényegesen kellemesebb környezetet és gazdaságosabb üzemeltetést eredményez társainál. Érdemes végiggondolni, hogy milyen előnyökkel jár!
  A legjobban megfelelő fűtési megoldás az infrafűtési technológia. A legkorszerűbb fűtési technológiákat az emberről és a környezetről való gondolkodás szellemében hozták létre. Cégünk a környezetbarát meleget, az egészséges klímát és a kényelmet kínálja. Ezt a környezetbarát terméket az áramvezető paszták technológiája terén a világban vezető helyet elfoglaló cég mérnökei tervezték. A gyártó már hosszú ideje, mint korszerű műszaki és technológiai megoldások szállítója dolgozik együtt olyan cégekkel, mint Samsung Elektronics, az LG Elektronics, a Pantech&Curitel, s még sok más élenjáró technológiával foglalkozó gyártó.

  A fűtőfilm fő elemét, az ezüsttel kevert szénpasztát, speciális, a nyomdai eljárásokra hasonlító módszerrel hordják fel rétegzett polietilén (PET) fóliára. A szénpaszta áramellátásának biztosítására réz sínt és ezüst összekötő elemeket visznek fel, majd az így kapott konstrukciót egy erre a célra kialakított speciális kemencében magas hőmérsékletű hőkezelésnek vetik alá. A végeredmény egy rendkívül stabil, időtálló, kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező, energiatakarékos fűtőfilm. Az egyedülálló gyártási technológiának köszönhetően a fűtőfilmek jól tűrik az esetleges túlmelegedést, valamint kiválóan viselik a nagy súlyterheléstől származó nyomást.

  hatékonysága

  Világszerte házak, lakások, nyaralók, éttermek, üzletek, iskolák, óvodák, kórházak, rehabilitációs központok, templomok, irodaházak, üzemek, raktárak és az idősek otthonainak tulajdonosai az infrafűtést választják, mert az eddig létező más fűtési rendszerhez képest akár 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt, és nincs károsanyag kibocsájtás.
  Az infrasugár a bőr mélyebb rétegeibe hatolva fejti ki melegítő hatását, mely immunerősítő, izomlazító és vérnyomás serkentő is egyben, többek között asztmatikus, ízületi, allergiás, szív és érrendszeri megbetegedések, és más tünetegyüttesek esetében is pozitív hatást fejt ki. További előnyei, hogy nem kavarja fel a port, nincs füst, nem szárítja ki a levegőt. Az infra fűtés működése közben aktivizálja az emberi szövetekben lévő vízmolekulákat, javítja a vérkeringést, elősegíti az élő szövetek képződését, s javítja a meglévők kondícióját. Jelentősen tisztítja a helyiség levegőjét, fenntartja a szükséges hőmérsékletet és javítja a pihentető éjszakai alvás minőségét.

  tulajdonságai:
   egyszerű, biztonságos, takarékos,
   egyedülálló energiafelhasználási hatékonyság,
   bármilyen burkolat alá alkalmas (parketta, csempe, padlószőnyeg stb.),
   a legvékonyabb és leggyorsabban lerakható, betonozási munkákat nem igénylő padlófűtés, és amennyiben a célszerűség úgy diktálja, a fűtési hatékonyság csökkenése nélkül, könnyen felrakható, falra, mennyezetre, tükör, vagy falikép alá,
   könnyen, gyorsan, egyszerűen beszerelhető és csatlakoztatható az elektromos hálózathoz, (hálózati igény: 220 V; 50 Hz; 25 A)
   hosszú élettartamú (15 év garancia a filmre),
   üzemeltetése során nem igényel semminemű karbantartást,
   nem keveri a levegőben lévő port, nem szárítja a levegőt,
   jótékony hatással vannak az emberi szervezetre,
   komfortérzetünknek megfelelő hőérzetet biztosít,
   gyors felfűtési idejének köszönhetően szabadon változtathatjuk a fűtési időszakokat és a fűtendő tereket,
   negatív töltésű ionokat állít elő, csökkenti a kellemetlen szagokat.
  méretezése

  A meglévő fűtés kiváltásához, vagy új fűtés kialakításához az helyiségenként az alapterület 85%-át célszerű fűtőfilmmel kiépíteni. 3m-es belmagasságig a 130W/m², 3m-nél magasabb helyiségeknél a 210W/m²-es fűtőfilmet ajánljuk. Elektromos hálózati szükséglet: 25 amper. Rásegítő fűtés, vagy komfort zónák kialakítása is megoldható egyedi tervezés alapján.
  Itt kell felhívnunk a figyelmet az infra fűtés és a napelemek kombinálására, melyek együttes alkalmazása költségmentessé teheti az otthona fűtését!

  összegezve

  Az infrafűtés korszerű, egészségre pozitív hatást gyakorló, energiatakarékos, kényelmes és tiszta fűtési forma, mely nem teszi tönkre a falakat, nem kavarja fel a port és egyenletes meleget biztosít. Új technológiája révén beruházást igényel, viszont átépítési költségek nélkül, hosszú távú megoldást kínáló környezetbarát megoldás, mely mentesít a folyamatosan dráguló távhő- és gázárak problematikája alól is.” (forrás: AMERIKAI ABLAK- és ZSINDELY-CENTRUM http://www.ablakcentrum.mlap.hu)

  Reply
 5. Kovács Barnabás

  2 évig és 4 hónapig egy lakókocsiban laktam, nekem bejött, jó buli volt. A nagysikerű narancsköztársaság BM nek nevezett intézménye szerint egy keréken oda gurított mobilház építési engedély köteles. Már mint mi az építés benne? A lakókocsi leállítás saját tulajdonú vagy bérelt területen is építési is engedély köteles? Erről a Besenyő Pista Bácsi örökös mondata jut eszembe: “Normáális vagy Maargit!? Lesz szíves a nevét adni az az ember a BM-től ehhez a véleményhez, ne bújjon a rendszer mögé! Kíváncsi vagyok Felsőzsolcán meg hasonló helyeken hány alkalommal kell majd még közpénzen házakat építeni, ahelyett hogy egyszerűen elgurítanák a mobilházat amíg elvonul az ár. Ez csak egy példa volt, de a témában jártasak nyilván sok hasonló érvet és példát tudnának felsorolni.

  Reply
 6. berija

  Nekem négy éve van egy holland gyártmányu használt mobil házam, amit a tanyámon állítottam le.
  Szándékosan nem irok sem telepítést, sem építést, mert egyik sem volt.
  Egy tréreller levitettem, amire feltoltam a tarapjárómmal, a tanyán pedig lehuztam és betolattam az akácfa alá (jól jöhet az árnyék ).
  A mobilháznak egy tengelye van 2-2 dupla kerékkel, szabványos vonófejjel. Közúton persze nem vontatható, mert a súlya 3 tonna, a szélessége 3,2 m , de telken belül ,ha van elég erős kocsija va.
  lakinek simán mozgathatja.
  A régo házból kihoztam egy hosszabítót amit bedugtam az elektromos csatlakozójába, a vizre egy kerti slagot dugtam, és már kész volt .
  ÍEzt nem nevezném telepítésnek sem.
  A fixebb rögzítés végett a 4 sarka alá 1-1 40×40 es beton járda lapot tettem (á:250.-/db) erre tekertem ki a lábait.
  Az egész müvelet nem nehezebb, mint egy kempingben leparkolni a lehuzott lakókocsinkkal.
  Na , kérdezem én , ezek után : minek ehhez építési engedély ?
  Csak azért, hogy az önkormányzatoknál seggelő közalkalmazottak megint bizonygatni tudják, mennyire fontos emberek, nekik mennyi munkájuk van. Na meg maga a hívatal klf. címen uj bevételi forrást remél.

  Amugy nagyon használható a ház, télen se perc alatt be lehet füteni, nem kell az 50 cm vtf fütettlen falak kifütésével bajlódni. A nyári meleget egy mobil klimával pedig könnyen orvosolni lehet.

  Reply
 7. Zataman

  A mobil házra nem kell építési engedély. A BM nyilatkozata csak bizonyítja, hogy az építési ügyeknek nem a BM kellene hogy a gazdája legyen. Ha kellene építési engedély a mobil házakra, akkor például az építkezéseken évekig ácsorgó, néha többemeletes konténer felvonulási építményekre is kellene építési engedély, amikre soha nincs, mert bonyolult lenne kialakítani szabályozást ami erre az építmény típusra megfelelne.
  Más dolog, hogy ez nem egy világos kategória, mert van ami valójában csak előre gyártott ház, és fixen le van telepítve, és van ami szintén előregyártott, de nem ház hanem egy felvonulási konténer. A kettő közt a cél és a használat a különbség, nem a gyártás módja, vagy minősége.
  A magyar építésügy régóta a megélhetési politizálás gyakorlótere, és össze vissza importált hülyeségek helyett ideje lenne valódi szakmai vitafórumokon tisztázni, mi legyen a magyar szabályozás. Ha erre nincs mód, egyszerűbb a szomszédos nyugati országok gyakorlatát követni a spanyol viasz ismételt feltalálási kísérlete helyett. Sajnos a hazai közönség nem rendelkezik a szomszépdos nyugati országoknak se a jövedelmi se a kultúrális feltételeivel, így a kérdést ezen az alapon sem könnyű eldönteni (valahol Ausztria és Románia közt, mint minden, remélhetően inkább a nyugatihoz közelítve…).

  Reply
 8. Terdik Mihály

  Tisztelt “szerintem” !

  Ez az Ön álláspontja ! Tiszteletben tartom, viszont a törvények és a rendeletek mást mondanak !
  Az irónikus megjegyzéseit meg tartsa meg magának ! Én nem csak a cikket olvastam, hanem az idevonatkozó rendeletekkel is tisztában vagyok ! Mást jelent az építés és a telepítés ! Egy állásfoglalás nem csak teljesen a rendeleteken alapszik, abban benne foglaltatnak az addigi gyakorlatok is. Amennyiben a BM. fenntartja álláspontját – természetesen ezt fogja tenni – a joggyakorlat majd tisztázza ezt a kérdést, csak abban az esetben a felmerülő vonzatos költségeket is meg kell majd valakinek téríteni. Szomorú hogy ebben az országban az egyértelmű szabályozásokat lehet “kétféleképpen” alkalmazni. Bár nincs min csodálkozni !!!!

  Reply
 9. sörös géza

  Persze hogy tetszik a két utolsó(Jeromos és Tredák.M) hozzászólás DE ezek így pusztába
  kiálltott szavak.Valakinek akinek “szava van” uj állásfoglalást kelene kérni vagy legalább T.BM
  számára közölni hogy tévuton járnak.Persze ehhez nem sok reményt fűzök. már ami a lé-
  nyegi változást illeti,mert kicsiny hazánkban nem igazán jellemző, hogy egy HATÓSÁG
  egy mezei hozzászóló véleményére megváltoztatná álláspontját !

  Reply
 10. szerintem

  “A „mobilház” szakmai álláspontunk szerint épületnek minősül és a telepítéséhez az építésügyi hatóság engedélye szükséges. ”

  Terdik úr most a cikket nem olvasta vagy esetleg ő nem ért hozzá …?

  Reply
 11. Gyevibíró

  Nem a jogi formulán van a hangsúly (persze az is lényeges), ha nem a “miért”-n!
  Miért ilyen kell!? nekünk? Persze, ilyen is kell, de az nem mindegy, hogy mennyire “próbálják ráerőltetni” az emberekre.

  Reply
 12. Terdik Mihály

  Tisztelt cikk író, és igentisztelt Belügyminisztérium !

  Hiányos szakmai és törvényi ismereteik alapján természetesen ebben is teljesen fars információt közölnek a lakossággal !!! A mobil épületekre / mely nem helyhez rögzített / nem kell építési engedély. Közterületfoglalási engedélyhez kötött elhelyezése amennyiben az olyan közterületen van elhelyezve ahol a helyi önkormányzat ezt szabályozza !
  Először át kellene tanulmányozni a hatályos jogszabályokat és a valóságnak megfelelő információkat közölni, nem számdékosan szítani a közhangulatot !
  Nagyon időszerü lenne körültekintő és teljes mértékben a valóságot tükröző tényeket leírni nem elferdítve !!!!!
  Ez nem ÉPÍTÉS hanem TELEPÍTÉS tisztelt hatóság !!!! A fogalomzavart jó lenne először a fejekben tisztázni és nem feleslegesen szítani a közhangulatot a hozzá nem értéssel !!!!!

  Reply
 13. Név Jeromos

  Miért jó a kerekeskút?
  Mert oda tolom, ahol víz van.

  Ebben a szegény kis országban mindenki szeret hatóságosdit játszani. Nem is beszélve az illetékekről, eljárási díjakról.
  Hát így nehezen megy.

  Reply

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kövess bennünket